• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

''Hodeć po Loze i Lužine'', 20.5.2017.

16.05.2017.


''HODEĆ PO LOZE I LUŽINE''
20. svibnja 2017.
Okupljanje ispred Gradske lože (Trg Matka Laginje) u 9,00 sati 

 
Turistička zajednica grada Kastva i Planinarsko društvo Viškovo, uz licencirane vodiče Hrvatskog planinarskog saveza, 20. svibnja 2017. po treći će put organizirati  pješačku šetnju ''Hodeć po Loze i Lužine'' obilježavajući time Jeleninu, dan koji se svečano slavi. Okupljanje će biti u 9,00 sati na Trgu Matka Laginje ispred stare Gradske lože 
Pješačka šetnja u dužini 10,24 kilometra i trajanju od 2 sata i 50 minuta prolazit će kroz predjele šuma Loza i Lužina. Uz uspon na vrh Stanić, ujedno i  najinteresantniju  razglednu točku, pješačka staza prolazit će i dijelom Eko staze Loza, uz lovačku kućicu Zvirić, cestom Breza – Brajani, te obilaskom napuštenog sela Cari i triju odmorišta – Stanić, Spinčićev breg i Belićev breg. 
Svim sudionicama će (bez plaćanja kotizacije) biti osigurana okrijepa uz obveznu prethodnu prijavu na navedene kontakt podatke Turističke zajednice grada Kastva. Također, sudionicima se preporuča nošenje visoke čvrste obuće i štapova za hodanje.
Turistička zajednica i Grad Kastav prepoznali su atraktivne krajolike i očuvanu prirodu Kastva kao nedovoljno iskorišteni turistički resurs, te poduprli projekt Udruge umirovljenika i starijih osoba, ''Šećimo po Loze i Lužine''. Kao rezultat potonje suradnje, uz sredstva iz donacija AED-a, proizašle su tri uređene šetnice kroz Lozu i Lužinu otvorene 2005. godine povodom Svjetskoga dana pješačenja. Naime, manje je znano kako je Kastav nekada bio polazište odnosno cilj Europskog pješačkog puta E-6, koji je vodio do Švedske, no prekinulo ga je stvaranje državne granice sa Slovenijom.

 

 

Newsletter