• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Održana 15. Vela umjetnička delavnica

19.06.2017.

U subotu i nedjelju, 17. i 18. lipnja 2017., u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva, pod pokroviteljstvom Grada Kastva i uz partnera Udrugu Kastafsko kulturno leto, održana je petnaesta po redu VELA UMJETNIČKA DELAVNICA, manifestacija izložbenoga, prodajnoga i nagradnog karaktera koja je okupila 43 sudionika iz Primorsko-goranske županije.

Budući da je cilj Vele umjetničke delavnice obogaćivanje kulturne i turističke ponude, artikuliranje doživljaja Kastva kroz umjetnička djela i aktualni čin stvaranja te nadasve revitaliziranje i kulturno oživljavanje prostora stare gradske jezgre, organizator je umjetnicima, umjesto Trga Matka Laginje i Gradske lože, ponudio sljedeće lokacije: Forticu, Trg Istarske vile, Školsku ulicu, šterne – ispred ulaza u Gradsku upravu Grada Kastva te ulice Zakona kastafskega i Vjekoslava Spinčića do Voltice.
 
Dodijeljene su dvije nagrade:
 
NAGRADA STRUČNOG ŽIRIJA ZA NAJBOLJE UMJETNIČKO DJELO
 
koju je dobio Branko Jani Kukurin iz Kastva za fotografiju pod nazivom ''Skalini I'' u kategoriji za koju autor sam odabire medij likovnoga izražavanja (slika, crtež, grafika, skulptura, dizajn, primijenjena umjetnost, fotografija). Uz novčanu nagradu pobjedniku 15. Vele umjetničke delavnice biti će omogućena samostalna izložba u sklopu izložbenoga programa svečanoga obilježavanja dana zaštitnice grada Kastva, Jelenine 2018.;
 
NAGRADA STRUČNOG ŽIRIJA U KATEGORIJI EX TEMPORE 
 
koju je dobio Alen Šimoković iz Rijeke za umjetničko djelo pod nazivom Opus Nigrum ''Migracije''.
Svaki se umjetnik mogao prijaviti u obje kategorije, za koje broj djela nije bio ograničen.
 
Žiri 15. Vele umjetničke delavnice bio je u sljedećem sastavu:
- Ervin Dubrović, predsjednik
- Tamara Mataija, članica i
- Marko Badurina, član.
 
Ove godine manifestacija je prolongirana na dva dana kako bi se sudionicima omogućio dulji vremenski period stvaranja u EX tempore kategoriji, na koju su se zainteresirani mogli prijaviti u subotu 17. lipnja i nedjelju 18. lipnja. 
Kastavska Fortica sa svojim impozantnim vidikovcem, bila je predviđena isključivo za EX tempore kategoriju oba dana odvijanja likovne manifestacije. Osim EX tempore, ondje se odvijala „Raku igraonica“, radionica oslikavanja keramičkih pločica bojama i glazurama te paljenje istih u raku peći. Na radionici su mogli sudjelovati svi posjetitelji i zainteresirani akteri neovisno o dobi, a održala ju je Udruga keramičara Interinova iz Matulja, čiji su članovi afirmirani hrvatski, talijanski i slovenski keramičari. Članovi udruge izlagali su na mnogobrojnim žiriranim domaćim i međunarodnim izložbama, a orijentirani su na izradu tradicijskih tehnika paljenja gline. Izložba radova s umjetničke radionice mogla se pogledati u Gradskoj loži u nedjelju od 16,00 sati. Udruga Interinova također je, od 16,00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Kastva održala predavanje pod nazivom ''Keramika kroz povijest''. 
Dodjelu nagrada, koja je upriličena u 18,00 sati, svojim prethodnim nastupom upotpunio je vokalno instrumentalni sastav A.R.I.'S u staroj Gradskoj loži.
 
Od srca zahvaljujemo svim umjetnicima i posjetiocima što su bili dijelom ove naše priče.

Galerija fotografija

Newsletter