Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

Gospodarstvo

Kastavština je još od davnih vremena poznata kao kraj vrsnih zanatlija, pa kastavsko gospodarstvo i danas, prije svega, obilježavaju mali i srednji poduzetnici i obrtnici, te tek nekoliko većih tvrtki. Osim što se pokazalo da upravo takvi gospodarski subjekti imaju budućnost u suvremenim uvjetima poslovanja, takvom strukturom gospodarstva Kastavština ujedno čuva i svoje naslijeđe, kako prirodno, tako i kulturno, ustrajući na razvoju ekološki prihvatljivih djelatnosti, potpuno u skladu s trendovima održivoga razvoja. Grad Kastav je od 1999. godine potpisnik i tzv. Aalborške povelje - povelje o održivome razvoju evropskih gradova za 21. stoljeće, čime se pridružio međunarodnome društvu od oko 400 gradova iz 35 europskih zemalja.

Budući da su na području Kastva svojevrsna vrata kroz koja se iz unutrašnjosti stiže na Jadran, Grad Kastav se angažirao na obogaćivanju ponude smještaja i pratećih turističkih sadržaja. 

Veliku potporu razvoju gospodarstva, ne samo u Kastvu već i u susjednim općinama Klani, Viškovu i Jelenju, daje Udruženje obrtnika koje se angažira u pružanju pomoći obrtnicima pri organiziranju zajedničkih nastupa na tržištu, nastupa na sajmovima i u sličnim aktivnostima.

Kastavska kulturno-povijesna baština prepoznata je i kroz prizmu njezine moguće valorizacije u gospodarskome smislu. U Kastvu je učinjen i korak dalje u suradnji s Hrvatskom agencijom za promicanje ulaganja u turizam; kastavski Kaštel, izuzetno vrijedan spomenik kulture, u čijem je jednom krilu danas sjedište Gradske uprave, ocijenjen je kao potencijalno vrijedan objekt u smislu obogaćivanja turističke ponude smještaja, a od 2010. godine u njemu djeluje prvi kastavski hotel.