• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Pressica povodom manifestacije Pust va Kastve 2016.

14.01.2016.

Vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj je Kastavštini, a i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.

U Kastvu poklade (pust, maškare, karneval...) počinju na Antonju 17. siječnja. Puhanjem se u Antonjski rog najavljuju pusne nemotarije (pokladne ludosti), a na središnjem se gradskomu trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina) iz Jurčića, Trinajstića i Rubeša i predstavljaju svoj pokladni program, te Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Među maškarama se svake godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i svu vlast.
Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje Zlatna broskva (kelj – biljka iz porodice kupusa), specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini.
Tijekom trajanja karnevala u Kastvu se dočekuju zvončari, a u obližnjim Trinajstićima Ribarska fešta.... Na Pepelnicu, zadnjega dana karnevala, spaljuje se Pust, tradicionalni krivac za sve prošlogodišnje nevolje. Obrazloženje se njegove presude naziva pusna napoved (pokladna, karnevalska kronika).
 
Manifestacija Pust va Kastve 2016. predstavljena je danas u 11 sati na konferenciji za medije u Mićem zavičajnom muzeju Idičina peknjica. Bogat ovogodišnji program uz veselu potporu grupe Cukar i kafe predstavili su:
 
·       Dean Jurčić, Zamjenik gradonačelnika Grada Kastva,
·       Dolores Kukurin, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva,
·       Predstavnici pusnih odbora:
         - Jurčići, čiji je glasnogovornik bio Čedomir Mavar i
         - Rubeši, na čelu s Vojmirom Tuhtanom i prošlogodišnjim pusnim gradonačelnikom                Daliborom Rubeša
·       Miroslav Krpan, direktor 7. Rally-a maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija 2016,
·       Edo Poropat – osoba bez koje je nezamisliv početak pusta – puhač u Antonjski rog.
 
 
Pusni program uključuje široki spektar karnevalskih događanja na području grada Kastva: Antonjski rog (Trg Matka Laginje), doček maškaranih oktanaca Halubje – Liburnija, doček Frlanskeh zvončari, doček Grobničkeh dondolaši, ribarsku feštu (Trinajstići), doček Mučićeveh zvončari i maškar, doček Halubajskeh zvončari, osudu mićega Pusta u izvedbi Dječjeg vrtića Vladimir Nazor Kastav te konačnu osudu i paljenje Pusta u Rubešima i Jurčićima.
Nakon nastupa Spinčićeve muziki u nedjelju, na Antonju, pusni će odbori predstaviti svoje Puste.
 
Pusni odbor Jurčići, odnosno njihov gradonačelnik, ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­čije se ime se još uvijek drži u tajnosti, preuzet će ključ grada i svu vlast.
Temeljem Pusnog statuta bit će uručene diplome Zlatna broskva najboljim maškama i zaslužnim pojedincima ili ustanovama u 2015. godini. U suradnji sa udrugom Belica, za sve posjetitelje organizator je za goste pripremio kuhano vino.
 
Najavljeni dragi gosti Antonjskog roga su:
·       Meštar Toni i aktualna kraljica Riječkog karnevala Stella Paris,
·       Škoromati iz Podgrada (SLO) i
·       Kulturno-turistično društvo Topolc iz Topolca (SLO)
 
Program Antonjskog roga vodit će Nina Dukić – Srok.
Od Antonje do Pepelnice bit će moguće razgledati izložbu fotografija Arsena Miletića Jedan dan z Halubajci u Guitar caffeu i izložbu Darije Stipanić Facoli našeh zvončari.
 
U prilogu Vam dostavljamo program ovogodišnjeg Antonjskog roga kao i cjelokupne manifestacije Pust va Kastve 2016.
 
Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na:
tel: 051 691 425;
mob: 099 218 5901
e-mail tz.grada.kastva@ri.t-com.hr .
 
Ž I V I O   P U S T   ! ! ! 

Galerija fotografijadocPRIOPĆENJE ZA MEDIJE