• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Započela manifestacija Pust va Kastve 2016.

18.01.2016.

ANTONJSKI ROG 2016.

 
U organizaciji Turističke zajednice grada Kastva u nedjelju, 17. siječnja s početkom u 17,30 satu održana je priredba Antonjski rog kojom je započela manifestacija Pust va Kastve 2016.
 
Puhanjem u Antonjski rog najavljene su pusne nemotarije (pokladne ludosti), a pod gradskom su se Ložom okupili članovi kastavskeh pusneh kumpanij (maškaranih družina) iz Jurčića, Trinajstića i Rubeša i predstavili svoj pokladni program te Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Nadjenuli su im slijedeća imena, sukladnonajvljenom pusnom programu:
- Pusni odbor Rubeši – Franina Bankarina
- Pusni odbor Trinajstići – Prcko
- Pusni odbor Jurčići – Mandatar.
Odabran je i pusni gradonačelnik iz pusnog odbora Jurčići, Robert Mavar, koji je preuzeo ključeve Grada i svu vlast.
 
U skladu sa Pusnim statutom Grada Kastva, na dan početka Pusta dodijeljene su specijalne diplome za najbolje maškare u prošloj godini tzv.  Zlatne broskve. Dobitnici su slijedeći:
- bratski zvončari z Slovenije – grupa Topolc
- grupa Bistić – z jurčićevega pusnega odbora
- foto Jani Kukurin zvani Rošo – z jurčićevega pusnega odbora
- najmlaja i najlepča kastafska pusna publika:
Toni Mladenić i
Tara i Raul Perić.
 Priredbu su svojom nazočnošću uveličali gosti: meštar Toni i aktualna kraljica Riječkog karnevala, Stella Paris, zvončarska grupa Škoromati iz Podgrada (SLO) te članovi Kulturno turističnog društva Topolc - grupa Šjme (SLO).
 
U suradnji sa udrugom Belica za sve posjetitelje pripremljeno je kuhano vino.
 
Istoga su dana postavljene i dvije izložbe koje će, u Guitar caffeu, biti moguće razgledati sve do Pepelnice: izložba fotografija Arsena Miletića Jedan dan z halubajci, te izložba Darije Stipanić Facoli našeh zvončari.
 

Galerija fotografija