• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Projekt Bike Rijeka osvojio drugo mjesto na dodjeli UNWTO nagrada

22.01.2016.
Nakon ulaska u finale za prestižnu nagradu za izvrsnost i inovacije u turizmu Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO) početkom godine, projekt Bike Rijeka na dodjeli je nagrada u Madridu osvojio drugo mjesto. U ime Turističke zajednice grada Rijeke, turističkih zajednica Riječkog prstena, kreativne agencija Molekula i agencija Promotiv, nagradu su preuzeli Jasmina Hatežić iz kreativne  agencije Molekula i  Dominik Damiš iz riječke turističke zajednice.
 
Svjetska turistička organizacija raspisuje svake godine natječaj za inovativne projekte iz cijeloga svijeta, a u kategoriji UNWTO nagrade za inovacije u istraživanju i tehnologiji ove je godine prvo mjesto osvojio Itaipu Complex, brazilski projekt koji promovira teritorijalni razvoj baziran na turizmu, dok drugo mjesto dijele projekt  Bike Rijeka i online platforma za medicinski turizam iz Republike Koreje.
UNWTO nagrade, koje je 2003. godine utemeljila World Tourism Organization - Svjetska turistička organizacija (UNWTO), vodeće su nagrade u globalnom turističkom sektoru. Nagrada u kategoriji Inovacije u istraživanju i tehnologiji odlikuje vizionarske pionire čija je inicijativa pomogla privatnom sektoru, zajednici, destinaciji ili zemlji u povećanju mogućnosti vezanih za korištenje tehnologije i napredovanje u razvoju održivog turizma. Nagrada prepoznaje inspirativne znanstveno-istraživačke projekte ili inicijative u  tehnološkim inovacijama, koje su dokazano učinkovite u praktičnim aplikacijama i mjerljivog su utjecaja u sektoru turizma.
 
Projekt Biciklističke transverzale Riječkog prstena „Bike Rijeka“ pokrenut je u lipnju 2014. godine s ciljem kvalitetnije promocije Turističke zajednice grada Rijeke i turističkih zajednica Riječkog prstena, a objedinjava postojeće biciklističke staze, ali i novoosmišljenu stazu koja povezuje sve gradove i općine Riječkog prstena – biciklističku transverzalu.
 
U zajedničkom projektu uz Turističku zajednicu grada Rijeke sudjelovale su kreativna agencija Molekula i agencija Promotiv, kao i  turističke zajednice Riječkog prstena – Grada Bakra, Grada Kastva, Grada Kraljevice, Općine Čavle, Općine Jelenje, Općine Kostrena, Općine Viškovo te Općina Klana. Projekt je također prepoznat i sufinanciran od strane Hrvatske turističke zajednice.
 
Uz UNWTO nagradu, projekt Bike Rijeka već je osvojio i 2. mjesto u kategoriji „Electronic maps and travel guides“, tj. elektroničkih karata i turističkih vodiča na 12. Međunarodnom kartografskom festivalu Tourmap održanom u srpnju 2015. u Pragu, u Republici Češkoj.    
 
Promotivni video Bike Rijeka: https://youtu.be/jribToiDPNg