Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

Riccette all’italiana (Recepti talijanske kuhinje)

26.04.2016.
Na inicijativu Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Milanu, u Istri i na Kvarneru boravila je televizijska ekipa grupe Mediaset – canale Rete 4 i popularni talijanski voditelji Davide Mengacci i Michela Coppa.
 
Gostovanje TV ekipe koordinirale su Turistička zajednica Istarske županije i Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama. U nedjelju, 17. travnja 2016, Rete 4 snimila je u Kastvu popularnu, svojevrsnu putopisnu emisiju Riccette all’italiana – Recepti talijanske kuhinje.
Uz prekrasnu gourmet priču restorana Kukuriku koji je kroz tri recepta predstavio tradicionalnu kuhinju i recepte (Kvanerski škampi, janjetina i brodet), slikovitost i turističko – kulturnu ponudu grada Kastva Turistička zajednica Kastva,  u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarner i uz pomoć Grada Kastva, prezentacijski je osmislila pričama o tradiciji, baštini kroz arhitekturu i folklor, a Romina Kuharić, vodič na talijanskom jeziku prenijela kamerama.
 
U Vikotovoj bačvariji – Mićemu (malom) zavičajnom muzeju, uz potporu članova Udruge prijatela ruž, grozja i vina Belica, prezentiran je detalj izrade bačava i promovirano autohtono kastavsko vino Belica.
U Mićemu zavičajnom muzeju Idičina peknjica, predsjednica Udruge Grad kulture Božica Zupičić, prezentirala je pečenje kruha na tradicionalan način u najstarijoj sačuvanoj krušnoj peći na drva u Kastvu.
Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva na UNESCO-vom je popisu nematerijalne kulturne baštine svijeta, ustanovljenom Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u 2003. godini. Stoga su predstavnici zvončara – Halubajski i Frlanski zvončari, kao čuvari folklornih tradicija, na najbolji način predstavili tradicionalne pusne običaje i slastice, koji su doista oduševili nazočnu televizijsku ekipu i voditelja.
 
Članice ženske klape Kastav potencijalne su goste Grada na brege povele u kulturnu priču, prepunu događanja kroz cijelu godinu.
Turistička zajednica Kastva koordinirala je prezentaciju svih navedenih sudionika, uz veliku zahvalu svima koji su sudjelovali i doprinijeli promociji Kastva. Također, s ponosom možemo istaknuti kako je najviše materijala s Kvarnera snimljeno upravo u Kastvu.
 
Reportaže će biti prikazane na kanalu Rete 4 početkom svibnja 2016. u 10.45 sati ujutro, a za one koji ih ne budu imali priliku vidjeti na televiziji, postoji alternativa putem web stranice. Emisija Ricette all’italiana, jedina je takve vrste u Italiji koja se prikazuje svakodnevno, od ponedjeljka do subote, te ju dnevno prati preko 250.000 gledatelja u prosječnoj dobnoj skupini od 35 do 65 godina. Stoga će zasigurno imati pozitivan promocijski učinak, budući da će se prikazati u periodu kada mnogi Talijani odlučuju gdje će provesti godišnji odmor.
 
 

 

Galerija fotografija