• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Kutak za iznajmljivače

3. listopad 2017. Obavijest Ministarstva turizma RH o otvorenom Javnom pozivu za otvoreni iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganja u tematski definirane hotele

Javni poziv za otvoreni iskaz interesa malih i srednjih poduzetnika za ulaganja u tematski definirane hotele otvoren je do 18. listopada 2017. godine, a više informacija o Javnom pozivu moguće je pronaći klikom ovdje
 

27. lipnja 2017. Obavijest HZZO-a za pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu

Poštovani pružatelji ugostiteljskih usluga u domaćinstvu,

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, osnovom europskih pravnih popisa koji reguliraju područje zdravstvenog osiguranja, državljanima članica Europske Unije osigurava pravo na korištenje zdravstvene zaštite na isti način i pod istim uvjetima kao i za osigurane osobe Zavoda.

Na slijedećoj poveznici na stranicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje možete pronaći popis Ugovornih partnera Zavoda za sadržaje zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj.

Mogućnošću pružanja informacija gostima o mjestima gdje mogu potražiti zdravstvenu zaštitu, postajemo bolji domaćini a Republiku Hrvatsku promičemo kao malu zemlju velikih mogućnosti, koja gostima uz ljepotu prirode, pruža i sigurnost boravka.

Za sva smo pitanja rado na raspolaganju.

3. ožujak 2017. Obavijest za iznajmljivače!

Poštovani građani – iznajmljivači u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, podsjećamo vas da:

  • Uspostavom sustava eVisitor, od 1. siječnja 2016. (Pravilnik o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici, NN 126/15), popisom gostiju smatra se i popis turista, ukoliko ste u eVisitor upisali sve osobe kojima ste pružili ugostiteljske usluge smještaja u svom domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, bez obzira jesu li te osobe obveznici plaćanja boravišne pristojbe ili nisu (npr. djeca do 12 godina starosti, osobe s invaliditetom od minimalno 70% s jednim pratiteljem, sezonski radnici, osobe na pomoćnim krevetima, dnevni odmor i dr.);
  • U naprijed navedenom slučaju, niste dužni voditi i popis gostiju u obliku uvezane knjige ili u elektroničkom obliku (Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju, NN 140/15);
  • Međutim, ukoliko u sustav eVisitor niste upisali sve osobe kojima ste pružili ugostiteljske usluge smještaja, tada ste dužni te osobe upisati u popis gostiju (Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja knjige gostiju i popisa gostiju, NN 140/15, članak 4. i 5.);
  • Ujedno, podsjećamo da popis gostiju za Vas može voditi i turistička agencija (Članak 32. stavak 1. točka 5., odnosno članak 39.  Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, NN 85/15 i NN 121/16);
  • Inspekcijski nadzor provodi Turistička inspekcija Ministarstva turizma, (turisticka.inspekcija@mint.hr, Trg maršala Tita 8/I, 10000 Zagreb).

Ovdje možete pronaći izvornu informaciju Ministarstva turizma Republike Hrvatske.

Vaš Turistički ured TZ grada Kastva.

 3. Forum obiteljskog smještaja (FOS)

Nakon iznimno uspješnih foruma u Opatiji 2014. godine i Poreču 2015. godine, Zajednica obiteljskog turizma pri HGK i ove godine organizira 3. nacionalni Forum obiteljskog smještaja  - FOS,  od 15. do 17. studenog 2016. u Sportskoj dvorani Višnjik u Zadru. Očekuje se preko tisuću sudionika, mahom pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i drugih malih i mikro-poduzetnika u turizmu iz cijele Hrvatske (mali obiteljski hoteli, hosteli, kampovi, ugostitelji, putničke agencije i drugi).

Draft programa i smještaj po povoljnijim cijenama moguće je pronaći na web stranici FOS-a - http://fos.hgk.hr/.

Napominjemo kako je prijava na Forum obavezna.

Obavijest - izmjene i ispravci Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji, srpanj 2016.  

Poštovani iznajmljivači,

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske donijelo je određene izmjene i ispravke Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. U nastavku možete pronaći poveznice na kojima se nalaze informacije o točnim promjenama pa Vas ljubazno molimo da obratite pozornost:

Na stranici Ministarstva: www.mint.hr

Pravilnik: Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (NN 9/16) ; Izmjene (NN 54/16) ; Ispravak (NN 61/16)

Obavijest - novi propisi i pravilnici, lipanj 2016.

Poštovani iznajmljivači,

Ministarstvo turizma Republike Hrvatske donijelo je nove propise i pravilnike o ugostiteljskoj djelatnosti na koje bismo Vam htjeli skrenuti pozornost.

Propisi i pravilnici su Vam dostupni na slijedećim poveznicama ili na stranicama Ministarstva.

Stranica Ministarstva: http://www.mint.hr/default.aspx?id=356


Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti
• Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (NN 54/16)
• Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine Kampovi (NN 54/16)
• Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine ostali ugostiteljski objekti za smještaj (NN 54/16)
• Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu … Izmjene (NN 54/16)
Zakon o članarinama u turističkim zajednicama 
• Pravilnik o proglašavanju turističkih općina i gradova i o razvrstavanju naselja u turističke razrede … Izmjene (NN 54/16)

OBAVIJEST - PROGRAM PRIJAVA TURISTA

Poštovani,

obavještavamo Vas kako će servis Prijava turista Web biti dostupan do kraja ožujka.(Iznajmljivači mogu pregledavati svoje podatke i preuzimati popise/knjige gostiju do 31.03.2016.)

Na stranice servisa postavljena je slijedeća obavijest:

Kako bismo svim korisnicima omogućili preuzimanje popisa gostiju, produžen je rok do kada će servis PTW biti dostupan za pregledavanje postojećih podataka.

Servis će biti dostupan do 31.03.2016. kada će biti trajno ugašen.

Vaše knjige odn. popise gostiju za sve poslovne godine možete preuzeti putem izvještaja "Popis gostiju" za svaku poslovnu godinu zasebno, i pohraniti na vlastito računalo kao Pdf dokument.

KVARNER FAMILY IZNAJMLJIVAČIMA

Obavještavamo Vas da će se edukativna radionica Kvarner Family za Opatijsku rivijeru održati u petak, 1. travnja 2016. godine, u restoranu Commodore u Ičićima.
Dan otvorenih vratiju predviđen je za subotu, 2. travnja 2016.

KVARNER FAMILY IZNAJMLJIVAČIMA

Obavještavamo Vas da će se edukativna radionica Kvarner Family za Riječko područje održati u četvrtak, 3. ožujka u Kostreni.


LOVRO KUŠČEVIĆ UKINUO OBVEZU ENERGETSKOG CERTIFICIRANJA APARTMANA ZA IZNAJMLJIVANJE

 

ZAGREB, 17.2.2016.
Iznajmljivači privatnog smještaja turistima od danas nemaju obvezu pribaviti energetski certifikat, izjavio je u srijedu nakon sjednice Vlade ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, dodajući da će pravilnik koji to regulira danas potpisati.
"Nakon konzultacija s mojim i stručnjacima iz Ministarstva turizma, donio sam odluku da ukidamo obvezu izrade energetskog certifikata za iznajmljivače privatnog smještaja turistima i ta je odluka i u skladu s odlukama Europske komisije", kazao je novinarima ministar Kuščević.
Na pitanje što s onima koji su taj certifikat već platili, ministar je odgovorio  "oni su to platili, napravili, i ja sam osobno među njima, to je dobra i poticajna stvar, i potičem sve one koji to nisu napravili da nastave s tim, bez obzira što to više nije obveza, jer je to jedan preduvjet da uspiju povući sredstva i iz naših i europskih fondova za obnovu svojih zgrada".
Smatra i kako je svima u interesu da se zna stanje zgrada i apartmana te da je to u konačnici i državi u interesu. "Nastavite s certificiranjem zgrada, a ministarstvo upravo izrađuje program slijedom kojeg će se moći povući novci za obnovu i uštedu naših zgrada", poručio je Kuščević.

Obavijest

U nastavku prosljeđujemo informaciju Turističke zajednice Kvarnera vezano uz Kvarner Family radionicu za Riječko područje, uz napomenu da se u ožujku planira održavanje i Kvarner Family radionice za Opatijsko područje (nije još određen točan datum), koja će se najvjerovatnije održati u Ičićima, a Vama je, iznajmljivačima s područja grada Kastva, dana mogućnost da se odlučite za onu radionicu koja je Vama prikladnija. Svakako podsjećamo nosioce oznaka Kvarner Family, Kvarner Pet, Kvarner Bike i Kvarner Hike da su OBAVEZNI jednom godišnje prisustvovati radionici, budući da je to jedan od kriterija (Odlazak na edukacije - Obveza odlaska na edukaciju nositelja domaćinstva ili člana obitelji, najmanje jednom godišnje po obavijesti lokalne turističke zajednice).
U slučaju nejasnoća, stojimo Vam na raspolaganju

Javni poziv program kreditiranja "Kvarner Family 2015."

Primorsko-goranska županija u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera u sklopu projeka „Kvarner Family“ objavljuje Javni poziv za Program kreditiranja „Kvarner Family 2015.“.

Više informacija o podnošenju zahtjeva na Program kreditiranja „Kvarner Family 2015.“ možete pronaći na službenim stranicama Primorsko-goranske županije:
http://www.pgz.hr/natjecaji

eVisitor FAQ česta pitanja

Na službenim eVisitor Wiki stranicama formirana je baza FAQ najčešćih pitanja sustava turističkih zajednica, obveznika, programerskih kuća i odgovora Hrvatske turističke zajednice. Vjerujemo da će vam biti od koristi i da ćete na dosta nedoumica odgovor pronaći upravo na navedenom mjestu. Ujedno vas obavještavamo da će se stranice kontinuirano ažurirati i nadopunjavati novim odgovorima te da je stranica javno dostupna svim posjetiteljima bez potrebe prijave u sustav.
 
Poveznica na FAQ: https://www.evisitor.hr/eVisitorWiki/Javno.eVisitor-Cesto-postavljana-pitanja.ashx
 
Često postavljena pitanja strukturirana su prema sljedećim područjima:
  
·       Kontakt i informacije
·       Evidencija plovnih objekata i luka nautičkog turizma
·       Podaci o članarinama
·       Unos/izmjena podataka o obvezniku
·       Unos/izmjena podataka o objektu
·       Prijava i odjava turista
·       Izmjena/uređivanje prijave
·       Odjava turista
·       Financije
·       Prijava na sustav eVisitor / preuzimanje podataka
·       Hoteli
·       Turističke agencije
·       Vlasnici kuće ili stana za odmor / Stanovnici općine ili grada
·       Popis turista
·       Edukacijski materijali
·       Razvojna okolina
 

eVisitor

Molimo sve iznajmljivače da pročitaju informacije na sljedećem linku:

http://www.kastav-touristinfo.hr/hr/260/obavijest-iznajmljivacima-evisitor

!! Tečaj stranog jezika za privatne iznajmljivače !!

Turistička zajednica grada Kastva i ove godine u suradnji sa školom stranih jezika Euroway organizira Tečaj stranog jezika za privatne iznajmljivače.

Tečaj će se održati za njemački, talijanski i engleski jezik tijekom mjeseca studenog (subotom), a za točan termin ćemo Vas naknadno obavijestiti. 
Važno je napomenuti da iznajmljivači koji nisu podmirili svoje zakonske obveze prema TZ grada Kastva NEMAJU PRAVO POHAĐANJA TEČAJA.
 
Također, kako je broj prijava ograničen sve prijave pristigle nakon 2. studenog neće se uzimati u obzir. 
 
Napomena: Svaki iznajmljivač može prijaviti najviše jednu osobu koja će pohađati tečaj.
 
Za sva ostala pitanja slobodno nam se obratite!

!! NOVO !!

Poštovani i dragi svi,

Podsjećamo Vas da je rok za pribavljanje Energetskog certifikata za zgrade odnosno njihove posebne dijelove koji se prodaju, iznajmljuju, daju u zakup ili daju na leasing do 1. siječnja 2016.  Iznajmljivanje se u ovom kontekstu odnosi i na turističku djelatnost, kojom se i Vi bavite,  i odnosi se na zgradu koja ima 50 m2 i više ukupne korisne površine.  
(dokument u PDF-u sa više informacija se nalazi na dnu stranice)

PRAVILNIK

Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ; (NN 88/07) ; (NN 58/08) ; (NN 45/09) ; (NN 78/14)docxZa vlasnike kuća i stanova za odmor docxPrijava boravka turista putem interneta docxObračun RTV pristojbe docxBoravišna pristojba docxObaveze iznajmljivača docxClanarina turističkim zajednicama pdfNajam stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranje kampova pdfENERGETSKI CERTIFIKAT - MINISTARSTVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOG UREĐENJA