Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

''Zeleni Kastav'' 12.12.2016.

09.12.2016.

Drugo izdanje sajma ''Zeleni Kastav''


Nakon vrlo dobrog odaziva i posjećenosti kupaca i posjetitelja prošlomjesečnog inicijalnog sajma "Zeleni Kastav", Grupa solidarne razmjene (GSR) Opatija će u ponedjeljak, 12. prosinca 2016. godine u Gradskoj Loži u Kastvu, od 16,30 do 19,00 sati organizirati njegovo drugo izdanje u adventskom ruhu. 

U organizaciji Grupe solidarne razmjene Zapad, u Gradskoj vijećnici u ponedjeljak u 18,00 sati održat će se predavanje Denisa Delogua s temom "Hrana kao lijek". Denis Delogu autor je autobiografskog romana ”U šumi”, u kojemu pokušava pronaći odgovor na pitanje da li je moguće vlastitim snagama povratiti zdravlje te koliko je na tom putu važna hrana. Javnosti je poznat po tome što je Paleo prehranom nadvladao autoimunu bolest multiplu sklerozu. Ulaz na predavanje Denisa Delogua je slobodan.
 
U caffe barovima ''Loža'', ''Art'', ''Kastav Pub'' i ''Guitar Caffe'' posjetitelji sajma moći će se zagrijati uz adventske melodije, kuhano vino i čaj, dok će blagdanski ugođaj cijelog događanja uveličati učenici osnovne škole ''Milan Brozović'', koji će od 16,30 do 17,30 sati pjevati pjesme, a dio njih uručit će čestitke građanima.
 
"Zeleni Kastav" razlikuje se od sličnih gradskih tržnica i sajmova upravo po tome što participaciju izlagača ne ograničava isključivo na EKO proizvođače, već je ondje moguće susresti i male proizvođače bez EKO certifikata, koji proizvode poštujući principe organskog odnosno biodinamičkog  - prirodnog uzgoja. Osim toga, zamišljen je kao mjesto gdje će se njegovati ekskluzivni direktni prodajni kanal i u izravnom kontaktu prodavati isključivo vlastiti proizvodi, bez mogućnosti sudjelovanja trgovaca preprodavača. Najvažnija razlika očituje se ipak u tome što na tržnicama i sajmovima u organizaciji GSR-ova izlažu isključivo izlagači s kojima grupe već  imaju ostvarenu dugotrajnu suradnju te nude članovima grupa svoje proizvode po posebnoj fer cijeni. Također, GSR-ovi su odani svojim uzgajivačima pa na sajmovima pokušavaju izbjeći  pojavu konkurencije, a posebnu pozornost pridaju raznovrsnoj ponudi.
 
 
IZLAGAČI
 
Certificirani
     

1

Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar)

mlijeko, jogurt, sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi

2

OPG Anita Pintar

mlijeko, jogurt, sir, sirupi

3

OPG Grdić Milan

povrće, brašna, krupica, proso

4

OPG Mataga Tomislav

mandarine, limuni, šipak, grejp

5

OPG Milan Krušvar

razna brašna starih sorti žitarica, krupice, žitarice, pahuljice, crveni češnjak, crveni luk, krumpir, tjestenina

6

OPG Radomir Mićić

med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks

7

Pekarski obrt Demetra

integralni kruh, peciva, dvopek, kroasani, muffini, voćne kocke

8

OPG Loboda Maćaš

voće, povrće, sokovi

9

OPG Andreja Petrović

bučini proizvodi: bučino ulje, bučin namaz

10

Trgovački obrt SMID

prerađevine od povrća

 

 

 

      
 
Necertificirani
    
   
 
1
OPG Iva Ćulumović (Ivy's sweet lavander)
džemovi s lavandom, slastice
2
OPG Marijana Jeričević (Manufaktura smisla)
sirevi i slatki proizvodi od kozjeg mlijeka
3
OPG Kukurin Josip
povrće, mirodije, začini, voće
4
OPG Trčak Lorena
povrće, mirodije, začini, voće
5
OPG Maretić Tedi
razna brašna, mahunarke, žitarice, tjestenine
6
OPG Hela Liverić (Farma Drijade)
kozji proizvodi: sirevi, sirutka, skuta, mlijeko,
kajmak, obični i voćni jogurt
7
OPG Divković Josip (Crvene stine)
jaja
 
 
Sajam ''Zeleni Kastav'' nastao je volonterskim zalaganjem članova Grupe solidarne razmjene Opatija, uz podršku Grada Kastva i Turističke zajednice grada Kastva, s namjerom upoznavanja građanstva s radom GSR-ova i  izražavanja podrške lokalnim uzgajivačima visokokvalitetnih ekološki certificiranih i svih onih namirnica uzgojenih na prirodan način, poštujući okolišno odgovornu poljoprivrednu proizvodnju. 
 
 
 
 

Galerija fotografija