Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

Održana manifestacija ''Ususret Novoj uz klape s Kvarnera''

19.12.2016.


U nedjelju, 18. prosinca 2016. godine u Kastvu, na Trgu Matka Laginje ispred Gradske lože, održan je susret i druženje klapa s Kvarnera s gostima.

Na susretu je nastupilo devet klapa (iz Kastva, Matulja, Opatije, Rijeke, Šapjana, Voloska, te sa otoka Cresa i Paga) i Kntaduri iz Žejana. Svi vokalni sastavi izveli su po tri skladbe, zastupljene tradicionalnim melosom, popularnom glazbom i prigodnim božićnim repertoarom. Nakon prethodno održane tonske probe,  u 11,30 sati kada je zakazan početak manifestacije, prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika grada Kastva, Dean Jurčić. Jurčić se zahvalio organizatorima na iskazanom trudu, članovima vokalnih sastava na sudjelovanju, te građanima i svim posjetiteljima na  dolasku.  Iskazao je zadovoljstvo na nastojanjima organizatora da se klapsko druženje pretvori u tradicionalnu manifestaciju koja bi se svake godine održavala u predblagdanskom ozračju i njegovanju tradicijskih i folklornih elemenata Kastva i kastavštine. Ujedno je poželio sretne i ugodne blagdane svim sudionicima, posjetiteljima i žiteljima Kastva.

Među prvim klapama koje su nastupile, već tradicionalno, bili su domaćini – muška i ženska klapa Kastav. Izveli su pojedinačno po tri skladbe, a potom zajedno  otpjevali ''Božić je judi'', pod ravnanjem umjetničkog voditelja Saše Matovine. Poslije klape Kastav, mikrofone je preuzela klapa Skalin iz Matulji, inače jedan od inicijatora manifestacije koja se ove godine održala treći put zaredom. Nakon klape Gradelini (Rijeka), uslijedile su ženske snage - klapa Kamelija (Opatija), Rožice (Šapjane), Volosko (Volosko) te klapa Teha iz Cresa koja je ove godine po prvi put gostovala u Kastvu. Žejanski Kntaduri pokazali su publici kako zvuči ''starinska knta'', dok su za kraj posjetitelje ''digli na noge'' miljenici publike sa festivala MIK - klapa Sol iz Paga.  Završnica ovogodišnjeg druženja klapa svoju kulminaciju doživjela je kroz zajedničku izvedbu pjesme ''U to vrijeme godišta''.

Klapska pjesma odjekivala je ispunjenim trgom Matka Laginje sve do 13,30 kada je direktorica turističkog ureda Turističke zajednice grada Kastva, Dolores Kukurin, za kraj zahvalila svima na sudjelovanju i dolasku i poželila sretne blagdane.

Ujedno je pozvala okupljeno mnoštvo na dolazak druženja klapa i iduće godine te na ostala adventna događanja u gradu Kastvu, posebice na  još jedan glazbeno – humanitarni ispraćaj Nove godine u ''gradu na brege'', 31. prosinca 2016. poznat pod nazivom ''Zadnje polne va Kastve na 365 metara''.

Još jednom zahvaljujemo svim klapama koje su se odazvale pozivu, pokroviteljima - Gradu Kastvu i Primorsko - goranskoj županiji na pruženoj potpori i posebno Saši Matovina i Sanjinu Mandičiću na nesebičnoj pomoći i ukazanoj suradnji pri koordinaciji susreta, klapi Skalin kao inicijatoru manifestacije te svima koji su prisustvovali.

Ispunjeni trg Matka Laginje moguće je pogledati u fotogaleriji.

Galerija fotografija