Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

3. ''Zeleni Kastav'', 12.1.2017.

10.01.2017.

 

 


U ponedjeljak, 16. siječnja pod Gradskom ložom od 16,30 do 19,00 sati održat će se treći sajam ekološke i prirodno uzgojene hrane, ''Zeleni Kastav''. Nakon uspješno realizirana prethodna dva izdanja sajma te iznimno dobrog odaziva kupaca i zainteresiranih aktera, Grupa solidarne razmjene Opatija i treći put najavljuje brojna gostovanja certificiranih i necertificiranih uzgajivača i izlagača, gostovanje vještih kuhara - ovoga puta iz kastavskog bistroa ''Loža'' te predavanje u sklopu ciklusa ''Hranom do zdravlja''.

Nastao volonterskim zalaganjem članova Grupe solidarne razmjene Opatija, uz podršku Grada Kastva i Turističke zajednice grada Kastva, sajam se kontinuirano razvija s namjerom upoznavanja građanstva s radom Grupa solidarne razmjene i izražavanja podrške lokalnim uzgajivačima visokokvalitetnih, ekološki certificiranih te svih onih namirnica uzgojenih na prirodan način, poštujući okolišno odgovornu poljoprivrednu proizvodnju.

Ispod Gradske lože u ponedjeljak vješti kuhari iz bistroa ''Loža'' posjetiteljima će ponuditi topla jela od kontroliranih i kvalitetnih namirnica koje se mogu pronaći na stolovima proizvođača: zimsku maneštru sa slaninom i vege maneštru, pogačice od integralnog brašna, nadaleko hvaljeno kuhano vino te čaj.

U Gradskoj vijećnici Grada Kastva, u četvrtak 19. siječnja u 18,00 sati održat će se tematsko predavanje dr. sc. Silvije Zec Sambol, drugo u nizu predavanja u sklopu ciklusa ''Hranom do zdravlja''. Kao liječnica integrativne medicine, u svojem holističkom pristupu pacijentima dr. sc. Sambol često je bivala svjedokom promjene prehrane i efikasnosti iste na putu k ozdravljenju.

Što hrana predstavlja za pojedinca, koje su najčešće bolesti liječene promjenom prehrambenih navika te da li je put do zdravlja jednostavniji nego što nam se ponekad čini, svi zainteresirani moći će saznati na predavanju u Gradskoj vijećnici čiji je ulaz slobodan. 

"Zeleni Kastav" razlikuje se od sličnih gradskih tržnica i sajmova po tome što participaciju izlagača ne ograničava isključivo na EKO proizvođače, već sudjeluju mali proizvođači bez EKO certifikata, koji proizvode poštujući principe organskog ili biodinamičkog - prirodnog uzgoja. Također sajam je zamišljen kao mjesto gdje će se njegovati ekskluzivni direktni prodajni kanal i u izravnom kontaktu prodavati isključivo vlastiti proizvodi, bez mogućnosti sudjelovanja trgovaca preprodavača. Još jedna bitna razlika ''Zelenog Kastva'' očituje se u tome što na sajmovima koji se odvijaju u organizacijskoj ingerenciji GSR-ova izlažu isključivo izlagači s kojima grupe već imaju ostvarenu dugotrajnu suradnju te nude članovima grupa svoje proizvode po posebnoj, fer cijeni (''GSR je fer''). GSR-ovi su odani svojim uzgajivačima te na sajmovima pokušavaju izbjeći pojavu konkurencije, a posebnu pozornost pridaju raznovrsnoj ponudi.     

 

    IZLAGAČI: 


Certificirani uzgajivači hrane
 
1. Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar)      
mlijeko, jogurt, sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi
2. OPG Anita Pintar
mlijeko, jogurt, sir, sirupi
 
3. OPG Grdić Milan
povrće, brašna, krupica, proso
4. OPG Mataga Tomislav
mandarine, limuni, šipak, grejp
5. OPG Milan Krušvar
razna brašna starih sorti žitarica, krupice, žitarice, pahuljice, crveni češnjak, crveni luk, krumpir, tjestenina
6. OPG Radomir Mićić
med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
7. Pekarski obrt Demetra
integralni kruh, peciva, dvopek, kroasani, muffini, voćne kocke
8. OPG Loboda Maćaš
voće, povrće, sokovi
9. OPG Andreja Petrović
bučini proizvodi: bučino ulje, bučin namaz
10. OPG Mirjana Strancarić (SMID)
prerađevine od povrća

 

Necertificirani uzgajivači hrane  

 
 1. OPG Iva Ćulumović
 
džemovi s lavandom, slastice
  
 2. OPG Marijana Jeričević        
  
sirevi i slatki proizvodi od kozjeg mlijeka
 3. OPG Maretić Tedi
razna brašna, mahunarke, žitarice, tjestenine
 4. OPG Hela Liverić
kozji proizvodi: sirevi, sirutka, skuta, mlijeko
kajmak, obični i voćni jogurt
 5. OPG Josip Divković
jaja

 

https://www.facebook.com/zelenikastav/?fref=ts

 

Datumi održavanja sajma ''Zeleni Kastav'':

13.02.2017. - 4. ''Zeleni Kastav'' 
13.03.2017. - 5. ''Zeleni Kastav''
10.04.2017. - 6. ''Zeleni Kastav''
08.05.2017. - 7. ''Zeleni Kastav''