• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

''Jelenina 2017.'' u Kastvu

15.05.2017.

Jelenina je dan koji se u Gradu Kastvu svečano slavi 22. svibnja. Pored vjerskog programa u crkvi sv. Jelene Križarice - sv. Krizme, sv. Mise i svibanjskih pobožnosti, Grad Kastav i Turistička zajednica Grada Kastva, Jeleninu 2017. će obilježavati  od 18. do 22. svibnja 2017. godine.
Tih dana održat će se brojna događanja – programi kulturno-zabavnog, tradicijskog, gastro, edukativnog, dječjeg, sportsko-rekreacijskog i religijskog sadržaja.
 
 
18. svibnja 2017.
ČETVRTAK
 
IZLOŽBA ''PUPE''
17,00 sati
Muzejska zbirka Kastavštine (Prolaz Ivana iz Kastva 1)
 
Međunarodni dan muzeja obilježava se svakog 18. svibnja od 1977. godine. Na taj dan nastoje se javnosti prezentirati dostignuća iz prethodnog perioda te afirmirati muzeje kao javne ustanove. Svake godine Međunarodni dan muzeja obilježava se aktivnostima u sklopu određene teme. Ove godine ICOM je ponudio intrigantnu temu naslovljenu: Muzeji i sporne povijesti – govoriti o neizrecivom u muzejima. Tako će u Muzejskoj zbirci Kastavštine biti upriličena izložba dječjeg vrtića ''Vladimir Nazor Kastav'' pod nazivom Pupe. Kako su ''pupe'' odnosno lutke pokrenule djecu i roditelje iz Dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Kastav, kako su izgledale i kako su se s njima igrali nekada a kako danas, posjetitelji će moći pogledati utorkom i četvrtkom u Muzejskoj zbirci Kastavštine od 10,00 do 12,00 sati.
 
 
BEZGLUTENSKA PREHRANA
18,00 sati
Gradska vijećnica Grada Kastva (Lokvina 3)
 
U suradnji sa KuHarmonijom – centrom kulinarstva i osobnog razvoja u Gradskoj vijećnici Grada Kastva održat će se predavanje o bezglutenskoj prehrani. Koji su mitovi i zablude, a koje prednosti i nedostaci iste govorit će dr.med. Alenka Brozina, specijalist internist-kardiolog i savjetnik u prehrani. Kroz kombinaciju stručnih informacija i iskustva iz prve ruke nastojat će se postaviti ispravne temelje za sve zainteresirane pojedince o ovom obliku prehrane u svakodnevnom životu. 
 
EUROWAY TEA DAY
17,00 – 21,00 sati
Euroway, škola stranih jezika (Milana Marjanovića 20)
 
U prostorima škole stranih jezika – Euroway, održat će se radionica upoznavanja s kulturom ispijanja čaja na engleski način. Polaznici će imati prilike naučiti više o engleskom čaju – pripremi, posluživanju, činjenicama i zanimljivostima, naravno, na engleskom jeziku.
 
 
19. svibnja 2017.
PETAK
 
OTVORENJE IZLOŽBE: ''NJEZINO VELIČANSTVO KUGLA''
19,00 sati
Galerija sv. Trojice
 
Već tradicionalno, svake godine održava se izložbeni program u srednjovjekovnoj crkvici Sv. Trojice, zaštićenom spomeniku kulture na Trgu Lokvina u Kastvu.  Posjetiteljima će se ove godine predstaviti umjetnici iz Kastva i regije koji će kroz razne medije i umjetničke forme predstaviti svoje radove uklopljene u specifični ambijent izlagačkog prostora. U sklopu programa oblježavanja Jelenine, u petak 19. svibnja održat će se otvorenje izložbe ''Njezino veličanstvo kugla'', čiji je autor Tomo Gerić, pobjednik 14. Vele umjetničke delavnice (nagrada stručnog žirija za najbolje umjetničko djelo). Kroz svoj umjetnički rad, Gerić se bavi slikarstvom, kiparstvom, keramikom i grafikom, a tijekom svoje plodonosne i dugogodišnje karijere svoje radove izlagao je na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama.
 
Gerić je od djetinjstva zaokupljen svemirom. Promišljanje o svemiru nagnalo ga je da stvori svoj ciklus kugli. U svojim djelima estetski promišlja i stvara kugle.  Gerićeve kugle nisu samo puki prikazi geometrijskog tijela i forme, već cjelokupne ideje koju umjetnik poručuje gledatelju. U svemiru je svemir, a u svemiru je kugla.
U glazbenom djelu programa, nastupit će učenice i učenici Glazbenog odjela pri OŠ ''Milan Brozović Kastav''. Posjetitelji će moći pogledati izložbu svakim danom od 11,00 do 13,00  i od 17,00 do 20,00 sati, do 7. lipnja 2017.
 
 
20. svibnja 2017.
SUBOTA
 
SPORTSKO – REKREATIVNA MANIFESTACIJA ''HODEĆ PO LOZE I LUŽINE''
9,00 – 12,00 sati
Kastavske šume ''Loza'' i ''Lužina''
 
Turistička zajednica grada Kastva i Planinarsko društvo Viškovo, uz licencirane vodiče Hrvatskog planinarskog saveza, 20. svibnja 2017. po treći će put organizirati  pješačku šetnju ''Hodeć po Loze i Lužine'' obilježavajući time Jeleninu, dan koji se svečano slavi. Okupljanje će biti u 9,00 sati na Trgu Matka Laginje ispred stare Gradske lože 
Pješačka šetnja u dužini 10,24 kilometra i trajanju od 2 sata i 50 minuta prolazit će kroz predjele šuma Loza i Lužina. Uz uspon na vrh Stanić, ujedno i  najinteresantniju  razglednu točku, pješačka staza prolazit će i dijelom Eko staze Loza, uz lovačku kućicu Zvirić, cestom Breza – Brajani, te obilaskom napuštenog sela Cari i triju odmorišta – Stanić, Spinčićev breg i Belićev breg. 
Svim sudionicama će (bez plaćanja kotizacije) biti osigurana okrijepa uz obveznu prethodnu prijavu na navedene kontakt podatke Turističke zajednice grada Kastva. Također, sudionicima se preporuča nošenje visoke čvrste obuće i štapova za hodanje.
 
 
VRTLARSKA RADIONICA ''ANINO POVRĆE'' 
10,00 – 11,30 sati
Gradska loža
 
Na dječjoj vrtlarskoj radionici praktičnoga karaktera djeca će imati priliku ''uprljati ruke'' i upoznati se s presadnicama rajčice i začinskog bilja. Za vrijeme presađivanja biljaka/mladica u kontejnere, sudionici će imati prilike naučiti nekoliko korisnih stvari o presađivanju i njezi biljaka, a same biljke nakon radionice moći će ponijeti kući i uživati u njihovim plodovima. 
''Anino povrće'' mali je OPG na kojemu se, u dolcu podno Kastva i na njivi u Klani uzgaja povrće na posve prirodan način. Od sijanja kontroliranog,organskog sjemena u vlastitom stakleniku do branja, zemlja i biljke njegovani su po biodinamičkim smjernicama, bez bilo kakve intervencije kemijskih sastojaka. 
 
GASTRO SHOW ''PRIMORSKI PIJAT''
10,00 – 13,00 sati
Šetnica Fortica
 
Uz kuhanje najvažnije je i druženje. Zbog užurbanog tempa života sve je manje ljudi koji kuhaju u svojim domovima i stoga je ova manifestacija utoliko važnija i zanimljivija. Zamišljena je na način da se svi prisutni uključe s komentarima i pričama o vlastitim doživljajima kuhanja i pripremanju namirnica te međusobno izmjenjuju recepte. Cilj manifestacije je, naravno – kuhanje, odnosno promocija ''Primorskog pijata'' i zaboravljenih jela kvarnerskoga kraja. 
 
 
TRY THEATRE ZA DJECU STARIJU OD 12 GODINA / PREDSTAVA ''BALLONS''
15,00 sati
Društveni dom Braće Matešić - Šporova jama
 
Predstava u režiji Ivana Verunice koja tematizira obrazovanje iz drugačije, ekstremnije perspektive. Riječ je o školi budućnosti s radikalnim obrazovnim metodama gdje je sve podređeno nepogrešivom sustavu. Dokle god se slijede pravila Sustava, škola će funkcionirati besprijekorno. No pod koju cijenu? Što će se dogoditi kada se u školi pojave naočigled bezazleni predmeti koji simboliziraju bezbrižno djetinjstvo, razigranost i spontanost? Ima li uopće mjesta za djecu u ovoj školi, ako da, jesu li to djeca uopće? Sjednite u klupe distopijske učionice i doživite obrazovanje iz drugačije, ekstremnije perspektive.
 
SVETA KRIZMA
18,00 sati
Crkva sv. Jelene Križarice
 
 
21. svibnja 2017.
NEDJELJA
 
NASTUP MJEŠOVITOG PJEVAČKOG ZBORA ''KUD HALUBJAN''
12,00
Ispred Mićeg zavičajnog muzeja – Vikotove bačvarije
 
Čuvarima autohtone zavičajne glazbene baštine, zboru ''Halubjan'' glazba je zvonka radost. Najstariji je to zbor na ovim prostorima koji djeluje od 1908. godine i danas broji oko 25 stalnih članova. Pjesmom izražavaju ljubav prema svome kraju, identitetu i domaćem ''ča'' temeljenim na istarsko-primorskom idiomu uz štovanje izvornog glazbenog stvaralaštva Ronjgova, Ivančića, Prašelja, Kaplana, Frlete i mnogih drugih stvaratelja čija su djela protkana mediteranskim ugođajem.Na njihovom glazbenom repertoaru nalaze se zavičajni, crkveni, duhovni, narodni, klapski i popularni evergreeni.
 
 
22. svibnja 2017.
PONEDJELJAK
 
SVETA MISA
8,00 i 10,00 sati
Crkva sv. Jelene Križarice
 
 
SOLO KONCERT ZORANA MAJSTOROVIĆA
18,00 sati
Crkva sv. Jelene Križarice
 
Višestruko nagrađivani multiinstrumentalist s dugogodišnjim iskustvom i bogatom međunarodnom karijerom izvodi repertoar sastavljen od njegovih verzija melodija klasične glazbe, originalnih kompozicija te hrvatske tradicionalne glazbe. Atmosfere koje stvara kroz zvukove gitare i lutnje variraju od mekanog intimnog zvuka pa sve do virtuoznih izvedbi raznih kompozicija iz njegovog raznolikog repertoara.

 

Galerija fotografija