• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Posjetite Kastav Blues Festival!

22.07.2017.

kastavbluesfest.com/

Deseti put zaredom Kastav Blues Festival, od 3. do 7. kolovoza 2017. godine, okupit će izvrsne glazbenike i eminentna imena svjetske blues scene. Petodnevni program najznačajnijeg i najvećeg hrvatskog blues festivala i ove godine ponudit će pregršt zanimljivih zbivanja počevši od koncerata, preko glazbene radionice, umjetničke izložbe pa sve do projekcija filmova. Izvrsni dojmovi izvođača koji su dosad nastupali na Festivalu pokazuju kako je isti stasao u prepoznatljiv kvarnerski brand koji se svojom kvalitetom može mjeriti sa prestižnim europskim zbivanjima u ovoj domeni. 

Kastav Blues Festival nastao je kao memorijalno glazbeno događanje, odnosno spomen na kozmopolita, ''ramblera'' i vrhunskog bluesmana Geralda Lawrencea Ricksa, javnosti poznatijeg pod imenom Philadelphia Jerry Ricks, koji je za svoje posljednje počivalište odabrao Kastav. Jerry Ricks bio je pravi primjer glazbenika koji je svojom životnom filozofijom rušio barijere među ljudima, nacijama i rasama, iza sebe je ostavio bogatu diskografiju s više od 20 naslova, a nastupao je s velikanima bluesa poput Lighting Hopkins, Sonny Terry, Jesse Fulle, Doc Watson, Son House, svirao je na albumima najtiražnijeg američkog dueta Hall & Oates. 
 
O ''Črnom Kastavcu'' kako su ga od milja prozvali njegovi sumještani, na ovogodišnjem Kastav Blues Festivalu premijerno će biti prikazan istoimeni film redatelja Igora Modrića sa naglašenom komponentom na življenu kulturu nekog prostora, kulturološke i sociološke aspekte dva različita svijeta uspješno ujedinjena u jednu priču. O umjetnosti koja nema granica i s lakoćom ruši sve barijere u ovom filmskom portretu svjedoče brojni Jerryevi prijatelji, poznanici, kolege i poznati glazbenici. Uz biografski uvid u život Črnog Kastavca, na filmskom platnu zasjat će i glazbeno-putopisni dokumentarac ''S Bluesom prema Jugu'', autora Borisa Hrepića, koji gledatelje vodi na intrigantan put preko Atlante do Clarksadalea i mitskoga Crossroadsa. Kako je kolovoz pravo vrijeme za uživanje u kvalitetnim blues izvedbama ove godine pokazat će izvođači iz SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije, Makedonije i Hrvatske, naime Kastav Blues Festival na četiri atraktivne lokacije u Kostreni, Matuljima, Kastvu i Viškovu ugostit će Zdenku Kovačiček & Greenhouse Blues Band, Crossroad Blues Band, Soul Fingerse, Luciano Cianci & Band, Angelu Brown, Big Steam, Mike Sponzu, Sunnysiderse, Michael Roacha i Duck Bakera. Iako žanrovski usmjeren, no lišen strogih ograničenja Festival će uz blues ponuditi glazbene primjese jazza, soula, gospela, blues rocka i slično pa će svi zaljubljenici u dobru glazbu moći uživati u raznovrsnim glazbenim ritmovima.
 
Kako bi domaći glazbenici mogli razmijeniti iskustva sa svojim inozemnim kolegama, neformalno porazgovarati, ponešto naučiti ili naprosto iskušati svoje sposobnosti to će moći učiniti na glazbeno – edukativnoj radionici ispod stare Gradske lože. Iako ju je dosada vodio najpoznatiji britanski slide gitarist – Michael Messer, ove godine na mjestu mentora Blues Workshopa naći će se ''kum'' Festivala, predavač na američkim sveučilištima, učitelj te vrsni glazbenik Michael Roach - poznat po svojoj izvrsnoj interakciji s publikom. Nikako manje važna umjetnička forma koja će uz koncerte, filmove i glazbenu radionicu zaokružiti i upotpuniti ovogodišnji visoki programski standard festivala svakako je izložba slika ''The Blues'' Mr. Jazza. Božidaru Milinoviću, poznatijem pod umjetničkim pseudonimom ovo će biti 34. samostalna izložba čije otvorenje će uveličati mladi blues gitarist Mario Šekelja. Portrete blues velikana svi posjetitelji moći će pogledati u Caffe baru ''Loža'' od 5. do 10. kolovoza. 
 
Glazbenu pozivnicu za ovogodišnje izdanje Festivala, u svojem stilu, upriličio je počasni građanin Kastva, Michael Messer, a moguće ju je poslušati na linku: goo.gl/M7PCgG , dok se radio spot & line - up Festivala nalaze niže u prilogu! 
 
Organizator Kastav Blues Festivala 2017. je Turistička zajednica grada Kastva u suradnji s umjetničkim ravnateljem, Damirom Halilićom Halom i suorganizatorima: Turističkom zajednicom općine Kostrena, Turističkom zajednicom općine Viškovo i Općinom Matulji, te pod pokroviteljstvom Grada Kastva, Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Primorsko – goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera, Hrvatske glazbene unije - Podružnice Rijeka, Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava, Turističke zajednice općine Matulji, Općine Viškovo i Općine Kostrena.
 
ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE SLOBODAN! Dođite i provedite se u nezaboravnom blues događaju godine! 
 
Za sve dodatne informacije dostupni smo na: +385(0)51 691 425 / tz.grada.kastva@ri.t-com.hr
  

Galerija fotografijamp3Kastav blues festival 2017