• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Završio je 10. Kastav Blues Festival

11.08.2017.

Dragi fanovi, izvođači i svi zaljubljenici u blues glazbu, završio je 10. međunarodni Kastav Blues Festival.

Četiri atraktivne lokacije (u Kostreni, Matuljima, Kastvu i Viškovu), od 3. do 7. kolovoza ugostile su priznate domaće i internacionalne blues izvođače iz SAD-a, Velike Britanije, Italije, Austrije i Makedonije te publici priuštile nezaboravan glazbeni doživljaj. Bogat petodnevni program jubilarnog, 10. izdanja Kastav Blues Festivala, u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva u suradnji s umjetničkim ravnateljem Damirom Halilićem Halom i suorganizatorima – Turističkom zajednicom općine Viškovo, Općinom Matulji, i Turističkom zajednicom općine Kostrena ponudio je pregršt zanimljivih zbivanja. Ovogodišnji Festival se sastojao od pet vrhunskih koncertnih večeri, glazbene radionice/Blues Workshop, umjetničke izložbe te projekcije dvaju filmova – ''Goin' Down South'' i ''Črni Kastavac''.

Prvoga dana Kastav Blues Festival, 3. kolovoza, održao se u Kostreni, na terasi Diving Centra, gdje se u 21:00 sat na pozornicu popela, blues miljeu odavno poznata, makedonska četvorka Crossroad Blues Band. Ovaj vokalno – instrumentalni sastav iz Prilepa na sceni boravi već 20 godina, jedan je od najdugovječnijih blues bendova u toj zemlji, a dosada je izdao tri albuma: Tutun Blues, Still Living the Blues i Gradsko dete. Poznati po svojim energičnim i interaktivnim izvedbama, tekstovi Crossroad Blues Banda obilježeni su snažnom socijalnom dimenzijom kroz koju progovaraju o problemima običnih, malih ljudi – što naposljetku i jest jedna od osnovnih tema blues lirike.  Nakon odličnog otvaranja Festivala dobro zagrijanu publiku u novi glazbeni zanos povela je hrvatska glazbena diva, jedna od najznačajnijih osoba na hrvatskoj jazz sceni – Zdenka Kovačiček. Nastup prve dame hrvatske blues i jazz scene odvio se u vrlo interesantnoj glazbenoj kombinaciji s Greenhouse Blues Bandom, sastavom s kojim surađuje od 2016. godine. Zdenkin vokalni smislao za interpretaciju i improvizaciju u ovome žanru te poseban i neuobičajen zvuk puhačkog aranžmana Greenhouse Blues Banda pokazali su se kao odlična kombinacija za prepunu terasu Diving Centra Kostrena na otvaranju 10. Kastav Blues Festivala. 

Jedinstveni ambijent Amfiteatra Matulji pretvorio se u glazbeno - scenski parter za sve ljubitelje temperamentnih soul ritmova  drugoga dana Kastav Blues Festivala, 4. kolovoza, kada je na stage zakoračila koncertna atrakcija Soul Fingers. Lucky Dollar Suits, koji već punih 25 godina oduševljavaju publiku svih generacija, svojim lakim i uigranim korakom, dosljedni ideji života na pozornici u raskoši i blještavilu kostima, nisu niti matuljsku publiku ostavili ravnodušnom. No prije Soul Fingersa, na pozornicu je kročio mladi Luciano Bradičić koji svira bubnjeve od svoje četvrte godine. Trinaestogodišnji Luciano sa svojim bandom (kojeg čine mlada basistica Melanie Simtschich i profesionalni glazbenik, Lucianov otac Robert Bradičić) pokazao je publici kako u njihovoj obradi zvuče svjetski poznate fusion, jazz, blues, rock te autorske kompozicije.

Centralna večer Festivala održana je u Kastvu, 5. kolovoza, već tradicionalno na dan kada se obilježava Svjetski dan blues glazbe/International Blues Music Day.  Večer na kastavskoj Fortici otvorili su veterani britanskoga bluesa, Big Steam, koji zajedno nastupaju već preko 50 godina. Članovi banda koji su pojedinačno svirali i nastupali s mnogim poznatim zvijezdama (Dusty Springfield, Bonnie Tyler, Bryan Adams,The Who, Cream, Smile, Queen, Paul McCartney, Yardbirds.. ) redom su renomirani glazbenici. U Kastvu su, klasicima blues rocka i autorskim skladbama, rasplesali publiku i pripremili pozornicu na dolazak zvijezde Festivala, Angele Brown. Ova blues diva, jedna je od  najistaknutijih autentičnih pjevačica bluesa današnjice. Na opće oduševljenje svih prisutnih Angela je još jednom pokazala kako ima izvrstan i istančan osjećaj za blues, balade i swing te zašto je svrstavaju među najpopularnije izvođačice ovoga žanra. 

Svi posjetitelji u sklopu Festivala također su mogli pogledati izložbu ''The Blues'' autora Božidara Milinovića - Mr Jazza, u bistrou ''Loža'' od 5. do 10. kolovoza.

Nakon vatrenog Kastva, Ronjgi u Viškovu ugostili su 6. kolovoza zanimljive Sunnysiderse, band koji predvodi nekadašnji član Daleke Obale, Boris Hrepić Hrepa. Sunnysidersi su pokazali kako su njihove izvedbe pristupačne širokom krugu slušateljstva ne samo poklonicima blues izričaja, na opće oduševljenje publike. 2011. godine Sunnysidersi su nastupili na najvećem svjetskom natjecanju bluesa, 27. International Blues Challengeu u Memphisu, prošli u polufinale natjecanja i tako ostvarili najveći uspjeh hrvatskih blues snaga dosada, što je kasnije prikazano u filmu ''Goin Down South''.  Iznimno aktivan i interaktivan bend prethodio je nastupu Mike Sponze, talijanskog majstora bluesa, jednog od najpoznatijih i međunarodno najaktivnijih talijanskih blues – glazbenika, koji je poznat po svojim energičnim nastupima. 

Ove godine po prvi puta održala se i projekcija filma ''Črni Kastavac'', koji je premijerno prikazan u ponedjeljak, 7. kolovoza u Kastvu, pod starom Gradskom ložom. Dokumentarni film Igora Modrića prvi je uvid ovakve vrste u život nomada, kozmopolita, i vrhunskog bluesera Jerrya Ricksa te posljednje razdoblje njegova života koje je proveo u Kastvu.  U ovoj filmskoj prezentaciji o umjetnosti koja ne poznaje granice sudjeluju žitelji Kastva koji su poznavali Jerrya, njegovi brojni prijatelji, poznanici, kolege i poznati glazbenici koji zbog njega i danas posjećuju Kastav.  Premijera filma napunila je Gradsku ložu, a posebni gosti koji su prisustvovali projekciji bili su Jerryevi kolege i prijatelji – Michael Roach i Duck Baker. Oni su se nakon filma prisjetili Jerrya te kroz razgovor i zasvirali i tako još jednom odali počast ''Črnom Kastavcu''.  Ove godine skulptura koja se svake godine poklanja zaslužnoj osobi za izniman rad i trud na Kastav Blues Festivalu pripala je upravo Michael Roachu, koji sudjeluje u organizaciji Festivala od njegova samog početka i doprinijeo je njegovu razvoju te održanju visoke kvalitete Festivala. Skulpturu mu je dodijelio umjetnik Emil Knapić. U ponedjeljak, 7. kolovoza, prije premijere filma ''Črni Kastavac, početkom u 15:00 sati Michael Roach također je održao tradicionalnu glazbenu radionicu otvorenog tipa pod starom Gradskom ložom, tzv. Blues Workshop, namijenjen polaznicima svih uzrasta i stupnjeva znanja.

Festival je bio izuzetno dobro medijski popraćen, a upravo zahvaljujući brojnim sustavnim najavama putem radio postaja, tiskovina te distribuciji letaka i plakata, te objavama na službenoj stranici Festivala i brojnim relevantnim mrežnim stranicama, društvenim mrežama i drugim medijima, okupio je na tisuće posjetitelja iz svih krajeva svijeta, što je potvrdilo kako je ovo pravo vrijeme i prava glazba za domaće i strane goste koji vole blues.

Iako isprva u skromnom izdanju Festival je s vremenom prerastao lokalne i regionalne okvire te se formirao u kvarnerski brand puno intenzivnijeg značaja od pukog glazbenog događanja. Jedan od najvažnijih ciljeva manifestacije ostaje značajan doprinos promociji i unaprjeđenju razvoja turizma Kastva i okolice, ali i ukupnoj prepoznatljivosti turističkog proizvoda Primorsko – goranske županije, kao i Hrvatske. Uspješna realizacija dosadašnjih deset izdanja Festivala svjedoči o jedinstvenom kulturno - turističkom proizvodu koji kontinuirano privlači publiku iz šire regije te promovira područje Kastva, okolice, Kvarnera i Hrvatske. 

Ulaz na sva programska događanja i ove godine je bio slobodan, a organizatori se nadaju kako će Kastav Blues Festival, nakon što je proslavio svoj konačni jubilej i iduće godine okupiti brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta te potvrditi kako je kolovoz pravo vrijeme za uživanje  u jedanaestom izdanju kvalitetnih blues izvedbi, opuštenoj atmosferi, te druženju uz zanimljivi umjetnički program.

Pridružite nam se i iduće godine u jedinstvenom blues događaju godine!

Galerija fotografija