Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

''Zeleni Kastav'' 11.9.2017.

08.09.2017.

 

Sajam ekološki i prirodno uzgojene hrane, ''Zeleni Kastav'' održat će se u ponedjeljak, 11. rujna 2017. u natkrivenom garažnom prostoru Školske sportske dvorane Kastav (preko puta), od 17:00 do 20:00 sati.

 
Što Vam ''Zeleni Kastav'' priprema u rujnu?
 
1. Večeras - ne kuham!
Bistro Loža, specijalno za ovu prigodu od visokokvalitetnih namirnica proizvođača, u svojoj kuhinji kuha, te u sklopu sajma nudi, riblju marendu i domaći kruh. Na ovaj način namirnice se mogu ne samo kupiti, već i kušati. U ponudi će biti i lazanje sa istarskim brašnom i kozicama iz Jadranskog mora. Marende po promotivnim cijenama moguće je kušati ili ponijeti sa sobom u prostoru bistroa Loža.
Iznenadite ukućane zdravom večerom!
 
2. Viseća izložba Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor"
Djeca Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" slikaju voće i povrće i izrađuju natpise dobrodošlice, kojima se svaki puta ukrašava prostor održavanja sajma i stolovi izlagača. Hvala vrtićarcima što uveseljavaju prostor na kojemu se družimo i što pomažu poželjeti dobrodošlicu posjetiteljima.
Pozivaju se svi "školarci" i "vrtićarci" ostalih mjesta da posjete ''Zeleni Kastav'' i probaju delicije proizvođača.
 
3. Reci mi, što to jedeš? A tko ti je to uzgojio?           
Upoznajte uzgajivača Vaše hrane, saznajte više o hrani koju konzumirate i poslužite se edukacijskim lecima proizvođača koji su do sada predstavljeni na sajmu. Razgovarajte s proizvođačima i pitajte ih sve ono sto Vas zanima.
 

4. Učimo!
Grupa solidarne razmjene (GSR) Zapad u suradnji s Društvom prijatelja waldorfske pedagogije, nositeljem projekta, nakon premijerne projekcije u Zagrebu 15.09., organizirat će projekciju dugometražnog dokumentarnog filma INHABIT: A PERMACULTURE PERSPECTIVE (čiji termin prikazivanja u Kastvu će biti pravovremeno objavljen) te provesti gledatelje kroz niz stvarnih priča i živih primjera iz SAD-a koji ukazuju na to kako se permakultura primjenjuje u praksi te koji blagotvorni i održivi rezultati nastaju i ostaju iz korištenja njenog dizajna. Organizatori se nadaju kako će se uspjeti realizirati prisustvovanje redatelja, Coste Boutsikarisa, projekciji filma. Nakon toga planiran je razgovor s publikom. Svakako treba napomenuti kako je film preveden na hrvatski jezik i ulaz na projekciju je slobodan.

5. Po prvi puta na Zelenom Kastvu
Na prethodnome sajmu najavljen je OPG Šokic Vera sa šarolikom ponudom tjestenina kakvih do sada nije bilo u ponudi, međutim zbog kvara na vozilu isti nisu mogli prisustvovati ''Zelenom Kastvu''. Ovoga puta, ponovno se najavljuje njihov dolazak i u ponudu dodaje džem od šljiva bez šećera.
Nastavlja se trend velikog interesa za sajam kako kupaca i medija, tako i novih uzgajivača, te ekipa ''Zelenog Kastva'' trenutno radi na uvođenju novog lokalnog proizvođača, o čemu će naknadno izvjestiti.
 
6. Tko je ekipa "Zelenog Kastva"?
Sajam je nastao volonterskim zalaganjem članova Grupe solidarne razmjene (GSR) Opatija, a s tendencijom upoznavanja lokalne zajednice s radom GSRova i  izražavanja podrške lokalnim uzgajivačima visokokvalitetnih ekološki certificiranih i svih onih namirnica uzgojenih na prirodan način, poštujući okolišno odgovornu poljoprivrednu proizvodnju. 
 
7. Zašto volite "Zeleni Kastav"?
organiziran je na potpuno volonterskoj bazi
u sajmu sudjeluju i proizvođači koji ne posjeduju EKO certifikat, a bave se proizvodnjom poštujući principe organskog odnosno biodinamičkog – prirodnog uzgoja
njeguje ekskluzivni direktni prodajni kanal odnosno uzgajivači u izravnom kontaktu prodaju isključivo vlastite proizvode, bez mogućnosti sudjelovanja preprodavača i na taj način u ponudi imaju kvalitetan proizvod neopterećen maržom
na sajmu izlažu isključivo uzgajivači i izlagači koji s surađuju s GSR-ovima i nude kvalitetne proizvode, a članovima GSR-ova nude svoje proizvode po posebno fer cijeni 
svojim uzgajivačima na sajmovima ne stvara konkurenciju 
posebnu pozornost pridaje raznovrsnoj sezonskoj ponudi i kvaliteti namirnica na sajmu
 
 
Detaljnije informacije, kao i popis izlagača moguće je pronaći na facebook stranici sajma ''Zeleni Kastav'':  goo.gl/H6mnBu
 
Vidimo se!