• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Završila Bela Nedeja 2017.

03.10.2017.


Prva nedjelja “va lučinske mesece” (mjesec listopad) zove se Bela nedeja. U Kastvu, prva nedjelja i ponedjeljak u listopadu tradicionalno su rezervirani za ponudu i kušanje tek otočene mlade belice, autohtonog bijelog vina Kastavštine. Najveći kastavski blagdan, kastavska užanca, Bela Nedeja, stoljetna je tradicija za koju i danas svi Kastavci i prijatelji Kastva žive cijelu godinu, čemu svjedoči spominjanje Bele Nedeje u Statutu Grada Kastva iz 1400. godine. 
Ovaj tradicionalni sajam održavan u čast početka jeseni i mladoga vina, ove godine obilježila je raznovrsna sajamska ponuda, tradicionalni proizvodi i zanati te oživljavanje kulturne baštine kraja u suvremenom kontekstu uz prateći kulturno-zabavni program. Manifestacija je započela već u petak, 29. rujna i potrajala do Belog pundejka 2. listopada te u tom periodu privukla mnoštvo posjetitelja i turista u ''grad na brege''. Sunčano i toplo vrijeme u kombinaciji s najvećom i najpoznatijom kastavskom feštom rezultiralo je jednim od najsjajnijih izdanja ove manifestacije koja više od šest stotina godina u Kastav privlači posjetitelje svih dobnih skupina. 
 
Sve je započelo Ča – čitalnicom u petak i otvaranjem izložbe Speleološke udruge ''Estavela'' kojom je udruga proslavila i obilježila svojih 20 godina djelovanja. Tema izložbe ''Estavela – dvadeset godina u podzemlju'' bilo je predstavljanje povijesti i iskustava istraživanja speleoloških objekata, upriličene su projekcije raznih speleoloških filmova dok su na domišljatoj licitaciji svi prisutni imali priliku ''iznajmiti'' speleologa na 4 sata. 
Drugoga dana, u subotu, svi posjetitelji imali su priliku uživati na otvorenju 19. izložbe vina koju je organizirala Udruga Belica. Mogla su se degustirati vina kastavskih vinara, ali i vina iz Istre, Ludbreškoga kraja, Nadina, prošek s Krka te pjenušac iz Pavlomira. Bila je tu i izložba ''Mehi za sumporat'', te brojni drugi programi poput škole harmonike Nika Polesa, nastupa Folklornog ansambla ''Zora'' iz Opatije, čakavske večeri ''Smeh ni greh'', delavnice potresujke, a glazbenu završnicu na ispunjenim trgovima i ulicama Kastva zaokružili su sastavi Trio Vox, D'Beni Band, Pumpa Band i SuperCover Band.
 
Nedjelja, ona prava Bela nedejna, oborila je rekord posjećenosti. Već nekoliko kilometara od stare jezgre grada Kastva moglo se naići na brojne parkirane automobile posjetitelja, ulice su bile dupkom pune, a hrana i čaša vina strpljivo su se čekale u redovima. Brojni programi, počevši od tradicionalnog jutarnjeg Pozdrava Beloj nedeji pa sve do nastupa klapa, harmonikaškog orkestra, puhačkih orkestara i promocije knjige, privukli su publiku u enormnom broju, dok je završnica upriličena koncertima na dvije pozornice i dobrim raspoloženjem do duboko u noć.                   
 
U ponedjeljak, već od jutranjih sati, ulice su ponovno vrvile mnoštvom posjetitelja. Najmlađi su priredili sajam svojih radova, a gradonačelnik Matej Mostarac održao je zdravicu i primanje za uzvanike među kojima su bili predstavnici tvrtki, udruga i drugih gospodarskih subjekata koji djeluju u Kastvu te uzvanici iz javnog i društvenog života. Na samom prijemu vidjelo se koliko Kastav ima prijatelja, obzirom da je  prostor bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Kraj večeri, ali i Bele nedeje brojni su posjetitelji dočekali uz nastupe popularnih glazbenika Night Express Banda, Zastoj Banda i Ausswinkl Muzikanata te tako zaključili još jedno izdanje ove manifestacije.
 
Bela Nedeja 2017 zasigurno će ostati upamćena po brojnim uspomenama svih onih koji su na bilo koji način bili dio nje, dok su brojke koje se vrte oko iste doista impozantne: naime sudjelovalo je oko 200 štandova sa ponudom autohtonih proizvoda, gastro i eno ponudom, kao i ponudom robe široke potrošnje. Bilo je tu i preko 5 000 litara vina koje su posjetitelji degustirali s naglaskom na mlado vino - na kastafsku belicu, preko 200 sudionika u programu, više desetaka tisuća posjetitelja među kojima i veliki broj turista. 
Potonje brojke potvrđuju kako je ovogodišnje izdanje manifestacije uspješno reprezentiralo Belu Nedeju u vidu tradicije koja je bila i ostala duboko utkana u kastavsku povijest, te kojom se kastavski stanovnici oduvijek ponose sudjelujući u njoj bez obzira na dob. Također Bela Nedeja potvrdila je svoj status kultne manifestacije i tradicije koja svojom nadogradnjom svake godine uzdiže ovo događanje na viši nivo. Nadaleko poznato kastavsko gostoprimstvo rezultiralo je ove godine turističkim rekordima, a osmijesi na licima i gostiju i domaćina potvrda su jedne posebne priče temeljene na međusobnom povjerenju i radosti zajedničkog druženja.
 
Nakon svega navedenog, organizatorima, Gradu Kastvu i Turističkoj zajednici grada Kastva i nije preostalo drugo nego poručiti vidimo se i k letu na još bojoj i veselejoj Beloj nedeje!
 
goo.gl/dumUXJ
 

Galerija fotografija