• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

''Zeleni Kastav'' 9.10.2017.

09.10.2017.

Sajam ekološki i prirodno uzgojene hrane, ''Zeleni Kastav'' održat će se u ponedjeljak, 9. listopada 2017. u natkrivenom garažnom prostoru Školske sportske dvorane Kastav (preko puta)  od 16:00 do 19:00 sati.

 
Što Vam ''Zeleni Kastav'' priprema u rujnu?
 
1. Večeras - ne kuham!
Od samog početka bistro "Loža" prati svaki sajam s ponudom jela spravljenih od visokokvalitetnih namirnica uzgajivača s kojima surađujemo . Obzirom da je jesenji ugođaj i da su vrganji simbol ovoga godišnjeg doba, pripremit će lazanje s vrganjima. Jelo ćete i ovoga puta moći kusati u prostoru bistroa po promotivnoj cijeni. U ponudi će biti i domaći kruščići.
Jelo možete ponijeti doma te iznenaditi ukućane ukusnom večerom.
 
2. Izložbe radova dječjih vrtića "Vladimir Nazor", "Kockica" i "Poneštrica"
Djeca Dječjeg vrtića "Vladimir Nazor" crtaju voće i povrće te izrađuju natpise dobrodošlice kojima svaki puta ukrašavamo prostor održavanja sajma i stolove izlagača. Obzirom da su djeca naša budućnost, ovoga puta pozvali smo i vrtićarce dječjih vrtića "Kockica" i "Poneštrica" iz Rubeša, koji će se priključiti sa svojim jesenjim voćem i povrćem.
Hvala vrtićarcima i njihovim tetama što uveseljavaju prostor na kojemu se družimo i što nam pomažu poželjeti dobrodošlicu posjetiteljima.

Osnovna Škola "Milan Brozović" Kastav će također sudjelovati na "Zelenom Kastvu". Na sajmu će biti izloženi radovi učenika drugih razreda, a učiteljice će s djecom posjetiti sajam, kako bi vidjeli što mi sve uzgajamo i nudimo posjetiteljima, a s posebnim zadovoljstvom probat će nešto od hrane koja će biti ponuđena za tu priliku. Posebno se vesele "nutelli" od kozjeg mlijeka, sokovima, jabukama i mandarinama.

3. Reci mi, što to jedeš? A tko ti je to uzgojio?
Upoznajte uzgajivača Vaše hrane, saznajte više o hrani koju jedete i poslužite se edukacijskim lecima proizvođača koji su do sada predstavljeni. Isto tako, razgovarajte s proizvođačima i pitajte ih sve ono što Vas zanima.
Prilikom ovog izdanja Zelenog Kastva, predstavit će se jedan od proizvođača. Radi se o malom obiteljskom pogonu s velikom misijom – učiniti svijet ljepšim mjestom za život, slobodnim od otrovnih kemikalija. Proizvode prirodne sapune, deterdžente, sredstva za čišćenje i poliranje koja ne sadrže štetne tvari i otrove te ne utječu loše na ljudsko zdravlje, a istovremeno su efikasna i djelotvorna. Riječ je o lokalnom proizvođaču, proizvodi će biti u ponudi sajma, a više informacija možete dobiti klikom ovdje.
Više o proizvođačima možete pronaći na službenoj Facebook stranici "Zelenog Kastva".
 
4. Učimo!
Grupa solidarne razmjene (GSR) Zapad u suradnji s Društvom prijatelja waldorfske pedagogije, nositeljem projekta, ponedjeljak, 9. listopada 2017. u 19,00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Kastva organizira predavanje Cvijete Biščević pod nazivom "Briga o tlu", u sklopu ciklusa predavanja "Hranom do zdravlja" i sajma "Zeleni Kastav".
Tlo je medij života i temelj poljoprivrede - izvor naše hrane, i posljedično - našega zdravlja. Kako vratiti život u degradirana tla, a time i u hranu koju jedemo, ispričat će nam Cvijeta Biščević, permakulturna aktivistica iz udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa), koja zajedno s Brunom Motikom potpisuje autorstvo priručnika "Briga o tlu".
Ulaz je slobodan.
 
5. Ponovno na Zelenom Kastvu!
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tomislav Mataga iz Opuzena ponovno će predstaviti svoje proizvode na Zelenom Kastvu. Ovih su dana započeli berbu prvih ranih sorti mandarina u dolini Neretve. Osim mandarina, dolaze i s prvim ovogodišnjim narom /sipkom/, a imat će i svježe cijeđeni sok mandarina te kombinacije mandarina i nara. Bliže se hladniji dani, ojačajmo imunitet C vitaminom.
 
6. Tko je ekipa Zelenog Kastva?
Sajam je nastao volonterskim zalaganjem članova Grupe solidarne razmjene (GSR) Opatija, a s tendencijom upoznavanja lokalne zajednice s radom GSRova i  izražavanja podrške lokalnim uzgajivačima visokokvalitetnih ekološki certificiranih i svih onih namirnica uzgojenih na prirodan način, poštujući okolišno odgovornu poljoprivrednu proizvodnju.
 
7. Zašto volite Zeleni Kastav?
• organiziran je na potpuno volonterskoj bazi
• na sajmu sudjeluju i proizvođači koji ne posjeduju EKO certifikat, a bave se proizvodnjom poštujući principe organskog odnosno biodinamičkog – prirodnog uzgoja
• njeguje ekskluzivni direktni prodajni kanal odnosno uzgajivači u izravnom kontaktu prodaju isključivo vlastite proizvode, bez mogućnosti sudjelovanja preprodavača i na taj način u ponudi imaju kvalitetan proizvod neopterećen maržom
• na sajmu izlažu isključivo uzgajivači i izlagači koji s surađuju s GSR-ovima i nude kvalitetne proizvode, a članovima GSR-ova nude svoje proizvode po posebno fer cijeni
• svojim uzgajivačima na sajmovima ne stvara konkurenciju
• posebnu pozornost pridaje raznovrsnoj sezonskoj ponudi i kvaliteti namirnica na sajmu
 
 
POPIS IZLAGAČA 9. listopada 2017. (navedene proizvode proizvođači nude ovisno o sezoni i raspoloživosti količina)
 
Certificirani ili u postupku certifikacije
1
Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar), Postojna, Slovenija
mlijeko, jogurt, sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi
2
OPG Diana Pintar, Čabar
mlijeko, jogurt, sir, sirupi
3
OPG Grdić Milan, Oštarije
povrće, brašna, krupica, proso
4
OPG Milan Krušvar, Buzet
razna brašna starih sorti žitarica, krupice, žitarice, pahuljice, crveni češnjak, crveni luk, krumpir, tjestenina
5
OPG Radomir Mićić, Rijeka
med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
6
Demetra, Klana
integralni kruh, peciva, dvopek, kroasani, muffini, voćne kocke
7
OPG Loboda Maćaš, Dalj
voće, povrće, ajvari, voćni sirupi, sok rajčice
8
OPG Andreja Petrović, Varaždin
bučini proizvodi: bučino ulje, bučin namaz
9
"SMID" TRGOVAČKI OBRT, vl. Mirjana Strancarić, Zagreb
prerađevine od povrća
10
OPG Marin Marinković, Skakavac (Karlovac)
sok od jabuke, sok od krušaka, sok od cikle, svježe jabuke i kruške, mladi vrganji
11
OPG Mataga Tomislav,Opuzen
mandarine, nar, sok od mandarine, sok mandarina/nar, limun, naranče, grejp
12
Hortiriviera d.o.o., 
sjedište Rijeka/proizvodnja Matulji
Bio sredstva za čišćenje i pranje (višenamjenska sredstva za čišćenje, sredstva za čišćenje kupaonice, odmašćivači, sredstva za čišćenje stakla, sredstva za pranje podova i tekući deterdženti za rublje)
13
OPG Brolich Ante, Malo Trojstvo (Bjelovar)
aronija sok, aronija čaj, aronija prah, aronija džem i pekmez, sušena aronija, integralni keksi od aronije, lješnjak, grah trešnjevac, pekmez od rabarbare, sok aronija/rabarbara
14
OPG Nikola Prenc
ulje industrijske konoplje, proteinsko brašno, čaj cvijeta i lista konoplje
15
OPG Maretić Tedi, Pazin
razna brašna, mahunarke, žitarice, tjestenine
16
OPG Sokić, Cernik,Nova Gradiska
šarolika ponuda tjestenine s ljekovitim biljem, čokoladom, ajvari, marmelade od šljiva bez šećera
17
OPG Kokorić Luka, Klana
aronija sok, aronija sirup, aronija čaj, aronija pekmez
Necertificirani
1
OPG Iva Ćulumović (Ivy's sweet lavander), Veprinac
džemovi s lavandom, slastice
2
OPG Marijana Jeričević (Manufaktura smisla), Cerovlje
sirevi i slatki proizvodi od kozjeg mlijeka, prirodni sapuni
3
OPG Kukurin Josip, Kastav
povrće, mirodije, začini, voće, sadnice lovor višnje, ružmarina, lavande
 

Galerija fotografija