• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Zeleni Kastav, 19.2.2018.

16.02.2018.

U tijeku je organizacija 16."Zelenog Kastva"- sajma ekološke,biodinamčke i organske hrane, koji će seodržati u ponedjeljak, 19.veljače 2018. godine u vremenu od 16 do 19 sati na prostoru zone Školske sportske dvorane Kastav, ovisno o vremenskim prilikama - na otvorenom prostoru ispred Boćarskog kluba Kastav ili u natkrivenom parkirnom prostoru Školske sportske dvorane.

Početak je godine, zimski period i ponuda je malo manja u odnosu na zeleni dio poljoprivredne proizvodnje, no...i ovoga puta s nama će biti dvadeset uzgajivača i proizvođača sa svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzećima.

U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine i sokovi, mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, sušeni vrganji, bučino ulje i prerđevine, razni povrtni namazi i salse, brašna, palente i zitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, slastica i torti, te sjajna "nutella" od kozjeg mlijeka – „Meetela“.

I ovoga puta sa nama ce biti OPG Klaudia Krstičević iz Metkovića sa zadnjom ovosezonskom ponudom agruma, te sokovima i voćnim namazima od agruma.

Na fb stranici "Zelenog Kastva" predstaviti ćemo  First in d.o.o. ( First in The Raw ) iz Rijeke sa sirovim energetskim pločicama bez glutena, bez dodanih šećera i bez aditiva, a u ponedjeljak ćete se na prodajnom mjestu moći poslužiti informativnim lecima.

Popis proizvođača i njihove  ponude, kao i sve dodatne informacije o sajmu, pronaći ćete na fb stranicama 16. Zeleni Kastav  i Zeleni Kastav.

Osim potrebe za zdravom hranom, vrlo je bitno da ne zagađujemo prostor u kojem živimo, te pazimo čime peremo odjeću naših obitelji, a samim time činimo velike stvari za prirodu koja je osnov opstanka na našem Planetu. Lokalni proizvođač ekoloških deterdženata i sredstava za čišćenje "Hortiriviera" d.o.o. biti će s nama i ovaj put.

Razdoblje karnevala je završilo, prošlo je i Valentinovo... s novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma ukrašavati će radovi dječjih vrtća "Vladimir Nazor", "Poneštrica" i "Kockica", te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva i "Drago Gervais" iz Brešca". Puno im hvala na njihovom trudu!

U sklopu sajma "Zeleni Kastav" i ciklusa predavanja "Hranom u budućnost", u organizaciji Društva prijatelja Waldorfske pedagogije, GSR-a Pod Učkun - Zapad i Grada Kastva, pozivamo Vas na vrlo zanimljivo  predavanje  mr.sc. Marije Ševar  "Značaj oprašivanja: sačuvajmo oprašivače bilja - pčele, bumbare i divlje pčele" u utorak, 27. veljače 2018. u 18,00 sati, u Vijećnici grada Kastva. Ulaz je slobodan.

Albert Einstan je rekao: "Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaju još oko četiri godine života". Bez pčela nema oprašivanja, plodova, hrane... pa ni ljudi.

Pčele ugrožavaju bolesti i nametnici, a pojedine vrste ugrožene su i nedostatkom odgovarajućeg staništa. Prije svega, to se odnosi na bumbare, pčele rezačice i dio solitarnih pčela. Pomognimo im, upoznajmo ih i naučimo raditi kućice za kukce i pčele koje ne bodu.

Svi ste pozvani, na sajam i predavanje! Veselimo se ponovnom druženju!