• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Biciklistička utrka Tour of Croatia razveselila brojne gledaoce

25.04.2018.

Kastav je i ove godine bio grad domaćin četvrtog izdanja biciklističke utrke Tour of Croatia 2018. U subotu, 21. travnja, uz Opatiju, Viškovo i Rijeku, Kastav se našao na listi kvarnerskih gradova kroz koje je prolazila pretposljednja, peta ''kraljevska'' etapa utrke, koja je bila pravi ispit mentalne i fizičke snage pojedinca i njegove ekipe. Naime, čak i oni najslabiji morali su uložiti maksimalni napor u vožnju kako ne bi previše zaostali, jer im je prijetilo ispadanje iz daljnjeg tijeka utrke radi vremenskog limita u kojem su morali okončati etapu koja je zbrajala preko 3000 metara uspona.
''Kraljevska'' etapa vozila se od Rabca do Poklona na Učki u dužini od 156 kilometra. Kroz Kastav vodeći biciklisti prošli su oko 15,40 sati iz smjera Jurdani te nastavili izuzetno dinamičnom trasom prema Viškovu i prvom prolaznom cilju na etapi.
Pretposljednju etapu, u subotu, obilježio je veliki broj navijača i obožavatelja koji su tijekom cijele dionice bodrili bicikliste. U Kastvu Glazbeno društvo Spinčići svojim glazbenim doprinosom upotpunilo je prolazak cijele ekipe Toura, Udruga prijatelja ruž, grozja i vina Belica pripremila je štand sa finim kastavskim vinima za degustaciju, dok je Turistička zajednica grada Kastva štand dodatno ''opremila'' malom prigodnom zakuskom. Promociju Kastva, obogatile su i djevojke iz ART udruge ''Grad kulture'' koje su arhaičnom opravom evocirale povijesna kastavska naslijeđa. Organizacija Tour of Croatia 2018 sa zadovoljstvom je poduprta od strane Grada Kastva, te je ''grad na bregi'' moglo vidjeti gledateljstvo diljem svijeta. Utrku je svakodnevno prenosila Hrvatska radiotelevizija s ukupno 11 sati televizijskog prijenosa uživo te kroz ukupno tri sata sažetaka. Izravan prijenos emitiran je i na Eurosportu, a TV prijenos su, zahvaljujući suradnji s A.S.O.-om, emitirale i brojne televizijske postaje s čak 6 kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih su neke Tour prenosile i uživo.
Pobjednik pete etape, ali i ukupni pobjednik četvrtog izdanja međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia je Kanstantsin Siutsou iz Bahrain-Merida Pro Cycling Teama. Ta je momčad i najbolja ekipa ovogodišnje utrke.
Zahvaljujemo svima koji su bili dijelom ovog izuzetnog projekta i dali svoj doprinos u njegovoj što kvalitetnijoj realizaciji. Nadamo kako će se Kastav i iduće godine naći na listi gradova domaćina te pridonijeti kreiranju jedinstvenog turističkog proizvoda u Hrvatskoj te njegovom dodatnom unaprijeđenju.

 

 

Galerija fotografija