• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Zeleni Kastav, 14. 5. 2018.

11.05.2018.

 U tijeku je organizacija 19. "Zelenog Kastva" - sajma ekološke, biodinamičke i organske hrane, koji će se održati u ponedjeljak, 14. svibnja 2018. godine u vremenu od 17 do 20 sati u centru Kastva , na Fortici - mjestom sa najljepšim pogledom na Kvarner. Ukoliko vremenske prilike ne budu dozvolile organizaciju sajma na otvorenom, na FB stranici "Zelenog Kastva" biti će informacija o promjeni lokacije - sajam će biti u zoni Školske sportske dvorane Kastav, u natkrivenom parkirnom prostoru .

Sa nama će biti trideset i jedan uzgajivač i proizvođač sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško. U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine i sokovi, jaja iz slobodnog uzgoja kokica hranjenih organskom hranom sa Velebita, mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, sušeni vrganji, smokve i arančini, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata sa šećerom ili stevijom, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, ulje, brašno i melemi konoplje, brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, slastica i torti, energetskih pločica bez glutena i dodanih šećera. Biti ce češnjaka,kapule,slanutka i graha. Razne vrste eko meda i izuzetan apikompleks, razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta i pripremi za nove proljetne izazove. Nadoknada svježim agrumima će biti sokovi mandarina iz Metkovića.

 Biti će i presadnica pomidora, paprike, batata i raznih sorti jagoda, te sadnica začinskog bilja, sadnica lovor višnje i lavande.

 Prve jagode i trešnje dolaze nam iz Slavonije.

 Na FB stranici "Zelenog Kastva" predstaviti ćemo OPG Radomir Mićić iz Rijeke, a koji je ekološki proizvođač meda i mednih proizvoda. Informativne letke moći ćete dobiti na prodajnom mjestu, a detaljnije informacije možete pronaći na FB stranici "Zelenog Kastva", a koje predstavljanje prošloga puta nismo izvršili. Za  prirodnu čistoću naših domova i ovoga puta s nama su „zdrava“ sredstva za  čišćenje  i  pranje  naših  domova. Na sajmu će biti sa nama i dva naša nova - lokalna uzgajivača i proizvođača - OPG Silvana Čančarević iz Rijeke sa povrćem ( naša stara znanica sa "Eko Cvetka" ), te "LANALU" j.d.o.o iz Kastva sa prirodnom kozmetikom - prirodna kozmetika ručno rađena, sa vrhunskim sastojcima ( bez parabena, umjetnih boja i mirisa, bez testiranja na životinjama ).

 U vrijeme održavanja sajma pizzeria "Rustica" na Belvederu u Kastvu imati će u redovnoj ponudi vege pizzu "Zeleni Kastav" koja će biti pripremljena od namirnica proizvođača koji sudjeluju na sajmu, te Vas pozivaju da dođete probati njihov novitet.

 Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na FB stranici "Zeleni Kastav".

 U sklopu ciklusa predavanja "Hranom u budućnost", a u sklopu sajma "Zeleni Kastav", Društvo prijatelja Waldorfske pedagogije u suradnji sa Gradom Kastvom i Grupama solidarne razmjene,  dana 21. svibnja  2018. godine u vremenu od 18 - 20 sati u Gradskoj vijećnici Kastav organizira događanje "Mi za pčele, pčele za svijet". U sklopu istog, gospodin Mladen Zovko održati će predavanje "Što je Rudolf Steiner rekao o pčelama i medu" - duhovna pozadina i važnost pčela za evoluciju svijeta. Gospodin Tomislav Pavlešić održati će predavanje o medu, uz senzoričku radionicu i kušanje meda.

 Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva i "Drago Gervais" iz Brešca. 

 Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani - dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima!

 

U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - koordinator sajma

Galerija fotografija