• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Zeleni Kastav, 11.6.2018.

08.06.2018.

Dragi ljudi, dragi prijatelji i sugrađani, dragi uzgajivači,proizvođači i GSR-ovci!

 

U tijeku je organizacija 20. "Zelenog Kastva" - sajma ekološke,biodinamičke i organske hrane, koji će se održati u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine u vremenu od 17 do 20 sati u centru Kastva, na Fortici - mjestu sa najljepšim pogledom na Kvarner. Ukoliko vremenske prilike ne budu dozvolile organizaciju sajma na otvorenom, na fb stranici "Zelenog Kastva" biti će informacija o promjeni lokacije - sajam će biti u zoni Školske sportske dvorane Kastav, u natkrivenom parkirnom prostoru .
 
Sa nama će biti 25 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško.
 
U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine i sokovi, jaja iz slobodnog uzgoja kokica hranjenih organskom hranom sa Velebita, kravlje i kozje mlijeko mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata sa šećerom ili stevijom, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka,ulje, brašno i melemi konoplje, brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, savijača sa šumskim plodovima i jabukama, slastica i torti, energetskih pločica bez glutena i dodanih šećera. Biti ce češnjaka,kapule,slanutka i graha. Razne vrste eko meda i izuzetan apikompleks, razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta i pripremi za nove ljetne izazove.
 
Sa nama su i dva nova proizvođača, OPG Alen Kurbegović iz Skrada sa narneladama sa i bez šećera od šumskih plodova, te savijačama od šumskih plodova i jabuka i "Pannonian Grain" d.o.o iz Osijeka sa hladno prešanim ekološkim uljima i brašnima suncokreta,konoplje,badema,oraha,lješnjaka i lana. OPG Alen Kurbegović znanac je sa "Zelenog kostrenjskog sajma", a gospođa Šalić Zdenka sa svojim ekološkim uljima i brašnima prvi puta se pojavljuje na našem području, dođite ih upoznati i isprobati njihove proizvode.
 
Biti će i presadnica raznih sorti jagoda, te sadnica začinskog bilja i sadnica lovor višnje ..
 
Za prirodnu čistoću naših domova i ovoga puta s nama su „zdrava“ sredstva za čišćenje i pranje naših domova. Popis proizvođača, kao isve dodatne informacije pronaći možete na fb stranici "Zeleni Kastav".
U sklopu ciklusa predavanja "Hranom u budućnost", a u sklopu sajma "Zeleni Kastav", Društvo prijatelja Waldorfske pedagogije u suradnji sa Gradom Kastvom i Grupama solidarne razmjene, dana 18. lipnja 2018. godine u 18 sati u Gradskoj vijećnici Kastav organizira predavanje "Permakultura - put u održivo društvo". U sklopu istog, gospođa Gordana Dragičević - permakulturna dizajnerica, edukatorica i aktivistica, upoznati će nas sa novom , održivom kulturom.
 
Bez obzira, imate li vrt, imanje,komadić betona ili možda radite s grupom ljudi, permakultura daje praktične ideje koje štede energiju, vrijeme, novac i živce, a ujedno, uz lako dostupne resurse, povećavaju urod i obogaćuju okoliš, te grade tlo i nude bolja rješenja za stanovanje i bolje međuljudske odnose.
 
Permakultura integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine, te oblikuje životni prostor i zajednicu, oponašajući prirodu. Permakulturno dizajnirati možemo gotovo bilo što: …svoju kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i svoj posao. Ulaz na predavanje je slobodan.
 
Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva i "Drago Gervais" iz Brešca. Pridružila nam se i osnovna škola "Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije, što nas silno veseli. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima!
 
Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna" i predsjednici Anđeli Cvjetković, veliko hvala Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, veliko hvala Društvu prijatelja Waldorfske pedagogije.
 
Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod".
 
I…za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra" !
 
Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani -  dođite podržati uzgajivače i proizvođače , dođite porazgovarati  sa njima i pitati sve što Vas zanima !
 
 
U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija