Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

Zeleni Kastav, 13.8.2018.

10.08.2018.

Organizacija 22. "Zelenog Kastva" - sajma ekološke, biodinamičke i organske hrane, koji će se održati u ponedjeljak, 13. kolovoza 2018. godine u vremenu od 17 do 20 sati u centru Kastva, na Fortici - mjestu sa najljepšim pogledom na Kvarner, primiče se završnoj fazi. U slučaju kiše, sajam će se održati u natkrivenom garažnom prostoru Školske sportske dvorane Kastav.

Sa nama će biti 25. uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško...hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi.
U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka,ulje, brašno i melemi konoplje, brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Biti ce češnjaka, kapule,slanutka, mladog friškog graha. Razne vrste eko meda i izuzetan apikompleks, razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta za ljetne izazove.
Iz Gorskog Kotara dolaze nam zadnje ovoljetne jagode iz ekološkog uzgoja OPG-a Iva Štiglic Božanić, a iz Istre OPG Lorena Trčak, te OPG Brolich Ante iz Sv. Trojstva donose prvu ovogodišnju svježu aroniju. Sa nama će biti i OPG Stipe Štavlić sa svježim jajima iz nekonvencionalnog uzgoja, kokice borave na podnožju Velebita, kao i OPG Alen Kurbegović iz Skrada koji donosi svježe maline i štrudle sa svježim voćem i jabukama. OPG Dijana Prpič iz Karlovca po prvi biti će sa nama i to sa ponudom korjenastog povrća, mladog graha i mermelada kao i "Pannonian Grain" iz Osijeka sa hladno prešanim ekološkim uljima, proteinima i brašnima suncokreta, konoplje, buče, oraha, lješnjaka i lana. Biti  će  tu  i  presadnica, raznih sorti jagoda i povrća, te sadnica začinskog bilja i sadnica lovor višnje .
Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na fb stranici "Zeleni Kastav".
 
U sklopu ciklusa predavnja "Hranom u budućnost", u sklopu Revije zelenog filma biti će u Gradskoj vijećnici prikazan film "Ratnik smećem". Početak projekcije je u 19,00 sati, u ponedjeljak, 13. 08. 2018. godine - ulaz je besplatan.
Riječ je o zanimljivom dokumentarnom filmu o alternativnoj gradnji samoodrživih kuća od besplatnih, prirodnih i recikliranih materijala. Gradnja Earthshipa ili Zemljobroda stara je oko 40 godina, a njezin koncept je razvio američki arhitekt Michael Reynolds. On je imao viziju kuće po načelima održive arhitekture s autohtonim ili recikliranim materijalima tog područja, koja će se oslanjati na prirodne izvore energije.
Gost na projekciji filma je gospodin Alen Zenzerović koji je takvu kuću sagradio nedaleko Rijeke, te će nakon projekcije filma biti upriličen razgovor sa istim.
 
Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je nedavno otvorena radijska postaja "Radio Kastav" ( - naš radio za svaki/saki dan ) kojega možete slušati na 90,3 MHz . Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imati ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje.
Obzirom na turističku sezonu, u obližnjm kampovima izvjesiti ćemo plakate kako bismo zainteresirane goste informirali o našem sajmu.
 
Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva ,"Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije, što nas silno veseli. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima!
 
Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna" i predsjednici Anđeli Cvjetković, veliko hvala Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, veliko hvala Društvu prijatelja Waldorfske pedagogije, veliko hvala "Radio Kastav".
Najveće hvala dosadasnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod".
I..za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra" !
 
Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani - dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima !
 
U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija