• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Zeleni Kastav, 10.9.2018.

07.09.2018.
Organizacija 23. "Zelenog Kastva" - sajma ekološke, biodinamičke i organske hrane, koji će se održati u ponedjeljak, 10. rujna 2018. g. u vremenu od 17 do 20 sati u centru Kastva, na Fortici - mjestu sa najljepšim pogledom na Kvarner, primiče se završnoj fazi. U slučaju kiše, sajam će se održati u natkrivenom garažnom prostoru Školske sportske dvorane "Matija Katalinić" Kastav, Stražnica 2, mada kiše neće biti.
 
Sa nama će biti 26 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško...hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi.
 
U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko , sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Biti ce češnjaka, kapule, slanutka, mladog friškog graha. Bit će tu i raznih čokoladnih namaza i čarobnih kombinacija, raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks, razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, te obilje proizvoda na bazi eteričnih ulja lavande i hidrolata lavande. "Zdrava" sredstva za čišćenje, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma.
 
Dolaze nam i svježe ovogodišnje jabuke, sok od jabuke, kruške i grožđa, svježa aronija i razne kombinacije sokova od iste. Još uvijek je sezona lubenica - izobilje žutih i crvenih moći će se i degustirati .
 
Sa nama će biti i OPG Stipe Štavlić sa svježim jajima iz nekonvencionalnog uzgoja, kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".
 
Biti će i presadnica  raznih sorti jagoda i povrća, te sadnica začinskog bilja i sadnica lovor višnje .
 
Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na fb stranici "Zeleni Kastav".
 
U sklopu ciklusa predavnja "Hranom u budućnost", pozivamo vas na predavanje "Misli i ostani zdravo - HRANA ZA MISLI" u četvrtak, 13. 09. 2018. u 19 sati, a koje će se održati u Vijećnici grada Kastva. Gost/predavač je dr. sc. Silvija Zec Sambol, liječnik integrativne medicine. Koje i kakve misli utječu na naše zdravlje i kako hranom možemo poboljšati naše misli, što ugrožava suvremenog čovjeka i kako svojim navikama možemo sačuvati zdravlje - teme su o kojima ćemo učiti na predavanju. Organizatori predavanja su Društvo prijatelja Waldorfske pedagogije, Grad Kastav i Grupe solidarne razmjene Rijeka. Ulaz je slobodan.
 
Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je nedavno otvorena radijska postaja "Radio Kastav" (naš radio za svaki/saki dan) kojega možete slušati na 90,3 Mgz. Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imati ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje.
 
Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva ,"Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije, što nas silno veseli. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima!
 
Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna" i predsjednici Anđeli Cvjetković, veliko hvala Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, veliko hvala Društvu prijatelja Waldorfske pedagogije, veliko hvala "Radio Kastav".
 
Najveće hvala dosadasnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod".
 
I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra" !
 
Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani - dođite podržati uzgajivače i proizvođače , dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima !
 
U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija