• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Zeleni Kastav, 10.12.2018.

07.12.2018.

U tijeku je organizacija 26. "Zelenog Kastva", sajma zdrave hrane, kozmetike i sredstava za pranje i čišćenje, koji će se održati u ponedjeljak, 10. prosinca 2018. godine u vremenu od 15 do 18 sati. Ovih predbožićnih dana nećemo se moći družiti na našoj prelijepoj Fortici zbog priprema manifestacije Advent 2018., te Vas pozivamo u zonu Školske sportske dvorane "Matija Katalinić" u Kastvu.

Dođite sa nama nazdraviti Staroj i Novoj, dođite porazgovarati sa uzgajivačima i proizvođačima koje već duže poznajete, dođite sa prijedlozima, pohvalama ..možda i nekom zamjerkom ...javite se na "Info punkt" Zelenog Kastva.
 
Na 26. "Zelenom Kastvu" sudjelovati će 28 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško ...hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi.
 
U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko , sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka,razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Biti ce češnjaka, kapule, slanutka, raznih sorti tikava i kestenja. Bit će tu i raznih čokoladnih namaza i čarobnih kombinacija, raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma. Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, te obilje proizvoda na bazi eteričnih ulja lavande, mirisnih dekorativnih vrećica sušene lavande. "Zdrava" sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma.
 
Osim svježih jabuka, dolaze nam mandarine, nektarine, naranče, limuni,nar, kivi i kaki, te sokovi jabuka u raznim kombinacijama, sokovi mandarina, sokovi kombinacije mrkve i cikle ...nikako nemojte propustiti. Osim svježih agruma iz doline Neretve, dolaze nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija, te arančini.
 
OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja - kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".
 
Biti će i presadnica  raznih sorti jagoda, te sadnica začinskog bilja i sadnica lovor višnje .
 
Djeluje zaista nevjerojatno - 28 marljivih uzgajivača i proizvođača donijeti će "plodove" svoga rada u naš Kastav, na jednom mjestu moći će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uzivati u međusobnom druženju..u razgovoru sa proizvođačima, i na taj način stvarati nova prijateljstva protkana povjerenjem.
 
Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na fb stranici "Zeleni Kastav".
 
Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je radijska postaja "Radio Kastav" (naš radio za svaki/saki dan ) kojega možete slušati na 90,3 Mgz. Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imati ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje.
 
Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva ,"Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije, što nas silno veseli. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna" i predsjednici Anđeli Cvjetković, veliko hvala Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, veliko hvala "Radio Kastvu", hvala vl. Franji Jurčeviću, gospodinu Marinu Rančiću i djelatnicima bistroa "Loža" iz Kastva i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija. Hvala entuzijastima Tranzicijske inicijative Rijeke na izvanrednoj "Reviji zelenog filma". Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod".
 
I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra" !
 
Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani - dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima.
 
U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva",
Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija