• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

27. Zeleni Kastav, 14.1.2019.

11.01.2019.

 

 

Dragi ljudi, dragi prijatelji i sugrađani !

 
Na početku smo nove - 2019. godine, sa radošću i novim entuzijazmom krećemo u "nove pohode"...u tijeku je organizacija 27."Zelenog Kastva" - sajma zdrave hrane, kozmetike i sredstava za čišćenje naših domova i odjeće.
 
Sajam će se održati u ponedjeljak, 14. siječnja 2019. godine u vremenu od 15 - 18 sati na Fortici u centru Kastva, na mjestu koje ima posebnu čarobnu moć.
 
Blagdani su završili, školski praznici bliže se kraju...zimske radosti na snijegu su u tijeku, a kako se bliži početak karnevalskih događanja, 27."Zeleni Kastav" biti će u "karnevalskom ruhu".
 
Na 27. "Zelenom Kastvu" sudjelovati će 25 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško …hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi.
 
U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka,razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Biti ce češnjaka, kapule, slanutka, raznih sorti tikava i kestenja. Bit će tu i raznih čokoladnih namaza i čarobnih kombinacija, raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks. Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema."Zdrava" sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma.
 
Posljednji puta ove sezone u ponudi će biti agrumi iz doline Neretve. Dođite se snabdjeti sa narančama, limunima, mandarinama, klementinama, kivijem i kumkvatom. Osim svježih agruma, iz doline Neretve dolaze nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija, te arančini. Biti će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma.
 
OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja - kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".
 
Siječanj baš i nije mjesec bujne vegetacije i izobilja u prirodi, te djeluje gotovo nevjerojatno da će se u Kastvu okupiti 25 marljivih uzgajivača i proizvođača sa " plodovima" svoga rada. Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, Opuzena i Metkovića - vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uživati u međusobnim razgovorima, te razgovorima sa uzgajivačima i proizvođačima.
 
Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na fb stranici "Zeleni Kastav" hr-hr.facebook.com/zelenikastav/.
 
Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je radijska postaja "Radio Kastav" (naš radio za svaki/saki dan) kojega možete slušati na 90,3 Mgz . Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imati ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje.
 
Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva ,"Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije. Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola "Fran Franković" iz Drenove. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna", Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, "Radio Kastvu", vl. Franji Jurčeviću i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija. Najveće hvala dosadasnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod".
 
I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra"!
 
Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani - dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima.
 
 
U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma 
 

Galerija fotografija