Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

ZELENI KASTAV, 11.2.2019.

08.02.2019.

 

Dragi ljudi, dragi prijatelji i sugrađani !
 
Prohujao je siječanj i evo nas u veljači, nadomak 28. "Zelenog Kastva", sajma zdrave hrane, kozmetike i sredstava za njegu naših domova i odjeće.
 
Sajam će se održati u ponedjeljak, 11. veljače 2019. godine u vremenu od 15 - 18 sati na Fortici u centru Kastva. U slučaju kiše, sajam će biti organiziran u natkrivenom parkirnom prostoru Školske sportske dvorane "Matija Katalinić" u Kastvu, o čemu ćete biti obaviješteni putem FB stranice Zeleni Kastav.
 
Prošlomjesečni sajam je najavio početak karnevalskog razdoblja, kako je karneval sada u punom zamahu, i mi ćemo biti u "karnevalskom ruhu", a prostor sajma biti će okićen radovima dječice osnovnih škola i dječjih vrtića Kastva i okolice. Osim karnevala, bliži se i Valentinovo pa će na našem druženju biti i puno ljubavi.
 
Na 28. "Zelenom Kastvu" sudjelovati će 24 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško …hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi. U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko , sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka,razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica. Biti ce češnjaka, kapule, slanutka, raznih sorti tikava.. Bit će tu i raznih čokoladnih namaza i čarobnih kombinacija, raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks.
 
Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema."Zdrava" sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma. Osim svježih agruma, iz doline Neretve dolaze nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija, te arančini i sokovi mandarina OPG-a Klaudie Krstičević. Od svježih agruma, možda još bude kumkvata. Biti će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma. OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja - kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".
 
Osim naših "starih znanaca", na ovome sajmu imamo i jednoga novoga, kozje mlijeko, jogurte, kefire,sir iz mišine, sir sa tartufima i razne druge kombinacije kozjih sireva, donosi nam Ambient park d.o.o. iz mjesta Budenec, okolica Sesveta kraj Zagreba - linija proizvoda "Gabrijel", obitelj Grgić, ekološki certificirani proizvođači.
 
Osim kozjih delicija, u ponudi će biti i jedan novitet - vrlo zdravo i traženo magareće mlijeko.
 
Veljača baš i nije mjesec bujne vegetacije i izobilja u prirodi, te djeluje gotovo nevjerojatno da će se u Kastvu i ovoga puta okupiti 24 marljiva uzgajivača i proizvođača sa " plodovima" svoga rada. Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, i Metkovića - vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uživati u međusobnim razgovorima, te razgovorima sa uzgajivačima i proizvođačima.
 
Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na FB stranici "Zeleni Kastav".
 
Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je radijska postaja "Radio Kastav" (naš radio za svaki/saki dan) kojega možete slušati na 90,3 MgHz. Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imati ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje.
 
Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva ,"Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije. Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola "Fran Franković" iz Drenove . Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna" , Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, "Radio Kastvu", vl. Franji Jurčeviću i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija.
 
Najveće hvala dosadasnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu,
 
radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod". I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra"! Veselimo se novom druženju, svi ste pozvani - dođite podržati uzgajivače i proizvođače , dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima.
 
 
 
U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija