• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Zeleni Kastav, 11.3.2019.

08.03.2019.

 

 
Dragi ljudi, dragi prijatelji i sugrađani!

Prvi tjedan ožujka je gotovo prohujao i mi smo nadomak 29. "Zelenog Kastva", sajma zdrave hrane, kozmetike, sredstava za njegu naših domova i odjeće, enzima za prihranu bilja.

Sajam će se održati u ponedjeljak, 11. ožujka 2019. godine u vremenu od 16 - 19 sati na Fortici u centru Kastva. U slučaju kiše, sajam će biti organiziran u natkrivenom parkirnom prostoru Školske sportske dvorane "Matija Katalinić" u Kastvu, o čemu ćete biti obaviješteni putem FB stranice Zeleni Kastav.

Na 29. "Zelenom Kastvu" sudjelovati će 29 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško …hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi. U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, kroasana, savijača i slastica. Biti ce češnjaka, kapule, slanutka, graha, raznih sorti tikava. Bit i će i raznih kombinacija zdravih čokoladnih namaza "Meetella" našeg dragog OPG-a Jeričević Marijane iz Istre, i čarobnih kombinacija, raznih vrsta eko meda, izuzetan apikompleks OPG-a Mićić iz Rijeke.

Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema."Zdrava" sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma.

Osim svježih agruma, iz doline Neretve dolaze nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija, te arančini i sokovi mandarina OPG-a Klaudie Krstičević. Od svježih agruma, još će biti kumkvata. Biti će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma. OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja - kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".

Radosna vijest je da će ovoga puta sa nama biti i Farma Drijade, naši stari znanci iz Istre, sa kozjim mlijekom, sirutkom, jogurtima, skutom i mladim sirom.

OPG Hursa Zvonko iz Stubice sa linijom "Slatko moje zeleno" ponovno je sa nama, a uz njih i prošlomjesečni "novi" učesnik Braniteljska zadruga Arka Naša iz Zagreba, sa prirodnim enzimima za prihranu bilja, te pripravcima za jačanje imuniteta za vegane.

Radosno najavljujem i hladno prešana ekološka ulja, "Pannonian Grain" iz Osijeka, gospođa Zdenka Šalić dolazi sa uljem suncokreta, badema, lješnjaka, oraha, sezama, lana, konoplje, brašna istih, te proteina konoplje.

U ožujku još nije bujna vegetacija, nema izobilja u prirodi koja se tek počela buditi, te djeluje gotovo nevjerojatno da će se u Kastvu okupiti 29 marljiva uzgajivača i proizvođača sa " plodovima" svoga rada. Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, i Metkovića - vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uživati u međusobnim razgovorima, te razgovorima sa uzgajivačima i proizvođačima.

Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na FB stranici "Zeleni Kastav".

Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je radijska postaja "Radio Kastav" ( naš radio za svaki/saki dan ) kojega možete slušati na 90,3 Mgz. Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imati ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje.

Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva, "Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije. Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola "Fran Franković" iz Drenove. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna", Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, "Radio Kastvu", vl. Franji Jurčeviću i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija.

Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod". I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra"! Veselimo se novom druženju - dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima.

I na ovome sajmu biti će puno ljubavi i dobrih vibri, svi ste pozvani !

U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija