• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

Zeleni Kastav, 8.4.2019.

05.04.2019.

 

Dragi ljudi, dragi prijatelji i sugrađani !


Kalendarski smo ušli u proljeće, priroda se budi, a mi smo nadomak 30. "Zelenog Kastva", sajma zdrave hrane, kozmetike, sredstava za njegu naših domova, odjeće i bilja.

Sajam će se održati u ponedjeljak, 08. travnja 2019.g. u vremenu od 16 - 19 sati na Fortici u centru Kastva. U slučaju kiše, sajam će biti organiziran u natkrivenom parkirnom prostoru Školske sportske dvorane "Matija Katalinić" u Kastvu, o čemu ćete biti obaviješteni putem FB stranice Zeleni Kastav.

U organizaciji Grada Kastva i Odbora za zdravstvo, socijalnu skrb, ravnopravnost spolova i osobe treće životne dobi, u tjednu od 08. 04. do 13.04. 2019. u Gradu Kastvu provodi se "Tjedan zdravlja".
Niz predavanja, preventivnih pregleda, savjetovališta i radionica, omogućiti će građanima Grada Kastva, svih dobnih skupina i interesa, sadržaje koji će ukazati na zaštitu zdravlja i prevenciju bolesti, te usvajanje vještina koje nam pomažu u očuvanju tjelesnog i mentalnog zdravlja.
Pozivamo Vas da se uključite u raznovrsne aktivnosti i podržite zajedničku akciju prevencije bolesti i razvoja sustava zdravog i kvalitetnog življenja.
"Tjedan zdravlja" sastoji se od šest različitih tema – “Zdravlje srca” i "Zeleni Kastav" tema je kojom započinje tjedan, a sastoji se od predavanja "Prevencija kardiovaskularnih bolesti" dr. sc. Juraja Kunišeka uz prezentaciju defibrilatora koji je kupljen od strane Grada, te predavanja prof.dr.sc. Olivere Koprivnjak sa temom "Različite masti i ulja u prehrani". Tema utorka je "Zdravlje kože" - "Opasnosti izlaganja sunčevim zrakama" dr. Helena Glibotić Kresina uz dermatološke preglede za rano otkrivanje melanoma dr. Gordana Lakoša.
Za kardiološko savjetovanje sa EKG-om, mjerenjem tlaka i šecera u krvi, te dermatološki pregled, potrebno se je telefonski naručiti. ( 688-201, 691-452 )
Tema srijede je "Zdravlje žene" - "Prevencija spolno prenosivih bolesti", dr. Klaudia Benić Salamon, te predavanje i radionica samopregleda "Prevencija i rano otkrivanje raka dojke" dr. Svjetlane Gašparović Babić - Udruga Nada. Završetak je posvećen izradi prirodne kozmetike koju će voditi dipl.ing. med. biokemije Višnja Rački Čargonja. Za izradu kozmetike biti će korištena ulja i hidrolati sudionika "Zelenog Kastva" - OPG Jadranka Vučemilović iz Opatije, Obrta za uzgoj maslina "Magran" iz Pule, te ekološke uljare "Pannonian Grain" iz Osijeka, čime se silno ponosimo.
"Zdrava prehrana" tema je četvrtka, uz predavanje i radionicu "Samo zdravo" - dr. Silvija Zec Sambol i prof. Sandre Kolonić.
Petak se nastavlja "Tjedan zdravlja" sa temom "Mentalno zdravlje" - "Mindfulness" radionica Nataše Jelinić Herega i predavanjem „Ovisnost o internetu i društvenim mrežama” – dr. Tomislav Lesica – prezentacija Savjetovališta za djecu, mlade, brak i obitelj Grada Kastva - Ines Jakovčić, prof.
I za kraj, subotu se završava sa "Danom kretanja" - šuma Loza i Crekvina, a u slučaju lošeg vremena u dvorani "Vidikovac" u Kastvu sa sportskim radionicama i igrama, - voditelj Ema Harej Čargonja.
Na 30. "Zelenom Kastvu" sudjelovati će 31 uzgajivač i proizvođač sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga, udruga i poduzeća. I ponovno ću reći - samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško …Hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi. 
U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta bezglutenskih i bezkvasnih kruhova, kroasana, savijača i slastica. Biti ce češnjaka, kapule, slanutka, graha, raznih sorti tikava. Biti će i čarobnih kombinacija raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks OPG-a Mićić iz Rijeke.

Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema."Zdrava" sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma.

Osim svježih agruma, iz doline Neretve dolaze nam voćni namazi agruma raznih okusa i kombinacija, te arančini i sokovi mandarina OPG-a Klaudie Krstičević. Od svježih agruma, još će biti kumkvata. Biti će u ponudi sokovi jabuka u raznim kombinacijama iz okolice Karlovca. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma.
 
OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja - kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".

Radosna vijest je da će i ovoga puta sa nama biti i Farma Drijade, naši stari znanci iz Istre, sa kozjim mlijekom, sirutkom, jogurtima, skutom i mladim sirom.

OPG Hursa Zvonko iz Stubice sa linijom "Slatko moje zeleno" ponovno je sa nama, a uz njih i prošlomjesečni "novi" učesnik Braniteljska zadruga Arka Naša iz Zagreba, sa prirodnim enzimima za prihranu bilja, te pripravcima za jačanje imuniteta za vegane.

Radosno najavljujem i hladno prešana ekološka ulja, "Pannonian Grain" iz Osijeka, gospođa Zdenka Šalić dolazi sa uljem suncokreta, badema, lješnjaka, oraha, sezama, lana, konoplje, brašna istih, te proteina konoplje.

Sa nama će po prvi puta biti i "Onda" j.d.o.o. - Illegal Lotus sa gospođom Indirom Antonini iz Rijeke. U ponudi imaju ručno rađene sapune i kozmetičke delicije, mirisne svijeće i dio asortimana za vegane.

OPG Dorian Šiljan iz Savičente kraj Pule ponovno će se nakon dužeg perioda družiti sa nama - dolazi sa ekološkim presadnicama i ekološkim pivom "Kampanjola", svijetlim i tamnim.

Sa nama će po prvi puta biti i udruga DIP iz Rijeke - Društvo za istraživanje i potporu, koja se bavi socijalnim učenjem ljudi mlađe životne dobi sa posebnim potrebama. U ponudi će imati proizvode koji sami rade iz ekoloških materijala - ovčje vune sa Cresa, otpadaka drva iz Klane, te prikupljenih raznih tkanina., a iste ćete moći kupiti po principu predložene donacije, pomažući ovu vrlo humanu aktivnost.

U travnju još nije bujna vegetacija, nema izobilja u prirodi koja se tek počela buditi, te djeluje gotovo nevjerojatno da će se u Kastvu okupiti 31 marljiv uzgajivač i proizvođač sa " plodovima" svoga rada. Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pule, Pazina, Veprinca, Kastva, Škalnice, Rijeke, Čabra, Krasnog, Oštarija, Karlovca, Zagreba, Sesveta, Bjelovara, Varaždina, Osijeka, i Metkovića - vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uživati u međusobnim razgovorima, te razgovorima sa uzgajivačima i proizvođačima. Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na FB stranici "Zeleni Kastav".

Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je radijska postaja "Radio Kastav" (naš radio za svaki/saki dan) kojega možete slušati na 90,3 Mgz. Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju, imati ćemo i javljanje sa sajma uživo, uz nagradno pitanje za slušatelje.

Na sajmu ćemo imati i izložbu ručno pletenih "košića" - autohtonih i gotovo zaboravljenih na području Kastavštine, a koje plete gospodin Josip Sušanj Dendić iz Stupari kraj Viškova , i puno mu hvala.

Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva, "Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije. Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola "Fran Franković" iz Drenove. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima! Veliko hvala djelatnicima LAG-a "Terra liburna", Gradu Kastvu i TZ grada Kastva, "Radio Kastvu", vl. Franji Jurčeviću i gospodinu Branku Janiju Kukurinu na njegovih tisuću fotografija.

Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod". I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra"! Veselimo se novom druženju - dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima.

I na ovome sajmu biti će puno ljubavi i dobrih vibri, svi ste pozvani!

U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonter
 

Galerija fotografija