Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

32. Zeleni Kastav, 25.5.2019. - prvi subotnji

23.05.2019.

 

 

Dragi ljudi, dragi prijatelji i sugrađani….!

 
Kalendarski smo duboko u proljeću, mada priroda baš i nije usklađena sa godišnjim dobom... no, mi smo nadomak 32. "Zelenog Kastva", sajma zdrave hrane, kozmetike, sredstava za njegu naših domova, odjeće i bilja. Sajam će se održati u subotu, 25. svibnja 2019.g. u vremenu od 12:00 do 16:30 sati na Fortici u centru Kastva. Silno smo sretni i ponosni što je ovo prvi subotnji sajam, a koji će se organizirati u ovom periodu bujnije vegetacije, svake zadnje subote u mjesecu, zaključno sa listopadom, u prijepodnevnim satima. Iznimno je ovaj prvi subotnji sajam u ranijem terminu, obzirom da smo se uskladili sa 44. Kastafskim krosom i 15. Memorijalnom utrkom "Zeko", koji se održavaju istoga dana u popodnevnom terminu. Hvala organizatorima što su željeli uz sport prezentirati i naš "sajam zdravlja". Hvala svima koji podržavaju naše vrijedne uzgajivače i proizvođače , hvala što su prepoznali entuzijazam i kvalitetu, hvala svima koji nas stalno pitate za još jedan sajam u mjesecu...eto, uspijeli smo ga organizirati, "Zeleni Kastav" - to smo svi mi zajedno.
 
Na 32. "Zelenom Kastvu" sudjelovati će 20 - tak uzgajivača i proizvođač sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga, udruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško …hvala im na njihovom entuzijazmu i ljubavi prema prirodi. U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, razna brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, torti, savijača i slastica. slanutka, graha, raznih . Biti će i čarobnih kombinacija raznih vrsta eko meda i izuzetan apikompleks OPG-a Mićić iz Rijeke.
 
Biti će i prirodne kozmetike za njegu tijela, prirodnih sapuna, šampona, melema i krema. "Zdrava" sredstva za čišćenje i sredstva za pranje odjeće, upotpuniti će vrlo bogatu ponudu sajma. Obzirom da naš stalni sudionik iz Karlovca, OPG Marinković više nema jabuka i sokova od istih, u ponudi ćemo imati jabuke i sokove jabuka iz Slovenije..okolica Pivke, dolazi nam OPG Gabrc - gospodin Zvonko Kovačić. Razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta. Sušena malina u prahu novitet je našega sajma. OPG Stipe Štavlić donosi svježa jaja iz nekonvencionalnog uzgoja - kokice borave na podnožju Velebita i hrane se samo "zdravom hranom".
 
OPG Hursa Zvonko iz Stubice sa linijom "Slatko  moje zeleno"  ponovno je  sa nama, a uz njih i Braniteljska zadruga Arka n aša iz Zagreba, sa prirodnim enzimima za prihranu bilja, te pripravcima za jačanje imuniteta za vegane.
 
Sa nama će po prvi puta biti i "Onda" j.d.o.o. - Illegal Lotus sa gospođom Indirom Antonini iz Rijeke. U ponudi imaju ručno rađene sapune i kozmetičke delicije, mirisne svijeće i dio asortimana za vegane.
 
Sa nama će ponovo biti i udruga DIP iz Rijeke - Društvo za istraživanje i potporu, koja se bavi socijalnim učenjem ljudi mlađe životne dobi sa posebnim potrebama. U ponudi će imati proizvode koji sami rade iz ekoloških materijala - ovčje vune sa Cresa, otpadaka drva iz Klane, te prikupljenih raznih tkanina., a iste ćete moći kupiti po principu predložene donacije, pomažući ovu vrlo humanu aktivnost. Hvala svima što ste ih jako dobro prihvatili i povratne informacije od voditeljice, gospođe Marte Berčić kažu da su bili iznimno sretni, te se vesele ponovnom sudjelovanju.
 
Kako neki naši stalni proizvođači trenutno nemaju dovoljnu količinu za ponudu na još jednom sajmu u mjesecu, a obzirom da na tjednoj bazi snabdjevaju članove Grupa solidarne razmjene, sa nama će biti i neki novi proizvođači. Iz Buzeta nam dolaze "Majcani" sa kravljim delicijama, a iz Zagreba people2people d.o.o sa gospođom Bernom Storjak koja je jedini registrirani proizvođač ghee maslaca u Hrvatskoj.
 
Svakako želim istaknuti i jedan novitet u ponudi, naš dragi Opg Karas iz Lipja kraj Karlovca, osim redovne ponude batata, presadnica batata, žitarica i marmelade od batata, donosi jedan novitet - gusti sok od batata u raznim kombinacijama …nikako nemojte propustiti, izvanredan je.
 
Obzirom da je doba kupovine presadnica radi sadnje, na sajmu će biti bogati izbor presadnica ..i starih najboljih sorti i novijih ekoloških sorti ...biti će presadnice iz Istre, iz Hrvatskog Zagorja i okolice Karlovca,te lijepe naše Slavonije ....hvala svima na trudu i ljubavi.
 
I ovoga puta na "Zelenom Kastvu" okupiti će se dvadesetak uzgajivača i proizvođača sa "plodovima" svoga rada, hvala svima na podršci i novim smjerovima kojima utiremo puteve.
 
Dolaze iz Postojne, Buzeta, Pazina, Veprinca, Rijeke, Karlovca, Zagreba, Bjelovara i Osijeka - vjerujemo da će svatko pronaći nešto za sebe, a pritom uživati u međusobnim razgovorima, te razgovorima sa uzgajivačima i proizvođačima.
 
Popis proizvođača, kao i sve dodatne informacije pronaći možete na FB stranici "Zeleni Kastav".
 
Na ovom sajmu počinjemo sa jednom lijepom inicijativom, zahvaljujući našim prijteljima iz GSR-a Zapad. Na sajmu ćemo imati jedan stol - informativni punkt GSR-a, a na koji će se moći donijeti knjige koje više ne trebate, a pritom uzeti neke od knjiga koje već budu na stolu. Pozivamo sve da podrže ovu inicijativu, da podržite inicijativu "Darujmo knjige" - često puta imamo višak knjiga, dok bismo možda voljeti imati neku knjigu koju ne uspijevamo pronaći.
 
Medijski pokrovitelj "Zelenog Kastva" je radijska postaja "Radio Kastav" ( naš radio za svaki/saki dan ) kojega možete slušati na 90,3 Mgz. Uz najave sajma na radiju i gostovanje u studiju na dan sajma ujutro oko 10:00 sati, imati ćemo i javljanje sa sajma, uz nagradno pitanje za slušatelje.
 
Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva, "Kockice" i "Poneštrice" iz Rubeša, te osnovnih škola "Milan Brozović" iz Kastva, "Drago Gervais" iz Brešca i " Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije. Radujemo se što nam se priključila i osnovna škola "Fran Franković" iz Drenove. Hvala dječici, tetama i učiteljicama, hvala ravnateljicama i ravnateljima!
 
Najveće hvala dosadašnjim, sadašnjim i budućim volonterima Grupa solidarne razmjene na entuzijazmu, radu i viziji - "Zeleni Kastav" je njihov "proizvod". I za kraj, bez naših vrijednih poljoprivrednika i proizvođača, sajma ne bi bilo - hvala na silnom radu i viziji jednog boljeg "sutra"!
 
Veselimo se novom druženju - dođite podržati uzgajivače i proizvođače, dođite porazgovarati sa njima i pitati sve što Vas zanima.
 
I na ovome sajmu biti će puno ljubavi i dobrih vibri, svi ste pozvani! I napokon, biti će i prekrasan sunčan dan !
 
 
U ime organizacijskog tima "Zelenog Kastva", Irena Kukurin Barić - volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija