• hr
  • en
  • de
  • it
  • fr

44. Zeleni Kastav, 30.11.2019.

29.11.2019.

Dragi prijatelji, sugrađani i GSR-ovci, dragi uzgajivači i proizvođači !

 
Studeni se bliži kraju, no…za sada „studeni“ još niti bilo nije. Kiša se je ispadala, a vremenska prognoza za subotu – 30.11.2019.g. je pozitivna – kiše biti neće, djelomična naoblaka i temperatura oko 10 stupnjeva… zvuči gotovo idealno za naš 44. „Zeleni Kastav“ – sajam zdravlja i dobre vibre, a koji će se u vremenu od 09 –13 sati održati na čarobnoj Fortici, u centru dragog nam Kastva.
 
Nastavljamo sa rođendanskom proslavom – proslavom 3. rođendana „Zelenog Kastva. Svi ste pozvani – „Zeleni Kastav“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO!
 
Pozivamo Vas na na zdravicu uz mali zalogaj, bistro „Loža“ ponovno je sa nama i skuhati će crno vino OPG-a Rubeša iz Kastva.
 
Sa nama su i naši dragi DIP-ovci, molimo Vas da ih svakako posjetite i odaberete neki od njihovih proizvoda – platnene torbe od hrvatske žutice, patuljke, vješalice ili mirisne vrećice sa cvijetom lavande. Proizvodi su uglavnom izrađeni od recikliranih materijala na radionicama i druženjima, sami ih izrađuju uz pomoć volontera. Zauzvrat im donirajte novčani prilog, a koji im je nužan za podmirenje troškova režija i najma prostora gdje se druže i rade. Molimo Vas i da porazgovarate sa njima, jako su ponosni na svoje radove i što sudjeluju na našim sajmovima. Ukoliko želite saznati više o Društvu za istraživanje i potporu (DIP) iz Rijeke, posjetite njihovu FB stranicu.
 
Ponuda sajma biti će vrlo bogata – od svježeg lisnatog i korjenastog povrća, batata, graha, kapule, češnjaka, sirupa i sokova iz Like, Hrvatskog Zagorja, okolice Karlovca i Sv. Trojstva, do bogate ponude mandarina, limuna, naranči, kivija, kakija i kumkwata iz doline Neretve, te jabuka, krušaka, salsi i prerađevina iz Slavonije. Biti će jaja kokica sa podnožja Velebita sa ličke strane, vegete u ulju i kravljih sireva iz okolice Otočca, žitarica, pripravaka za jačanje imuniteta za vegane i nevegane, enzima za njegu biljaka i domova, ghee maslaca i pasti orašastih plodova iz okolice Zagreba. OPG Mićić iz Rijeke ponuditi će razne vrste meda i izvanredni „Apikompleks“ za jačanje imuniteta. Dolaze nam i energetske pločice od sušenog voća i orašastih plodova „First in The Raw“.
 
U ponudi će biti i aromatizirano vino „Kaplak“, razni likeri, džemovi i voćni namazi, tjestenina za vegane i tjestenina bez glutena, hladno prešana ulja i sjemenke lana i konoplje, lješnjaci, orasi, razna brašna – gotovo nije moguće spomenuti nešto što će nedostajati.
 
Socijalna zadruga „Put“ iz Rijeke, osim svježeg povrća i prerađevina koje već poznajete, donosi i adventske vijence koje izrađuju korisnici Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, a koja sredstva ulažu u financiranje spomenutog prihvatilišta.
 
Iz Slovenije, kao i svaki puta do sada, sa nama je Kmetija Žgajnar sa kravljim mlijekom, jogurtima, kefirima, smoothy-ima, maslacem, raznim sirevima i suhomesnatim proizvodima, a u ponudi imaju i sireve od kozjeg mlijeka.
 
Iz Gorskog Kotara dolaze nam štrudle sa jabukama i šumskim voćem, iz Veprinca slasne torte OPG-a Iva Ćulumović, a iz Kastva, OPG Kukurin sa zrelim kaki-em. „Hortiriviera – Pero“ iz Matulja donosi sredstva za njegu naših domova i odjeće.
 
Iz Zagreba dolazi „Qala“ prirodna kozmetika za njegu lica i tijela, aromaterapeuta, gospođe Klaudie Matun.
 
Dolazi nam i Hrvoje Novosel, biodinamičar iz okolice Zagreba sa biodinamičkim pripravcima, biodinamičkim humusom i cvijetom industrijske konoplje, u sklopu svoga OPG-a, a istoga dana, u vremenu od 11 – 13 sati održati će predavanje pod nazivom „Živa hrana“ u Vjećnici Grada Kastva. Hrvoje je jedna iznimna osoba koja će nas naučiti kako uzgojiti i prepoznati „živu hranu“, hranu koja je uzgojena na prirodan način uz primjenu znanja o biodinamičkom uzgoju, hranu koja je puno nutritivnija, a o zdravstvenim blagodatima nije potrebno ništa dodati.
 
Prvi puta ove sezone, sa nama su i Bodiši sa ovogodišnjim ekstradjevičanskim maslinovim uljem iz Ližnjana kraj Pule, naši dragi, stari znanci.
 
Po prvi puta sa nama biti će i još jedno lokalno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – OPG Perišić Nedi iz Poljana, iznad Opatije, podno Učke, a bavi se poljoprivredom na više malih parcela u Poljanama i Veprincu. U ponudi će imati maslinovo ulje i autohtoni češnjak, i to nas silno veseli. Uz ovu obitelj vezuje se jedan zanimljiv podatak – otac gospodina Perišić Nedia, Perišić Jura,  bavio se je vinarstvom, a 1955. godine je na Poljoprivrednoj izložbi kotara i grada Rijeka, koja je održana baš u Kastvu, sudjelovao sa grožđem sorte „malvazija“ i „veli par“, te osvojio III nagradu u iznosu od tadašnjih 5.000 dinara.
 
Obilje svega – i jedna novina – sa nama će po prvi puta biti i „Mayantu“ (dobri duh iz Amazonije koji liječi i pomaže svima dobrima). Projekt wild harvest, čiji je „Mayantu“ ponosan član, pokrenut je u cilju provođenja održive žetve samoniklog bilja. Zajednice su educirane u berače – penjače, a koji se uz pomoć posebno oformljenog modela užadi, uspinju do plodova na vrhovima palmi. Područja žetve su mapirana, te im se svake godine ponovno vraćaju. Žetva zahtjeva više radne snage, ali ujedno osigurava stabilne prihode za brojne obitelji, pruža alternativu za destruktivne djelatnosti i čuva Amazonu za buduće naraštaje. Kroz program „Wild harvest“ uči se kako iskoristiti prašumu, a pritom ne uzimati ništa od nje. U socioekonomskim procjenama autohtonih indijanskih zajednica, samo berba buriti palme predstavlja oko 5 – 15 % ukupnog prihoda kućanstva za obitelji. Osnivanjem „Mayantu“ tvrtke za istraživanje i razvoj u prirodnim znanostima, prevladali su administrativne prepreke i donijeli proizvode lokalnih zajednica Amazone na evropsko tržište. „Mayantu“ je društveno odgovoran projekt nastao na načelima održive žetve. Asortiman biljnih ulja prehrambene i kozmetičke namjene, u malim količinama sadrži velike udjele biološki aktivnih tvari. Ubiru se plodovi direktno iz divljine Amazone – potiče se suradnja lokalnih plemena, potražuje više lokalne radne snage, njeguje se tradicionalna obrada, i najvažnije – čuva se Amazona od beskrupulozne eksploatacije i uništavanja od strane ljudi koji se rukovode jedino profitom. Osnivač „Mayantu“-a je Ana Borovina, biolog koja je provela više godina u Peruu.
 
Nastavljamo sa sakupljanjem plastičnih čepova i razmjenom knjiga na INFO Zeleni Kastav, gdje možete dobiti i informacije o učlanjenju u neku od Grupa solidarne razmjene, kako biste osigurali popust kod kupovine na sajmovima, te osigurali neke od tjednih isporuka neovisno o sajmovima.
 
Sa nama će biti i „Opatijski plogeri“ sa svojim aktivnostima, a sa velikom radošću najavljujemo i nastup „Kastavca mjeseca rujna“, našeg dragog sugrađanina – mladog Doriana Rubeša, svjetskog prvaka u sviranju harmonike u kategoriji do 10 godina – NIKAKO NEMOJTE PROPUSTITI NASTUP OKO 11,45 SATI.
 
U petak, 29. 11. 2019. u 18 sati predstaviti ćemo 44. „Zeleni Kastav“ u emisiji „Živko i Zdravko“ na Radio Kastvu, a tijekom večeri emisiju možete poslušati na snimci koju ćemo objaviti na FB stranici „Zeleni Kastav“. Tijekom sajma slijedi javljanje uživo, a u sklopu kojega ćemo imati i nagradnu igru za slušatelje – „nagradna košarica“ sastavljena je od ponude naših proizvođača na sajmu.
 
Prostor Fortice će, kao i uvijek do sada, krasiti radovi dječice iz osnovnih škola „Milan Brozović“ iz Kastva, „Drago Gervais“ iz Brešca i „Fran Franković“ iz Drenove, te dječjih vrtića „Vladimir Nazor“ iz Kastva, „Poneštrica“ i „Kockica“ iz Rubeša, veliko im hvala.
 
Hvala Gradu Kastvu, Turističkoj zajednici Grada Kastva i LAG-u Terra Liburna na pomoći i potpori svih ovih godina, hvala našem medijskom pokrovitelju Radio Kastvu, hvala svim ostalim medijima koji nas prate. Hvala volonterima Grupa solidarne razmjene, veliko hvala našim uzgajivačima i proizvođačima na entuzijazmu, radu i ljubavi – hvala na stvaranju jednog boljeg „sutra“.
 
 „ZELENI KASTAV“ – to smo svi mi zajedno !
  
 Irena Kukurin Barić – volonterski koordinator sajma
 

Galerija fotografija