Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

57. Zeleni Kastav, 8.6.2020.

05.06.2020.

 

Dragi prijatelji i sugrađani, dragi GSR-ovci, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri!

Vrijeme „juri“, prošlotjedni „Zeleni Kastav“, prvi nakon duže pauze, protekao je u iznimno lijepom druženju na Fortici…kvalitetna ponuda, vedri ljudi, razigrana dječica…prekrasan sunčan dan pod okriljem zelenih krošanja stoljetnih stabala, mediji koji su nas jako dobro pratili…hvala svima koji ste bili sa nama. 

U ponedjeljak – 08. 06. 2020. godine od 17 – 20 sati družimo se na 57. „Zelenom Kastvu“, ukoliko bude bez padalina družimo se na Fortici, a u slučaju loših vremenskih prilika družimo se u natkrivenom parkirnom prostoru Školske sportske dvorane „Matija Katalinić“ u Kastvu, no…svi se već upoznati sa rezervnom opcijom.
Svi ste pozvani – „Zeleni Kastav“ – to smo svi mi zajedno !

Na 57. „Zelenom Kastvu“ sudjelovati će 37 sudionika (popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav ), uglavnom naših stalnih uzgajivača i proizvođača, a sa nama će biti i tri nova sudionika – OPG Dešković Andrija iz Lovrana dolazi nam sa lovranskim trešnjama,  a u sklopu Braniteljske zadruge Arka naša, dolazi Poljoprivredno gospodarstvo „Arka naša“ – Jurišić Zoran iz okolice Zagreba sa tartufima u raznim kombinacijama sireva i maslinovog ulja, pod ekološkim nadzorom. Iz Poljana ( Ičići ) dolazi Udruga uzgajivača lavande Poljane – Kosenka Šikić,  sa vrlo simpatičnim lutkicama, jastucima lavande i ostalim asortimanom na bazi lavande.
I ovoga puta, sa nama će biti OPG LosinBio sa otoka Lošinja, ekološki certificirani proizvođači koji se bave organskim uzgojem po metodi „organic forest“ – bračni par iz Italije koji već šest godina živi na otoku Lošinju – svakako ih posjetite.
Iz Lovrana nam ponovno dolazi OPG Nedjeljka Jurin - fitoaromaterapeut i nutricionista, gospođa Nedjeljka Jurin proizvodi kreme, tonike i ulja. U ponudi ima dva programa – „kreme u službi zdravlja“ i „kreme u službi ljepote“.  „Lanalu“ i Dunja Paurević iz Kastva ponuditi će svoje kozmetičke proizvode za njegu tijela i čarobne mirise, a dolazi i naša stara znanica – Klaudia Matun sa „Qala“ kozmetikom, iz čijeg programa izdavajamo izvrstan serum od bušina koji ima izvanredne rezultate kod rozacee i popucanih kapilara.
U uobičajenoj ponudi, kao i do sada biti će izobilje svega – mlade salatine, rigice, radića, glavica salate, mlade blitvice, mlade kapulice, mladog češnjaka, raštike, mrkve, rotkvica, stare kapule, graha, žitarica, brašna i palenti, mladog krompira, tikvica, cikle, mladog kelja i mladog kupusa, savijača i kolača, marmeladi i džemova  bobičastog i drugog voća, salsi, „konšerve“, sušenih gljiva, svih mogućih sirupa, izobilje prerađevina – senfova, namaza, octeva, ulja i smole iz Amazone, ghee maslac i paste orašastih plodova, jaja kokica sa podnožja Velebita sa ličke strane, med i apikompleksi, čuveni ocat po recepturi Sv. Hildegard, tjestenine raznih okusa i oblika, energetske pločice sušenog voća i orašastih plodova, razne kombinacije meda i dodataka za jačanje imeniteta, prirodni enzimi, kruh od cjelovitih brašna i kroasani, sokovi aronije u raznim kombinacijama, čajevi od ljekovitog bilja, konopljino ulje, proteini i kozmetika, granulat sikavice i mješavina čaja od lista sikavice za detoksikaciju i bolju funkciju jetre,  aromatično vino i likeri, sredstva za njegu naših domova i odjeće, presadnice povrća, začinskog i ukrasnog bilja.
Bogatu ponudu upotpuniti će i kravlje mlijeko, jogurti, sirutka i sirevi sa raznim začinima, ponovno će sa nama biti i OPG Perković iz Slavonije sa kozjim mlijekom i sirevima raznih okusa, a i uobičajena bogata ponuda suhomesnatih proizvoda Kmetije Žgajnar iz Postojne, uz njihovu uobičajenu stalnu ponudu.
U „svježoj voćnoj ponudi“, osim lovranskih trešanja dolaze i zadnje jagode sa zagorskih brijegova, trešnje i višnje iz Slavonije, a od sokova, kako smo već spomenuli, aronija i sok od jabuke. Svakako Vas podsjećamo na sirupe od malina i ostalog voća, uz sirupe ljekovitog bilja.
I ovoga puta dolaze nam  prekrasni božuri  koji su proizvod suradnje OPG-a Valentić i OPG-a Hajek iz okolice Zagreba, a na jesen su nam obećane i presadnice istih.

Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na samom ulazu u prostor Fortice ( u slučaju kiše biti će na istočnom dijelu parkirnog prostora ŠSD) moći ćete dobiti sve informacije vezano uz održavanje sajmova, učlanjenja u neku od Grupa solidarne razmjene, te ćete moći dati novčani prilog za Farmu Drijade i njezine životinje – imaju vrlo težak period zbog napada medvjeda početkom ove godine – gubitak 30-tak životinja u samom napadu, a kasnije i velikog broja budućeg podmlatka. Trenutno je na farmi 180 kozica i jarića, 5 krava, 2 konja  i magarica, 120 kokica, pjetlova, purica i biserki, 3 svinjice, 5 pasa, 2 mačke i 1  veliki čovjek – naša draga, stara prijateljica, Hela Liverić.

Tijekom sajma molimo Vas da se pridržavate distance od 1,5 metara na otvorenom i da dezinficirate ruke prilikom ulaska na prostor sajma. Sa nama će biti i naši prijatelji „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko parkiranja, zaustavljanja i nestvaranja gužve, kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva  i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.

U petak, u 17,30 sati poslušajte emisiju „Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, a za sve one koji ne uspiju, na FB stranici Zeleni Kastav biti će objavljen i link snimke radio emisije, u kojoj ćete doznati sve važne informacije vezano uz nadolazeći 57. „Zeleni Kastav“. Tijekom sajma, u ponedjeljak ćemo imati i uobičajeno javljanje uživo, sa nagradnom igrom za slušatelje. Hvala Radio Kastvu!

Prostor našeg druženja i ovoga puta krasiti će radovi dječice osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice, veliko im hvala. veliko hvala i Gradu Kastvu, Kriznom stožeru CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-u Terra Liburna, HUBDR Kastav i našem dragom prijatelju – fotografu/ volonteru, Branku Janiju Kukurinu koji je sa nama od prvoga sajma.

Hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala sadašnjim i budućim volonterima.
Veselimo se ponovnom druženju, i molimo da „budete odgovorni“ !
 
Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma
 
 
 
Popis sudionika
 
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE       
 
1. Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar), Postojna, Slovenija - mlijeko, jogurt, kravlji sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi, kozji sirevi
 
2. OPG Radomir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
 
3. OPG Grdić Milan Oštarije - korjenasto povrće, grah, žitarice, kapula, češnjak
 
4. OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
 
5. OPG "LosinBio" - otok Lošinj - organski uzgoj povrća i voća, prerađevine
 
6. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, sadnice aronije
 
7. Braniteljska zadruga "Arka naša" - PG - "Arka delicije" Zagreb, Želimira Vrabec - džemovi jagoda/malina, šljiva/marelica, sirupi, začini - ljupčac,čubar, sušeni medvjeđi luk, aromatizirana sol sa medvjeđim lukom
 
8. "SMID", Zagreb, Mirjana Strancarić - razne prerađevine voća i povrća, octevi
 
9. OPG Krušvar Milan, Buzet-brašna, žitarice, pahuljice, tjestenina, palente
 
 
10. OPG Sokić Zdravko, Cernik, Gradiška - prerađevine - marmelade, sirupi, ajvari, salsa, octevi, bogati asortiman tjestenine različitih kombinacija, sušene gljive
 
11. OPG Borojević Milan , Dvor na Uni – lan, lješnjaci, konoplja
 
12. Galerija kruha „Demetra“ Škalnica – kruh od cjelovitih žitarica u raznim kombinacijama,  kroasani
 
13. „Hortiriviera“ – Pero, Matulji/Rijeka – prirodna sredstva za njegu doma i odjeće
 
14. Braniteljska zadruga „Arka naša“ – PG – „Arka naša“, Jurišić Zoran – tartufi u raznim kombinacijama sa sirom i bez u maslinovom ulju
 
15. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan, konoplja – ulja, proteini, čajevi
 
16. OPG Hursa Zvonko, Stubica – povrće svježe i prerađevine, presadnice pomidora              
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ       
1. OPG Hajek Željko, Đurđevac - keksi od konopljinog brašna bez jaja, ulje i kozmetika na bazi  konoplje, sapuni od konoplje i eter. ulja, proteini, božuri
2. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima
3. First in The Raw, Alenka Tvrtković , Rijeka – energetske pločice od sušenog voća i orašastih plodova
4. OPG Anita Pintar, Čabar - kravlje mlijeko, sirutka, sirevi, sirupi i marmelade
5. OPG Stipe Štavlić Rijeka - kokošja jaja iz nekonvencionalnog uzgoja iz podnožja Velebita sa ličke strane
6. Braniteljska zadruga "Arka naša" - Klaudia Matun Zagreb - prirodna kozmetika „Qala“ - kreme, ulja, sapuni, melemi
7. “Mayantu“ Zagreb/Rijeka – Ana Borović – ulja i smole iz srca Amazone/Peru
8. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
9. "Lanalu" - Kastav, Dunja Paurević - prirodni šamponi, parfemi, tonici, sapuni
10. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće
11. OPG Iva Ćulumović, Veprinac - torte i kolači
12. OPG Kukurin , Kastav - salatina, mladi rezani radić, mlada blitvica, rotkvice, sadnice lovor višnje, sadnice ružmarina, kadulje 
13. Udruga uzgajivača lavande Poljane, Šikić Kosenka – proizvodi na bazi lavande,
14. OPG Nedjeljka Jurin, Lovran - prirodna kozmetika - ljekovite biljne kreme
15. "People2People" - Berna Storjak, Zagreb - ghee maslac i paste orašastih plodova raznih kombinacija
16. OPG Dešković Andrija, Lovran – lovranske trešnje
17. Braniteljska zadruga „Arka naša“ – Davor Jelisić – „Prirodni enzimi“ Zagreb – prirodni enzimi, proizvodi za jačanje imuniteta, prihranu biljaka
18. OPG Šime Grce, Rijeka/Rab – aromatizirano vino „Kaplan“, likeri, marmelade
19. OPG Picek Jasna, Vrt „Mala vidrica“- Županja – svježe voće,sirupi,octevi, marmelade
20. DIP Rijeka – rukotvorine od prirodnih materijala, platnene torbe
21. INFO Zeleni Kastav – informacije, presadnice na poklon i prikupljanje pomoći za farmu „Drijade“
 
 
 
 
 

 

Galerija fotografija