Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

59. Zeleni Kastav, 13.7.2020.

13.07.2020.
Dragi prijatelji i sugrađani, dragi GSR-ovci, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri!
 
Ljeto je ….plodovi marljivih sudionika „Zelenog Kastva“ dozrijevaju i dolaze na 59. „Zeleni Kastav“ koji će se održati u ponedjeljak – 13. 07. 2020. u vremenu od 18 – 21 sat na našoj dragoj Fortici, u centru Kastva. Vrijeme će biti idealno 27 stupnjeva, sunčano…s laganim vjetrićem ispod krošanja stoljetnih stabala. 

SVI STE POZVANI – „Zeleni Kastav“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO !   
 
Naš proslomjesečni „Zeleni Kastav“ posjetio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, gospodin Zdravko Tušek. Obišao je sve sudionike, porazgovarao sa njima o njihovim planovima i teškoćama, te smo dogovorili i sastanak u Ministarstvu sa ciljem potpore i pomoći udruzi sudionika „Zeleni Kastav“ koja ima puno planova vezano uz sajmove, edukaciju stanovništva , razvoj lokalne ekološke poljoprivrede.
 
Na 59. „Zelenom Kastvu“ sudjelovati će 30 sudionika ( popis istih objavljen  je na FB stranici Zeleni Kastav ), uglavnom naših stalnih uzgajivača i proizvođača – jedan naš najlokalniji , OPG Smojver Milka iz Jurčići kraj Kastva, naša draga sugrađanka koja ima 82 godine i još se bavi poljoprivredom…jedna sjajna energična, draga gospođa koja radi i sada što je radila cijeloga života. Uzgaja malo povrća i prekrasno cvijeće „statice“ koje se osuše i traju jako dugo. Na sajam donosi i malo blitve organskog uzgoja. Njezina životna priča je prožeta radom….no…napisala jer i jednu knjigu…planira je objaviti…o Milki Smojver objaviti ćemo priču sa malo više detalja na fb profilu.
 
OPG Petrinjčica ponovno će biti sa nama….donose plave, sočne, slatke američke borovnice na naš sajam  - organski uzgoj sa puno rada i ljubavi, u dijelu netaknute prirode okolice Petrinje.
 
Iz Hrvatskog Zagorja, okolice Tuhlja, dolazi OPG Pleško Brankica sa proizvodima ruža „Damascena“, starinskih sorti koje imaju intenzivan miris a koriste se u izradi kozmetike i prehrani – donose kreme, hidrolate, sirupe, likere, marmelade…latice sušenih ruža – nikako nemojte propustiti upoznati ih.
 
OPG Picek Jasna – vrt „Mala vidrica“ iz okolice Županje dolazi sa sezonskim bobičastim voćem, a OPG Loboda iz Slavonije donosi marelice i breskve. OPG Karas iz okolice Karlovca dolazi sa prvim žutim lubenicama, a OPG Kukurin iz Kastva sa zadnjim ovoljetnim jabukama starih sorti.
 
U uobičajenoj ponudi, kao i do sada biti će izobilje svega – mlade salatine, rigice, radića, glavica salate, mlade blitvice, mlade kapulice, mladog češnjaka, raštike, mrkve, rotkvica, stare kapule, graha, žitarica, brašna i palenti, pomidora, krastavaca, paprike, mladog krompira, tikvica, cikle, mladog kelja i mladog kupusa, savijača, kruha i kroasana, marmeladi i džemova bobičastog i drugog voća, salsi, „konšerve“, sušenih gljiva, svih mogućih sirupa, izobilje prerađevina – senfova, namaza, octeva, ulja i smole iz Amazone, jaja kokica sa podnožja Velebita sa ličke strane, med i apikompleksi, čuveni ocat po recepturi Sv. Hildegard, tjestenine raznih okusa i oblika, energetske pločice sušenog voća i orašastih plodova, razne kombinacije meda i dodataka za jačanje imuniteta, prirodni enzimi, sokovi aronije u raznim kombinacijama, čajevi od ljekovitog bilja, konopljino ulje, proteini i kozmetika, granulat sikavice i mješavina čaja od lista sikavice za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, aromatično vino i likeri, sredstva za njegu naših domova i odjeće, presadnice ukrasnog bilja. Bogatu ponudu upotpuniti će i kravlje mlijeko, jogurti, sirutka i sirevi sa raznim začinima, ponovno će sa nama biti i OPG Perković iz Slavonije sa kozjim mlijekom, sirutkom i sirevima raznih okusa i začina, dimljeni i nedimljeni, a i uobičajena bogata ponuda suhomesnatih proizvoda Kmetije Žgajnar iz Postojne!
 
Dobri duh Amazone „Mayantu“ dolazi sa smolama i uljima , porazgovarajte sa Anom Borović da biste saznali gdje i kako se koriste, sve su to „lijekovi iz prirode“ još od davnina.
 
Sa nama će biti i puno eteričnog ulja lavande, hidrolata, sapuna, vrećica sušene lavande, jastuka punjenih lavandom – a sve to donose naša dva lokalna OPG-a. Imati ćemo i vrlo bogatu ponudu kozmetike, parfema, šampona, sapuna i krema za „zdravlje“ od ljekovitog bilja.
 
I ovoga puta, sa nama su ponovno naši dragi DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom – Martom Berčić…u ponudi imaju svakojakih rukotvorina iz recikliranih prirodnih materijala – BUDITE HUMANI I, MOLIM VAS, NEMOJTE ZAVRŠITI KUPOVIONU A DA JEDNU SITNICU NE KUPITE I KOD NJIH – po principu predložene donacije za koju dobijete „potvrdu“ – jako puno im znači da su „prihvaćeni“ – a sve su to mladi ljudi sa puuuno zdravstvenih teškoća. Sakupljaju novac za uređenje njihovog novog poslovnog prostora.
 
Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na samom ulazu u prostor Fortice, dezinficirajte ruke sa sredstvom na stolu, a  moći ćete dobiti sve informacije vezano uz održavanje sajmova, učlanjenja u neku od Grupa solidarne razmjene, akcije sakupljanja čepova koja je u tijeku, akcije darivanja/posuđivanja knjige.
 
Sa nama će biti i naši prijatelji „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko parkiranja, zaustavljanja i nestvaranja gužve, kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.
 
U petak,  u 18,06 sati poslušajte emisiju „Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, a za sve one koji ne uspiju, na FB stranici Zeleni Kastav biti će objavljen i link snimke radio emisije, u kojoj ćete doznati sve važne informacije vezano uz nadolazeći 59. „Zeleni Kastav“.
 
Mjesec srpanj je „mjesec bez plastike“, te ćemo nastojati da je što manje koristimo, a ujedno pozivamo posjetioce da dolaze u kupovinu sa platnenim torbama, kako bismo dali i mi mali prilog za budućnost čovječanstva.
 
Tijekom sajma, u ponedjeljak ćemo imati i uobičajeno javljanje uživo, sa nagradnom igrom za slušatelje. Hvala Radio Kastvu!
 
Prostor našeg druženja i ovoga puta krasiti će radovi dječice osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice, veliko im hvala. Veliko hvala i Gradu Kastvu, Kriznom stožeru CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-u Terra Liburna, HUBDR Kastav i našem dragom prijatelju – fotografu/ volonteru, Branku Janiju Kukurinu koji je sa nama od prvoga sajma.
 
Hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala sadašnjim i budućim volonterima. Veselimo se ponovnom druženju, molimo da „budete odgovorni“ !
 


Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma
 
 
Popis sudionika
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE 
1. Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar), Postojna, Slovenija - mlijeko, jogurt, kravlji sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi, kozji sirevi
2. OPG Radomir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
3. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
4. OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
5. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, sadnice aronije
6. OPG Hursa Zvonko, Stubica – povrće svježe i prerađevine,
7. "SMID", Zagreb, Mirjana Strancarić - razne prerađevine voća i povrća, octevi
8. OPG Sokić Zdravko, Cernik, Gradiška - prerađevine - marmelade, sirupi, ajvari, salsa, octevi, bogati asortiman tjestenine različitih kombinacija, sušene gljive
9. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan, konoplja – ulja, proteini, čajevi
10. Galerija kruha „Demetra“ – kruh, kroasani
11. OPG Krušvar Milan, Buzet – brašna starih sorti žitarica, pahuljice, tjestenina
12. „Hortiriviera“ – „Pero“, Rijeka / Matulji, Davor Ćiković – proizvodi za čišćenje doma i odjeće
13. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
14. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, žute lubenice
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ   
1. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima, kozja sirutka
2. First in The Raw, Alenka Tvrtković, Rijeka – energetske pločice od sušenog voća i orašastih plodova
3. OPG Stipe Štavlić Rijeka - kokošja jaja iz nekonvencionalnog uzgoja iz podnožja Velebita sa ličke strane
4. OPG Picek Jasna, Vrt „Mala vidrica“- Županja – svježe bobičasto voće,sirupi, octevi, marmelade
5. Braniteljska zadruga "Arka naša" - Klaudia Matun Zagreb - prirodna kozmetika „Qala“ - kreme, ulja, sapuni, melemi
6. “Mayantu“ Zagreb/Rijeka – Ana Borović – ulja i smole iz srca Amazone/Peru
7. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
8. "Lanalu" - Kastav, Dunja Paurević - prirodni šamponi, parfemi, tonici, sapuni
9. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće
10.. OPG Kukurin , Kastav – ljetne jabuke, mladi rezani radić, tikvice,  sadnice lovor višnje, sadnice ružmarina, kadulje 
11. OPG Petrinjčica, Petrinja – svježe sočne, slatke američke borovnice
12. OPG Pleško Brankica, Tuhalj – „Damascena“ruže – kozmetika, sirupi, likeri, marmelade
13  OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – blitva i cvijeće „statice“ prekrasnih boja.
14. OPG Vučemilović Jadranka, Opatija – ulja, hidrolati, sapuni, likeri, jastučići – sve boje i mirisi lavande
15. B raniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi , proizvodi protiv komaraca
16. OPG Jurin Nedjeljka, Lovran – linija kozmetike i linija zdravlja
17. OPG Vinka Čargonja, Rijeka – proizvodi lavande – eterična ulja, hidrolati, sapuni, kreme, jastuci
18. DIP Rijeka – rukotvorine od prirodnih materijala, platnene torbe
19. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova,razmjena knjiga
 
 
 

Galerija fotografija