Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

60. Zeleni Kastav, 25.7.2020.

24.07.2020.

Dragi prijatelji i sugrađani, dragi GSR-ovci,

dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri!
 
Ljeto je ….plodovi marljivih sudionika „Zelenog Kastva“ dozrijevaju i dolaze na 60. „Zeleni Kastav“ koji će se održati u subotu –25. 07. 2020. u vremenu od 09 – 13 sati na našoj dragoj Fortici, u centru Kastva. Vrijeme će biti idealno 27 stupnjeva, sunčano…s laganim vjetrićem ispod krošanja stoljetnih stabala.
 
SVI STE POZVANI – „Zeleni Kastav“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO !  
Na 60. „Zelenom Kastvu“ sudjelovati će 26 sudionika (popis istih objavljen  je na FB stranici Zeleni Kastav), uglavnom naših stalnih uzgajivača i proizvođača – jedan naš najlokalniji, OPG Smojver Milka iz Jurčići kraj Kastva, naša draga sugrađanka koja ima 82 godine i još se bavi poljoprivredom…jedna sjajna energična, draga gospođa koja radi i sada što je radila cijeloga života. Uzgaja malo povrća i prekrasno cvijeće „statice“ koje se osuše i traju jako dugo. Na sajam donosi i malo blitve organskog uzgoja. Njezina životna priča je prožeta radom… no… napisala je i jednu knjigu…planira je objaviti…o Milki Smojver objaviti ćemo priču sa malo više detalja na FB profilu.
Imamo još jednog novog sudionika lokalnog kastavskog – OPG Marot Zdenko sa marmeladama kuhanim na starinski način, bez konzervansa, od organski uzgojenog voća.
Sa nama je po prvi puta i „Vilinsko tkanje“ iz okolice Varaždina sa predivnim uporabnim predmetima iz materijala tkanog na tkalačkom stanu sto godina starom, heklanim igračkama i odjevnim predmetima vlastitog dizajna za jogu – imaju i jastuke punjene heljdinim ljuskicama od očuvanih recikliranih tkanina.
OPG Petrinjčica ponovno će biti sa nama….donose plave, sočne, slatke američke borovnice na naš sajam  - organski uzgoj sa puno rada i ljubavi, u dijelu netaknute prirode okolice Petrinje.
Iz Hrvatskog Zagorja, okolice Tuhlja, dolazi OPG Pleško Brankica sa proizvodima ruža „Damascena“, starinskih sorti koje imaju intenzivan miris a koriste se u izradi kozmetike i prehrani – donose kreme, hidrolate, sirupe, likere, marmelade…latice sušenih ruža – nikako nemojte propustiti upoznati ih. 
OPG Picek Jasna – vrt „Mala vidrica“ iz okolice Županje dolazi sa sezonskim bobičastim voćem – obiljem plodova svoga rada, a OPG Loboda iz Slavonije donosi marelice i breskve. OPG Karas iz okolice Karlovca dolazi sa prvim žutim lubenicama.
Sa nama je i Iris Komesar iz Zagreba sa kruhom i štrudlama – kruh od organskih žitarica ručno rađen, bezkvasni, izvanredan. 
U uobičajenoj ponudi, kao i do sada biti će izobilje svega – mlade salatine, rigice, radića, glavica salate, mlade blitvice, mlade kapulice, mladog češnjaka, raštike, mrkve, rotkvica, stare kapule, graha, žitarica, pomidora, krastavaca, paprike, mladog krompira, tikvica, cikle, mladog kelja i mladog kupusa, savijača, kruha i kroasana, marmeladi i džemova bobičastog i drugog voća, salsi, „konšerve“, sušenih gljiva, svih mogućih sirupa, izobilje prerađevina – senfova, namaza, octeva, med i apikompleksi, čuveni ocat po recepturi Sv. Hildegard, tjestenine raznih okusa i oblika, razne kombinacije meda i dodataka za jačanje imuniteta, prirodni enzimi, sokovi aronije u raznim kombinacijama, čajevi od ljekovitog bilja, konopljino ulje, proteini i kozmetika, granulat sikavice i mješavina čaja od lista sikavice za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, presadnice ukrasnog bilja. Bogatu ponudu upotpuniti će i kravlje mlijeko, jogurti, sirutka i sirevi sa raznim začinima, ponovno će sa nama biti i OPG Perković iz Slavonije sa kozjim mlijekom, sirutkom i sirevima raznih okusa i začina, dimljeni i nedimljeni, a i uobičajena bogata ponuda suhomesnatih proizvoda Kmetije Žgajnar iz Postojne! 
Sa nama će biti i puno eteričnog ulja lavande, hidrolata, sapuna, vrećica sušene lavande, jastuka punjenih lavandom . Imati ćemo i vrlo bogatu ponudu kozmetike, parfema, šampona, sapuna i krema za „zdravlje“ od ljekovitog bilja.
I ovoga puta, sa nama su ponovno naši dragi DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom – Martom Berčić…u ponudi imaju svakojakih rukotvorina iz recikliranih prirodnih materijala – BUDITE HUMANI I, MOLIM VAS, NEMOJTE ZAVRŠITI KUPOVINU A DA JEDNU SITNICU NE KUPITE I KOD NJIH – po principu predložene donacije za koju dobijete „potvrdu“ – jako puno im znači da su „prihvaćeni“ – a sve su to mladi ljudi sa puuuno zdravstvenih teškoća. Sakupljaju novac za uređenje njihovog novog poslovnog prostora.
Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na samom ulazu u prostor Fortice, dezinficirajte ruke sa sredstvom na stolu, a nakon toga Vas molimo da upišete svoje kontaktne podatke kako bismo bili usklađeni sa naputkom Ravnateljstva CZ RH.  Moći ćete dobiti i  sve informacije vezano uz održavanje sajmova, učlanjenja u neku od Grupa solidarne razmjene, akcije sakupljanja čepova koja je u tijeku, akcije darivanja/posuđivanja knjige.
Sa nama će biti i naši prijatelji „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko parkiranja, zaustavljanja i nestvaranja gužve, kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.
U petak,  u 18:06 sati poslušajte emisiju „Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, a za sve one koji ne uspiju, na FB stranici Zeleni Kastav biti će objavljen i link snimke radio emisije, u kojoj ćete doznati sve važne informacije vezano uz nadolazeći 60. „Zeleni Kastav“.
Mjesec srpanj je „mjesec bez plastike“, te ćemo nastojati da je što manje koristimo, a ujedno pozivamo posjetioce da dolaze u kupovinu sa platnenim torbama, kako bismo dali i mi mali prilog za budućnost čovječanstva.
Tijekom sajma, u subotu ćemo imati i uobičajeno javljanje uživo, sa nagradnom igrom za slušatelje. Hvala Radio Kastvu!
Prostor našeg druženja i ovoga puta krasiti će radovi dječice osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice, veliko im hvala. Veliko hvala i Gradu Kastvu, Kriznom stožeru CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-u Terra Liburna, HUBDR Kastav i našem dragom prijatelju – fotografu/ volonteru, Branku Janiju Kukurinu koji je sa nama od prvoga sajma.
 
Hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala sadašnjim i budućim volonterima. Veselimo se ponovnom druženju, molimo da „budete odgovorni“ !

Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma
 
 
 
60. "Zeleni Kastav" - popis sudionika
 
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE 
1. Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar), Postojna, Slovenija - mlijeko, jogurt, kravlji sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi, kozji sirevi
2. OPG Radomir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
3. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
4. OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
5. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, sadnice aronije
6. OPG Hursa Zvonko, Stubica – povrće svježe i prerađevine,
7. "SMID", Zagreb, Mirjana Strancarić - razne prerađevine voća i povrća, octevi
8. OPG Sokić Zdravko, Cernik, Gradiška - prerađevine - marmelade, sirupi, ajvari, salsa, octevi, bogati asortiman tjestenine različitih kombinacija, sušene gljive
9. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan, konoplja – ulja, proteini, čajevi
10. Iris i Branimir delicije , Zagreb – kruh i savijače
11. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
12. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, žute lubenice
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ   
1. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima, kozja sirutka
2. OPG Picek Jasna, Vrt „Mala vidrica“- Županja – svježe bobičasto voće,sirupi, octevi, marmelade
3. Braniteljska zadruga "Arka naša" - Klaudia Matun Zagreb - prirodna kozmetika „Qala“ - kreme, ulja, sapuni, melemi
4. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
5. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće
6. OPG Kukurin , Kastav – mladi rezani radić, tikvice, krastavci, peršin, celer, sadnice lovor višnje, sadnice ružmarina, kadulje 
7. OPG Petrinjčica, Petrinja – svježe sočne, slatke američke borovnice
8. OPG Pleško Brankica, Tuhalj – „Damascena“ruže – kozmetika, sirupi, likeri, marmelade
9. OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – blitva i cvijeće „statice“ prekrasnih boja.
10. OPG Vučemilović Jadranka, Opatija – ulja, hidrolati, sapuni, likeri, jastučići – sve boje i mirisi lavande
11. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi, proizvodi protiv komaraca
12. OPG Jurin Nedjeljka, Lovran – linija kozmetike i linija zdravlja
13. OPG Marot Zdenko, Kastav – marmelade različitih vrsta voća
14. DIP Rijeka – rukotvorine od prirodnih materijala, platnene torbe
15. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova,razmjena knjiga, dezinfekcija ruku i ostavljanje osobnih podataka
 
Jaaaako se veselimo što se ponovno družimo - "Zeleni Kastav"
TO SMO SVI MI ZAJEDNO!
 
 
 

Galerija fotografija