Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

61. Zeleni Kastav, 10.8.2020.

07.08.2020.

 

Dragi prijatelji i sugrađani, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri!
 
Ljeto je u punom zamahu, naši sudionici marljivo rade kako bi uzgojili i preradili što više povrća i voća za svoje vjerne kupce – u tijeku je bujna vegetacija i na 61. „Zelenom Kastvu“ koji će se održati u ponedjeljak – 10. 08. 2020. godine u vremenu od 17,30 – 20,30 imati ćemo vrlo bogatu ponudu .
SVI STE POZVANI – „ZELENI KASTAV“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO !
Obzirom da na prošlom sajmu nismo obilježili naš „okrugli“ 60. „Zeleni Kastav“ zbog nepredviđenih okolnosti, u ponedjeljak će sa nama biti naš sugrađanin , svjetski nagrađivani harmonikas, naš dragi Kastavac Dorian Rubeša koji će nas razveseliti nastupom u 19,30 sati.
Na 61. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će 30 sudionika, a popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav. Radi se uglavnom o našim stalnim uzgajivačima i proizvođačima, a imamo i dva nova sudionika, čime ćemo dodatno obogatiti ponudu.
Po prvi puta sa nama će biti OPG Bedeković koji se bavi uzgojem crne slavonske svinje u boravi u šumama Turopolja, i uzgojem bijele svinje koja je u zatvorenom uzgoju. Na 50 hektara uzgajaju organsku hranu za svoje životinje i bave se preradom mesa. Dobitnici su više priznanja i medalja na raznim manifestacijama za svoje proizvode, sa naglaskom za kulen i kulenovu seku. Nisu ekološki certificirani proizvođači, no proizvode po ekološkim principima, njihove prerađevine ne sadrže nikakve kemijske supstance.
Iz Like nam po prvi puta dolazi OPG Ivanka Šimunovića koja u okolici Otočca uzgaja ekološko poovrće u koje je utkano puno ljubavi. U sustavu je ekološkog nadzora. Ponuditi će zeleno lisnato i korjenasto povrće, te paprike, rajčice, krastavce i tikvice. Osim uzgojem povrća, ova obitelj se bavi i uzgojem konja pasmine Hrvatski potkornjak za daljnje razmnožavanje…i što je najljepše, konjići uživaju u prirodi ličkih predjela, pasući na livadama.
Ponuda „Zelenog Kastva“ biti će vrlo obilna, gotovo da se ne može sjetiti što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, rajčica, krastavaca, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna i mladog graha u mahuni, korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, svih mogućih vrsta brašna, palenti, žitarica i pahuljica, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina ( salse,konšerve,octevi, senfovi, kiseli krastavci, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi ), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća.
Naši sudionici ponuditi će i prerađevine latica starinskih ruža – marmelade, likeri, sirupi, ulja, hidrolat, kozmetika i ukrasne lampe, savijače sa šumskim voćem Gorskog Kotara i jabukama, bogatu ponudu prirodne kozmetike za njegu lica i tijela, liniju „zdravih biljnih krema“, i divnih lavandinih hidrolata, ulja, jastučića,  likera i svakojakih delicija.
Biti će bogata ponuda kravljeg i kozjeg mlijeka, sirutki, jogurta, skuta i sireva sa raznim začinima OPG-a Perković, OPG-a Pintar i Kmetije Žgajnar, koja će ovom prigodom ponuditi i dva sira po akcijskim cijenama.
Uz tradicinalnu ponudu suhomesnatih proizvoda Kmetije Žgajnar, ponuda suhomesnatih prerađevina biti će upotpunjena sa kulenom, kobasicama, slaninom i pršutom OPG-a Bedeković.
Puna je sezona bobičastog voća, te nam dolaze maline iz Gorskog Kotara i Slavonije, aronija iz Sv. Nedjelje kod Zagreba , 20-tak sorti kupina iz permakulturenog vrta „Mala vidrica“ OPG-a Jasna Picek iz Županje, bijele i plave šljive, marelice, breskve, kruške OPG-a Loboda iz Slavonije, a i malo jabuka , kruški i šljiva iz okolice Kastva.
I ovoga puta sa nama će biti naši dragi DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom Martom Berčić. Budite humani, svakako ih posjetite, porazgovarajte i „udomite“ neku od rukotvorina od recikliranih prirodnih materijala. Treba im naša pomoć kako bi završili uređivanje novih prostorija za svoja radna druženja.
Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na ulaz u prostor Fortice, molimo Vas da dezinficirate ruke i ostavite svoje kontaktne podatke, a kako bismo bili usklađeni sa uputama Ravnateljstva CZ RH, vezano uz Covid – 19.
Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Varaždina koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.
Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.
U petak , 07. 08. 2020. u 17,30 sati poslušajte emisiju Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva u kojoj ćete doznati zanimljive pojedinosti vezano uz nadolazeći 6l. „Zeleni Kastav“. Za sve one koji ne uspiju, na fb stranici Zeleni Kastav naknadno će biti objavljen link preko kojega mogu poslušati snimku emisije.
Mjesec srpanj je bio „mjesec bez plastike“, te ćemo nastojati da je što manje koristimo, a ujedno pozivamo posjetioce da dolaze u kupovinu sa platnenim torbama, kako bismo dali i mi mali prilog za budućnost čovječanstva.
Prostor našeg druženja i ovoga puta krasiti će radovi dječice osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice, veliko im hvala. Veliko hvala i Gradu Kastvu, Kriznom stožeru CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-u Terra Liburna, HUBDR Kastav i našem dragom prijatelju – fotografu/ volonteru, Branku Janiju Kukurinu koji je sa nama od prvoga sajma.
Hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala sadašnjim i budućim volonterima. Veselimo se ponovnom druženju, molimo da „budete odgovorni“ !
 
Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma
 
 
 
61. "Zeleni Kastav" - popis sudionika
 
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE 
1. Bio dobrote d.o.o. (Kmetija Žgajnar), Postojna, Slovenija - mlijeko, jogurt, kravlji sir, skuta, slatko i kiselo vrhnje, maslac, kefir, suhomesnati proizvodi, kozji sirevi
2. OPG Radomir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
3. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
4. OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
5. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, sadnice aronije
6. OPG Hursa Zvonko, Stubica – povrće svježe i prerađevine,
7. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, lubenice
8. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
9. OPG Sokić Zdravko, Cernik, Gradiška - prerađevine - marmelade, sirupi, ajvari, salsa, octevi, bogati asortiman tjestenine različitih kombinacija, sušene gljive
10. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan,pir, heljda, konoplja – ulja, proteini, čajevi
11. OPG Krušvar Milan, Buzet – brašna, palente, pahuljice, žitarice, tjestenina
12. OPG Ivanka Šimunović, Otočac – zeleno lisnato i korjenasto povrće
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ  
 
1. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima, kozja sirutka
2. OPG Picek Jasna, Vrt „Mala vidrica“- Županja – svježe bobičasto voće,sirupi, octevi, marmelade
3. Braniteljska zadruga "Arka naša" - Klaudia Matun Zagreb - prirodna kozmetika „Qala“ - kreme, ulja, sapuni, melemi
4. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
5. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće
6. OPG Kukurin , Kastav – mladi rezani radić i salata, tikvice,mahune, pomidori, krastavci, peršin, celer, kruške,jabuke sadnice ružmarina, kadulje 
7. OPG Bedeković, Zagreb – suhomesnati proizvodi crnih slavonskih i bijelih svinja
8. OPG Pleško Brankica, Tuhalj – „Damascena“ruže – kozmetika, sirupi, likeri, marmelade
9. OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – blitva i cvijeće „statice“ prekrasnih boja.
10. OPG Vučemilović Jadranka, Opatija – ulja, hidrolati, sapuni, likeri, jastučići – sve boje i mirisi lavande
11. B raniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi , proizvodi protiv komaraca
12. OPG Jurin Nedjeljka, Lovran – linija kozmetike i linija zdravlja
13. OPG Marot Zdenko, Kastav – marmelade različitih vrsta voća sa šećerom i bez
14. „Vila Sunčica“ – Jasna Škiljan, Varaždin – platnene pelene i ostala oprema za bebe
15. „First in the Raw“ – Alenka Tvrtković, Rijeka – energetske pločice sušenog voća i orašastih plodova raznih okusa
16. OPG Stipe Štavlić, Rijeka – kokošja jaja , tjestenine za juhu, marmelade, sirupi
17. OPG Pintar Anita, Čabar – kravlje mlijeko,sirutke,jogurti i sirevi
18.OPG Hero Lovro, Matulji – svježe goji bobice i hladno prešani sokovi istih, marmelade
19. OPG Maras Julijana, Rijeka – lisnato i korjenasto povrće,rajčice,tikvice,mahune
20. OPG Andrija Dešković, Lovran – maline, krompir,mahune,kapula
21.. DIP Rijeka – rukotvorine od prirodnih materijala, platnene torbe
22.. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova,razmjena knjiga, dezinfekcija ruku i ostavljanje osobnih podataka
 
Jaaaako se veselimo što se ponovno družimo - "Zeleni Kastav"
TO SMO SVI MI ZAJEDNO !
 

 

Galerija fotografija