Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

62. Zeleni Kastav, 29.8.2020.

28.08.2020.

 

62. "Zeleni Kastav" - subota, 29. 08. 2020

Dragi prijatelji i sugrađani, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri !
 
Ljeto polako odmiče, vegetacija je još uvijek vrlo bogata, naši vrijedni poljoprivrednici i proizvođači marljivo rade kako bi na subotnjem – 62. „Zelenom Kastvu“ ponudili izobilje uzgojenog voća i povrća uz primjenu ekološke, organske, biodinamičke ili permakulturne poljoprivrede. Sve delicije moći ćete kupiti na 62. „Zelenom Kastvu“ koji će se održati u subotu – 29. 08. 2020. u vremenu od 09 – 13 sati na Fortici ili u natkrivenom parkirnom prostoru ŠSD „Matija Katalinić“ u Kastvu, u slučaju kiše.
 
SVI STE POZVANI – „ZELENI KASTAV“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO !
 
Koristim priliku da sa svima podijelimo jednu radosnu vijest – predstavnici osnovane udruge Zeleni Kastav bili su na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede RH, gdje su sa državnim tajnikom, gospodinom Zdravkom Tušek, nastavili ugodan i konstruktivan razgovor. Bio je to nastavak razgovora potpore projektu sajma „Zeleni Kastav“ u daljnjoj viziji razvoja.
 
Ukoliko bude lijep sunčan dan, najavljujemo nastup gospodina Branislava Arlavi iz Zagreba, vrhunskog pijanistu sa brojnim nagradama i nastupima, u stalnoj postavi Kazališta Komedija, a koji će ovom prigodom oplemeniti naše druženje uz izvedbu poznatih evergreena – jaaako se veselimo !
 
Na 62. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će 36 sudionika, a popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav. Radi se uglavnom o našim stalnim uzgajivačima i proizvođačima, a imamo i dva nova sudionika, čime ćemo dodatno obogatiti ponudu.
Po prvi puta sa nama će biti naš lokalni OPG Martina Tuta iz Matulja sa ponudom tinktura, ulja i krema na bazi bilja koje uzgaja na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u netaknutoj prirodi Gorskog Kotara, ili ubire na područjima netaknute prirode, svakako je posjetite i saznajte sve ono što Vas zanima. Martina Tuta je zaljubljenik u prirodu od malih nogu, tijekom života se educirala, a završila je i tečaj travarstva kod Martine Bogdanić iz Rijeke.
Sa iznimnom radošću najavljujemo i „Ribu Dražin“ iz Kaštel Kambelovca kraj Splita sa vrlo privlačnom paletom ponude soljene i marinirane ribe iz Jadranskog mora, kapara u octu ili soli, ljutim paprikama napunjenima filetima slanih inćuna, maslina i ribljih pašteta – vrhunski proizvodi koji su spoj duge tradicije ribarenja i uzgoja zdrave hrane na području Dalmacije, začinjeni suncem i soli Mediterana.
Ponuda „Zelenog Kastva“ biti će vrlo obilna, gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, rajčica, krastavaca, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna i mladog graha u mahuni, korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, svih mogućih vrsta brašna, palenti, žitarica i pahuljica, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina ( salse,konšerve,octevi, senfovi, kiseli krastavci, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi ), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća.

Naši sudionici ponuditi će i prerađevine latica starinskih ruža – marmelade, likeri, sirupi, ulja, hidrolat, kozmetika i ukrasne lampe, savijače sa šumskim voćem Gorskog Kotara i jabukama, bogatu ponudu prirodne kozmetike za njegu lica i tijela, liniju „zdravih biljnih krema“,tinktura i ulja, laganih voćnih likera i svakojakih delicija.
Biti će bogata ponuda kozjeg mlijeka, sirutki, jogurta, kefira, skuta i sireva sa raznim začinima OPG-a Perković iz Slavonije i OPG-a Dokozić iz Matulja, našeg lokalnog uzgajivačs koza.
Biti će u ponudi i kruh „Iris i Branimir delicija“ iz Zagreba, te savijače OPG-a Kurbegović iz Skrada.
Puna je sezona bobičastog voća, te nam dolaze maline iz Gorskog Kotara ,aronija iz Sv. Nedjelje kod Zagreba , bijele i plave šljive, breskve i kruške OPG-a Loboda iz Slavonije, a i malo jabuka,  kruški i smokava iz okolice Kastva.
I ovoga puta sa nama će biti naši dragi DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom Martom Berčić. Budite humani, svakako ih posjetite, porazgovarajte i „udomite“ neku od rukotvorina od recikliranih prirodnih materijala. Treba im naša pomoć kako bi završili uređivanje novih prostorija za svoja radna druženja.
Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na ulaz u prostor Fortice, molimo Vas da dezinficirate ruke i ostavite svoje kontaktne podatke, a kako bismo bili usklađeni sa uputama Ravnateljstva CZ RH, vezano uz Covid – 19. Isto tako, na INFO će naša volonterka Radmila Rakas prezentirati izradu lutkica iz komušine iz okolice Karlovca – raspitajte se prilikom dolaska i dovedite dječicu da pogledaju.
Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Varaždina koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.
Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.
Emisiju „ Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, u kojoj ćete doznati zanimljive pojedinosti vezano uz nadolazeći 62. „Zeleni Kastav“, možete poslušati preko linka objavljenog na fb stranici Zeleni Kastav.
Prostor našeg druženja, kao i uvijek će krasiti radovi dječice okolnih osnovnih škola i dječjih vrtića – veeeliko hvala tetama, učiteljicama i dječici koja su prvog sajma dio našeg zajedničkog projekta.
Hvala svima koji su dio „obitelji Zelenog Kastva“, hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala volonterima na njihovom entuzijazmu .
Hvala Ministarstvu poljoprivrede RH na podršci razvoja ovog projekta.
 
Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma
 
 
 
62. "Zeleni Kastav" - popis sudionika
 
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE 
 
1.OPG Radmir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
2. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
3.OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
4. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, svježa aronija
5. OPG Sokić Zdravko, Cernik, Gradiška - prerađevine - marmelade, sirupi, ajvari, salsa, octevi, bogati asortiman tjestenine različitih kombinacija za vegane, sušene gljive
6. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, lubenice
7. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
8.. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan,pir, heljda, konoplja – ulja, proteini, čajevi
9.. OPG Krušvar Milan, Buzet – brašna, palente, pahuljice, žitarice, tjestenina
10.. OPG Ivanka Šimunović, Otočac – zeleno lisnato i korjenasto povrće
11. „Hortiriviera“ – Pero, Rijeka / Matulji – deterdženti za čišćenje i pranje odjeće
12. „SMID“, Mirjana Strancarić – Zagreb – prerađevine, senf, namazi od raštike, tikvica, octevi
13. OPG Andreja Petrović“ Varaždin – bučino ulje, sjemenke, slastice, pirovo brašno
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ  
 
1. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima, kozja sirutka
2. OPG Jurin Nedjeljka, Lovran – linija kozmetike „ljepota“ i linija „ zdravlja“
3. Braniteljska zadruga "Arka naša" - Klaudia Matun Zagreb - prirodna kozmetika „Qala“ - kreme, ulja, sapuni, melemi
4. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
5. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće, maline
6. OPG Kukurin , Kastav – mladi rezani radić i salata, tikvice,mahune, pomidori, krastavci, peršin, celer, kruške,jabuke sadnice ružmarina, kadulje , svježe smokve
7. OPG Bedeković, Zagreb – suhomesnati proizvodi crnih slavonskih i bijelih svinja ( kulen, kulenova seka, pršut, kobasice, slanina )
8. OPG Pleško Brankica, Tuhalj – „Damascena“ruže – kozmetika, sirupi, likeri, marmelade
9. OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – povrće i cvijeće.
10. „First in the Raw“ – Alenka Tvrtković, Rijeka – energetske pločice sušenog voća i orašastih plodova raznih okusa
11. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi , proizvodi protiv komaraca
12. OPG Stipe Štavlić, Rijeka – kokošja jaja , tjestenine za juhu, marmelade, sirupi
13. OPG Marot Zdenko, Kastav – marmelade različitih vrsta voća sa šećerom i bez
14. OPG Hero Lovro, Matulji – svježe goji bobice i hladno prešani sokovi istih, marmelade
15. OPG Andrija Dešković, Lovran – maline, krompir,mahune,kapula, svježe smokve, pomidori
16. OPG Martina Tuta, Matulji – tinkture, kreme i ulja na bazi ljekovitog bilja
17. OPG Frklić Višnja, Zagreb – lagani voćni likeri sa bazom matičnog soka aronije i drugog voća
18. „Riba Dražin“, Kaštel Kambelovac kraj Splita – soljena i marinirana riba, masline, inćuni, paštete
19.. DIP Rijeka – rukotvorine od prirodnih i recikliranih materijala
20.. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova,razmjena knjiga, dezinfekcija ruku i ostavljanje osobnih podataka, demonstracija izradi lutki od „komušine“
21. OPG Klaudia Dokozić Matulji – kozje mlijeko, sirutka, jogurt i kefir
22. „Iris i Branimir delicije“, Zagreb – domaći kruh od kiselog tijesta, po staroj recepturi od organskog brašno
Jaaaako se veselimo što se ponovno družimo - "Zeleni Kastav"
TO SMO SVI MI ZAJEDNO !


 

Galerija fotografija