Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

63. Zeleni Kastav, 14.9.2020.

11.09.2020.

 


Dragi prijatelji i sugrađani, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri!

Dani su prekrasni, ljeto kao da se vratilo, poljoprivreda buja i naši vrijedni uzgajivači i proizvođači marljivo rade, te će u ponedjeljak, na 63. „Zelenom Kastvu“ u vremenu od 17 – 20 sati biti izobilje svježe uzgojenog voća i povrća uz primjenu ekološke, organske, biodinamičke ili permakulturne poljoprivrede.

SVI STE POZVANI – „ZELENI KASTAV“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO!

Na 63. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će rekordna 42 sudionika, a popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav. Radi se uglavnom o našim stalnim uzgajivačima i proizvođačima, a imamo i jednog novog sudionika, čime ćemo dodatno obogatiti ponudu. Koju pouku možemo izvući iz ovoga?! Ovo je mjesec obilja na poljoprivrednim dobrima sudionika! Pokažimo zahvalnost i solidarnost, novac im je potreban za daljnja ulaganja u jesenske sjetve i sadnje, te radove na postojećima.

Bliži se 4. rođendan „Zelenog Kastva“ – beskrajno smo sretni, hvala svima na podršci! Udruga „Zeleni Kastav“ koju čine sudionici našeg sajma i volonteri, te počasni članovi koji su svojim entuzijazmom doprinjeli razvoju ovog projekta, uz svaki sajam pripremiti će i malo ugodno iznenađenje – slaviti ćemo naš rođendan.
Višegodišnji sudionik našeg sajma, Davor Jelisić iz Zagreba, osim sa „Prirodnim enzimima“, ovoga puta predstaviti će nam se i kao likovni umjetnik. On uistinu potvrđuje izreku da jabuka ne pada daleko od stabla!
Sin poznatog akademskog kipara Pere Jelisića, čije skulpture, izložene diljem Evrope i SAD-a, krasi i ordenje nacionalnih nagrada, nastavio je umjetničku obiteljsku tradiciju i izgradio svoj prepoznatljiv, osebujan umjetnički stil. Na 63. „Zelenom Kastvu“ predstaviti će nam se sa prodajnom izložbom dijela svojih radova pod nazivom „ApstraktART & Zeleni Kastav „. Ugođaj će upotpuniti naš prijatelj i sugrađanin Dorian Rubeša, prošlogodišnji svjetski prvak na harmonici u svojoj dobnoj kategoriji.

Sa Vama želimo podijeliti i vijest o početku jedne lijepe suradnje sa udrugom Hrvatska kuća – Materina priča iz Zagreba. Hrvatska etno kuća je škrinja uspomena u srcu Zagreba. To je mjesto gdje možete doživjeti sve što poželite iz hrvatske baštine, s ciljem predstavljanja, očuvanja, promicanja i poticanja tradicijske narodne kulturne baštine, rukotvorstva i stvaralaštva utemeljenog na tradiciji i baštini.
Udruga „Zeleni Kastav“ upravo je u svojoj viziji razvoja stavila naglasak na vrijednosti ekologije, učenja, očuvanja baštine, tradicije, poticanje rukotvorstva i stvaralaštva malih sredina svih krajeva Hrvatske. Planiramo vrijednosti našega kraja tijekom vremena prezentirati diljem Hrvatske, a baštinu i tradiciju ostalih krajeva predstavljati u Kastvu.
Udruga Hrvatska kuća – Materina priča predstaviti će nam se sa dizajnerskom kolekcijom Mine Petre i Jasne Bokan -  vunenih kapa i „zagrebačkim cekerom“ – uporabnim suvenirom pletenim od komušine kukuruza i ručno oslikanog zagrebačkim motivima.
Ponovno će sa nama će biti naš lokalni OPG Martina Tuta iz Matulja sa ponudom tinktura, ulja i krema na bazi bilja koje uzgaja na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u netaknutoj prirodi Gorskog Kotara, ili ubire na područjima netaknute prirode, svakako je posjetite i saznajte sve ono što Vas zanima. Martina Tuta je zaljubljenik u prirodu od malih nogu, tijekom života se educirala, a završila je i tečaj travarstva kod Martine Bogdanić iz Rijeke.
Sa iznimnom radošću ponovno najavljujemo i „Ribu Dražin“ iz Kaštel Kambelovca kraj Splita sa vrlo privlačnom paletom ponude soljene i marinirane ribe iz Jadranskog mora, kapara u octu ili soli, ljutim paprikama napunjenima filetima slanih inćuna i sira,maslina, kapara i motara– vrhunski proizvodi koji su spoj duge tradicije ribarenja i uzgoja zdrave hrane na području Dalmacije, začinjeni suncem i soli Mediterana.
Ponuda „Zelenog Kastva“ biti će vrlo obilna, gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, rajčica, krastavaca, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna,  korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, svih mogućih vrsta brašna, palenti, žitarica i pahuljica, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina (salse, konšerve, octevi, senfovi, kiseli krastavci, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi ), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća.
Radosni smo što će sa nama ponovno biti i Kmetija Žgajnar sa ponudom svojih kravljih delicija – sireva, skute, maslaca, jogurta običnih i voćnih, sirutke, mlijeka i mesnih prerađevina.
Naši sudionici ponuditi će i prerađevine latica starinskih ruža – marmelade, likeri, sirupi, ulja, hidrolat, kozmetika i ukrasne lampe, savijače sa šumskim voćem Gorskog Kotara i jabukama, bogatu ponudu prirodne kozmetike za njegu lica i tijela, laganih voćnih likera i svakojakih delicija.
Biti će bogata ponuda kozjeg mlijeka, sirutki, jogurta, kefira, skuta i sireva sa raznim začinima OPG-a Perković iz Slavonije i OPG-a Dokozić iz Matulja, našeg lokalnog uzgajivača koza.
Biti će u ponudi i kruh „Iris i Branimir delicija“ iz Zagreba, te savijače OPG-a Kurbegović iz Skrada.
I ovoga puta sa nama će biti naši dragi DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom Martom Berčić. Budite humani, svakako ih posjetite, porazgovarajte i „udomite“ neku od rukotvorina od recikliranih prirodnih materijala. Treba im naša pomoć kako bi završili uređivanje novih prostorija za svoja radna druženja.
Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na ulaz u prostor Fortice, molimo Vas da dezinficirate ruke i ostavite svoje kontaktne podatke, a kako bismo bili usklađeni sa uputama Ravnateljstva CZ RH, vezano uz Covid – 19. Isto tako, na INFO će naša volonterka Radmila Rakas prezentirati izradu lutkica iz komušine iz okolice Karlovca – raspitajte se prilikom dolaska i dovedite dječicu da pogledaju.
Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Varaždina koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.
Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.

Emisiju „ Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, u kojoj ćete doznati zanimljive pojedinosti vezano uz nadolazeći 63. „Zeleni Kastav“, možete poslušati u petak – 11. 09. 2020. u 17,30 sati, a naknadno i preko linka objavljenog na fb stranici Zeleni Kastav.

Prostor našeg druženja, kao i uvijek će krasiti radovi dječice okolnih osnovnih škola i dječjih vrtića – veeeliko hvala tetama, učiteljicama i dječici koja su prvog sajma dio našeg zajedničkog projekta.
Hvala svima koji su dio „obitelji Zelenog Kastva“, hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala volonterima na njihovom entuzijazmu .

Hvala Ministarstvu poljoprivrede RH na podršci razvoja ovog projekta.

Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma


POPIS SUDIONIKA

CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE
1.OPG Radmir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
2. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
3.OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
4. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, svježa aronija
5. OPG Sokić Zdravko, Cernik, Gradiška - prerađevine - marmelade, sirupi, ajvari, salsa, octevi, bogati asortiman tjestenine različitih kombinacija za vegane, sušene gljive
6. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, lubenice
7. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
8.. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan,pir, heljda, konoplja – ulja, proteini, čajevi
9.. OPG Krušvar Milan, Buzet – brašna, palente, pahuljice, žitarice, tjestenina
10.. OPG Ivanka Šimunović, Otočac – zeleno lisnato i korjenasto povrće
11. „Hortiriviera“ – Pero, Rijeka / Matulji – deterdženti za čišćenje i pranje odjeće
12. „SMID“, Mirjana Strancarić – Zagreb – prerađevine, senf, namazi od raštike, tikvica, octevi
13. OPG Andreja Petrović“ Varaždin – bučino ulje, sjemenke, slastice, pirovo brašno
14. KMETIJA ŽGAJNAR Postojna – kravlji sirevi, mlijeko, jogurti, mesne prerađevine
15. OPG Hursa Zvonko , D. Stubica – rajčice, paprike, grah, batat, prerađevine
16. OPG Grdić Milan, Otočac – korjenasto povrće, luk, češnjak, krompir, svježi kupus, kelj, grah
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ / PERMAKULTURNI UZGOJ
1. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima, kozja sirutka
2. OPG Vučemilović Jadranka, Veprinac – proizvodi lavande – ulja, hidrolati, jastučići, sapuni, likeri
3. Braniteljska zadruga "Arka naša" - Klaudia Matun Zagreb - prirodna kozmetika „Qala“ - kreme, ulja, sapuni, melemi
4. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
5. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće, maline
6. OPG Kukurin , Kastav – mladi rezani radić i salata, tikvice,mahune, pomidori, krastavci, peršin, celer, kruške, sadnice ružmarina, kadulje , svježe smokve
7. OPG Bedeković, Zagreb – suhomesnati proizvodi crnih slavonskih i bijelih svinja ( kulen, kulenova seka, pršut, kobasice, slanina )
8. OPG Pleško Brankica, Tuhalj – „Damascena“ruže – kozmetika, sirupi, likeri, marmelade, ukrasne mirisne lampe
9. OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – povrće i cvijeće.
10. „First in the Raw“ – Alenka Tvrtković, Rijeka – energetske pločice sušenog voća i orašastih plodova raznih okusa
11. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi , proizvodi protiv komaraca
12. OPG Stipe Štavlić, Rijeka – kokošja jaja , tjestenine za juhu, marmelade, sirupi
13. OPG Marot Zdenko, Kastav – marmelade različitih vrsta voća sa šećerom i bez
14. OPG Hero Vedran, Matulji – svježe goji bobice i hladno prešani sokovi istih, marmelade
15. OPG Andrija Dešković, Lovran – maline, krompir,mahune,kapula, svježe smokve, pomidori
16. OPG Martina Tuta, Matulji – tinkture, kreme i ulja na bazi ljekovitog bilja
17. OPG Jasna Picek – vrt Mala vidrica, Županja – sirupi, marmelade, ajvari, octevi, bobičasto voće
18. „Riba Dražin“, Kaštel Kambelovac kraj Splita – soljena i marinirana riba, masline, kapari, motar
19.. DIP Rijeka – rukotvorine od prirodnih i recikliranih materijala
20. OPG Šime Grce , Rijeka – marmelade, likeri, aromatizirano vino „Kaplak“, maslinovo ulje
21. OPG Klaudia Dokozić Matulji – kozje mlijeko, sirutka, jogurt i kefir
22. „Iris i Branimir delicije“, Zagreb – domaći kruh od kiselog tijesta, po staroj recepturi od organskog brašna
23. „Vila Sunčica“ Varaždin, Jasna Škiljan – platnene pelene i ostale dječje potrepštine, maskice, odjeća
24. „Vilinsko tkanje“, Iva Pešut – Varaždin – uporabni predmeti od tkanog platna
25. „Mayantu“ – Dobri duh Amazone, Ana Borović, Rijeka – ulja i smole iz Amazone
26. Udruga Hrvatska kuća , Zagreb – Mina Petra – dizajnirane vunene kape i uporabni suvenir „zagrebački ceker“
27. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova,razmjena knjiga, dezinfekcija ruku i ostavljanje osobnih podataka, demonstracija izradi lutki od „komušine“
 
Jaaaako se veselimo što se ponovno družimo - "Zeleni Kastav"
TO SMO SVI MI ZAJEDNO !

 

Galerija fotografija