Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

64. Zeleni Kastav, 27.9.2020.

25.09.2020.

 


Dragi prijatelji i sugrađani, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri!

Kalendarski smo ušli u jesen, a stvarno baš tako i djeluje trenutno u našem kraju. Naši vrijedni poljoprivrednici marljivo rade i pripremaju se za 64. „Zeleni Kastav“ koji će se zbog loših vremenskih prilika u subotu, održati u nedjelju – 27. 09. 2020. u vremenu od 09:00 do 13:00 sati na Fortici u Kastvu. Prognoza za nedjelju nagovješćuje dan bez kiše i mi vjerujemo da ćemo se družiti na Fortici u centru Kastva. U slučaju pogoršanja, sajam će se održati u natkrivenom parkirnom prostoru ŠSD „Matija Katalinić“ u Kastvu.
SVI STE POZVANI – „ZELENI KASTAV“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO!
 
Na 64. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će 34 sudionika, a popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav. Radi se o našim stalnim uzgajivačima i proizvođačima, ekološki certificiranih i onih koji to nisu, ali proizvode po principima ekološke, organske, biodinamičke ili permakulturne poljoprivrede. Koju pouku možemo izvući iz ovoga?! Ovo je mjesec obilja na poljoprivrednim dobrima sudionika ! Pokažimo zahvalnost i solidarnost, novac im je potreban za daljnja ulaganja u jesenske sjetve i sadnje, te radove na postojećima.
 
Bliži se 4. rođendan „Zelenog Kastva“ – beskrajno smo sretni, hvala svima na podršci ! Udruga „Zeleni Kastav“ koju čine sudionici našeg sajma i volonteri, te počasni članovi koji su svojim entuzijazmom doprinijeli razvoju ovog projekta, uz svaki sajam pripremiti će i malo ugodno iznenađenje – slaviti ćemo naš rođendan. U nedjelju će nas razveseliti naš dragi prijatelj Dorian Rubeša.
 
Ponovno će sa nama će biti naš lokalni OPG Martina Tuta iz Matulja sa ponudom tinktura, ulja i krema na bazi bilja koje uzgaja na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u netaknutoj prirodi Gorskog Kotara, ili ubire na područjima netaknute prirode, svakako je posjetite i saznajte sve ono što Vas zanima. Martina Tuta je zaljubljenik u prirodu od malih nogu, tijekom života se educirala, a završila je i tečaj travarstva kod Martine Bogdanić iz Rijeke. Isto tako, naš lokalni OPG Marot Zdenko donosi svježe voće i izvanredne marmelade raznih okusa i kombinacija. Naš lokalni OPG Hero Vedran dolazi sa sokovima goji bobica, marmeladama goji bobica i jednom delicijom – goji bobicama u medu njihovih pčelica na plantaži u dolini Raše u Istri, svakako ih posjetite.
Najavljujemo i ponovno sudjelovanje OPG LosinBio sa otoka Lošinja nakon ljetne pauze – da Vas podsjetimo, bave se uzgojem po principima Organic forest – biodinamička poljoprivreda sa nadogradnjom. Donose jabuke, mrkvu, ciklu, paprike, marmelade od breskvi i marelica, te gorke naranče, a i još raznih delicija iz njihove proizvodnje.
Sa iznimnom radošću ponovno najavljujemo i „Ribu Dražin“ iz Kaštel Kambelovca kraj Splita sa vrlo privlačnom paletom ponude soljene i marinirane ribe iz Jadranskog mora, kapara u octu ili soli, ljutim paprikama napunjenima filetima slanih inćuna i sira,maslina, kapara i motara– vrhunski proizvodi koji su spoj duge tradicije ribarenja i uzgoja zdrave hrane na području Dalmacije, začinjeni suncem i soli Mediterana.
 
Ponuda „Zelenog Kastva“ biti će vrlo obilna, gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, rajčica, krastavaca, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna, korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, brašna, žitarica i pahuljica, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina ( salse,konšerve,octevi, senfovi, kiseli krastavci, kisele paprike, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi ), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, matičnog soka aronije, te sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, tjestenine raznih okusa za vegane, presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća.
Radosni smo što će sa nama ponovno biti i Kmetija Žgajnar sa ponudom svojih kravljih delicija – sireva, skute, maslaca, jogurta običnih i voćnih, sirutke, mlijeka i mesnih prerađevina. I ovoga puta na akciji će biti sir Studenac sa začinima i bez začina.
Naši sudionici ponuditi će i prerađevine latica starinskih ruža – marmelade, likeri, sirupi, ulja, hidrolat, kozmetika i ukrasne lampe, savijače sa šumskim voćem Gorskog Kotara i jabukama, laganih voćnih likera i svakojakih delicija.
 
Biti će bogata ponuda kozjeg mlijeka, sirutki, jogurta, kefira, skuta i sireva sa raznim začinima OPG-a Perković iz Slavonije i OPG-a Dokozić iz Matulja, našeg lokalnog uzgajivača koza.
Biti će u ponudi i kruh „Iris i Branimir delicija“ iz Zagreba, te savijače OPG-a Kurbegović iz Skrada.
 
Ove godine sezona prvih ranih mandarina iz doline Neretve malo kasni, te najavljujemo dolazak OPG Mataga, ekološki certificiranih uzgajivača agruma za naše slijedeće druženje u listopadu, i jaaako se veselimo što će ponovno biti sa nama!
 
Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na ulaz u prostor Fortice, molimo Vas da dezinficirate ruke i ostavite svoje kontaktne podatke, a kako bismo bili usklađeni sa uputama Ravnateljstva CZ RH, vezano uz Covid – 19. Isto tako, na INFO će naša volonterka Radmila Rakas prezentirati izradu lutkica iz komušine iz okolice Karlovca – raspitajte se prilikom dolaska i dovedite dječicu da pogledaju.
 
Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Varaždina koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.
 
Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.
 
Emisiju „ Živko i Zdravko“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, u kojoj ćete doznati zanimljive pojedinosti vezano uz nadolazeći 64. „Zeleni Kastav“, možete poslušati u subotu, 26. 09. 2020. u 11:15 sati, a naknadno i preko linka objavljenog na fb stranici Zeleni Kastav.
 
Prostor našeg druženja, kao i uvijek će krasiti radovi dječice okolnih osnovnih škola i dječjih vrtića – veeeliko hvala tetama, učiteljicama i dječici koja su prvog sajma dio našeg zajedničkog projekta.
 
Hvala svima koji su dio „obitelji Zelenog Kastva“, hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala volonterima na njihovom entuzijazmu – hvala Zlatici, Radmili, Danici i Maji, bez njih sajma ne bi bilo!
 
Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma
 
 
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE
1.OPG Radmir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
2. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
3.OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
4. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, svježa aronija
5. OPG Sokić Zdravko, Cernik, Gradiška - prerađevine - marmelade, sirupi, ajvari, salsa, octevi, bogati asortiman tjestenine različitih kombinacija za vegane, sušene gljive
6. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, lubenice
7. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
8. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan,pir, heljda, konoplja – ulja, proteini, čajevi
9. OPG LosinBio , Giovanna Parolin, Lošinj – voće i povrće, prerađevine – „Organic forest“
10.. OPG Ivanka Šimunović, Otočac – zeleno lisnato i korjenasto povrće
11. . OPG Hursa Zvonko , D. Stubica – rajčice, paprike, grah, batat, prerađevine
12. „SMID“, Mirjana Strancarić – Zagreb – prerađevine, senf, namazi od raštike, tikvica, octevi
13. KMETIJA ŽGAJNAR Postojna – kravlji sirevi, mlijeko, jogurti, mesne prerađevine
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ / PERMAKULTURNI UZGOJ
1. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima, kozja sirutka
2. OPG Vučemilović Jadranka, Veprinac – proizvodi lavande – ulja, hidrolati, jastučići, sapuni, likeri
3. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
4. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće, maline
5. OPG Kukurin , Kastav  - povrće i voće, sadnice začinskog bilja
6. OPG Bedeković, Zagreb – suhomesnati proizvodi crnih slavonskih i bijelih svinja ( kulen, kulenova seka, pršut, kobasice, slanina )
7. OPG Pleško Brankica, Tuhalj – „Damascena“ruže – kozmetika, sirupi, likeri, marmelade, ukrasne mirisne lampe
8. OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – povrće i cvijeće.
9. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi , proizvodi protiv komaraca
10. OPG Marot Zdenko, Kastav – marmelade različitih vrsta voća sa šećerom i bez, sezonsko voće, povrće
11. OPG Hero Vedran, Matulji – svježe goji bobice i hladno prešani sokovi istih, marmelade, goji u medu
12. OPG Andrija Dešković, Lovran – maline, krompir,mahune,kapula, svježe smokve, pomidori
13. OPG Martina Tuta, Matulji – tinkture, kreme i ulja na bazi ljekovitog bilja
14. OPG Jasna Picek – vrt Mala vidrica, Županja – sirupi, marmelade, ajvari, octevi, svježi šipak za čaj
15. „Riba Dražin“, Kaštel Kambelovac kraj Splita – soljena i marinirana riba, masline, kapari, motar
16. OPG Šime Grce , Rijeka – marmelade, likeri, aromatizirano vino „Kaplak“, maslinovo ulje
17. OPG Klaudia Dokozić Matulji – kozje mlijeko, sirutka, jogurt i kefir
18. „Iris i Branimir delicije“, Zagreb – domaći kruh od kiselog tijesta, po staroj recepturi od organskog brašna
19. „Mayantu“ – Dobri duh Amazone, Ana Borović, Rijeka – ulja i smole iz Amazone
20. OPG Željko Hajek, Đurđevac/Zagreb – kozmetika na bazi konoplje, ulje konoplje i brašno, keksići
21. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – Želimira Vrabec – začini i začinske soli, marmelade
22. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova, razmjena knjiga, dezinfekcija ruku i ostavljanje osobnih podataka, demonstracija izradi lutki od „komušine“ 

Galerija fotografija