Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

65. Zeleni Kastav, 12.10.2020.

09.10.2020.

 

Dragi prijatelji i sugrađani, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri!    

Jesen se pomalo osjeća na svakom koraku…boje…mirisi…rominjanje kišnih kapi…spremanje zimnice….drva za ogrijev…nove sjetve u poljoprivredi….a
 naši dragi poljoprivrednici su i sada jako marljivi, pripremaju se za 65. „Zeleni Kastav“ koji će se održati u ponedjeljak, 12. 10. 2020. godine u vremenu od 16 do 19 sati na Fortici u Kastvu. U slučaju padalina, sajam će se uobičajeno održati u natkrivenom  parkirnom prostoru školske sportske dvorane „Matija Katalinić“ u Kastvu.

SVI STE POZVANI – „ZELENI KASTAV“ – TO SMO SVI MI ZAJEDNO !

Obzirom na trenutnu situaciju vezanu uz Covid 19, molimo Vas za odgovorno ponašanje, kako bismo i nadalje mogli uživati u izobilju ponude na našim sajmovima. Na ulazu u prostor sajma biti će INFO Zeleni Kastav, gdje će biti naše volonterke – MOLIMO VAS DA OSTAVITE KONTAKTNE PODATKE I DA DEZINFICIRATE RUKE. Od strane naših redara biti će kontrolirano puštanje na prostor sajma, kako bi se mogle poštovati važeće epidemiološke mjere u smislu držanja fizičke distance i nestvaranja gužve. Hvala svima na uvažavanju i strpljenju – sve Vas jako volimo!

Na 65. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će 43 sudionika, a popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav. Radi se o našim stalnim uzgajivačima i proizvođačima, ekološki certificiranim i onima koji to nisu, ali proizvode po principima ekološke, organske, biodinamičke ili permakulturne poljoprivrede. Koju pouku možemo izvući iz ovoga?! Ovo je mjesec obilja na poljoprivrednim dobrima sudionika ! Pokažimo zahvalnost i solidarnost, novac im je potreban za daljnja ulaganja u jesenske sjetve i sadnje, te radove na postojećima.

Bliži se 4. rođendan „Zelenog Kastva“ – beskrajno smo sretni, hvala svima na podršci ! Udruga „Zeleni Kastav“ koju čine sudionici našeg sajma i volonteri, te počasni članovi koji su svojim entuzijazmom doprinjeli razvoju ovog projekta, uz svaki sajam pripremiti će i malo ugodno iznenađenje – slaviti ćemo naš rođendan. U ponedjeljak ćemo Vas počastiti mladim vinom OPG-a Rubeša iz Kastva i OPG-a Rumac  Maćuki iz Poljana.

Naši dragi uzgajivači i proizvođači donirati će dio iz svoje ponude u jednu „veliku košaricu“ koju ćemo odnijeti gospođi Jasni Vrhovac, našoj  sugrađanki koja se bavi humanitarnim radom, kako bi proslijedila jednoj majci sa djetetom u beznadnoj situaciji, kojoj se je ovih dana pomagalo.
Ponuda „Zelenog Kastva“ biti će vrlo obilna, gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, rajčica, krastavaca, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna, korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, brašna, žitarica i pahuljica, palenti, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina (salse, konšerve, octevi, senfovi, kiseli krastavci, kisele paprike, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi ), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, matičnog  soka aronije, te sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, tjestenine raznih okusa, presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća, te sredstava za čišćenje i njegu naše odjeće i domova.

Radosni smo što će sa nama ponovno biti i Kmetija Žgajnar sa ponudom svojih kravljih delicija – sireva, skute, maslaca, jogurta običnih i  voćnih, sirutke, mlijeka i mesnih prerađevina. I ovoga puta na akciji će biti sir Studenac sa začinima i bez začina.

Naši sudionici ponuditi će i prerađevine latica starinskih ruža – marmelade, likeri, sirupi, ulja, hidrolat, kozmetika i ukrasne lampe, savijače sa šumskim voćem Gorskog Kotara i jabukama, laganih voćnih likera i svakojakih delicija.

Biti će bogata ponuda kozjeg mlijeka, sirutki, jogurta, kefira, skuta i sireva sa raznim začinima OPG-a Perković iz Slavonije i OPG-a Dokozić iz Matulja, našeg lokalnog uzgajivača koza.

Biti će u ponudi i kruh „Iris i Branimir delicija“ iz Zagreba, te savijače OPG-a Kurbegović iz Skrada.

Ove godine sezona prvih ranih mandarina iz doline Neretve malo kasni, te najavljujemo dolazak OPG Mataga, ekološki certificiranih uzgajivača agruma – donose nam prve rane sorte mandarina i nara, te cjeđenog, nepasteriziranog soka od mandarina – jaaako se veselimo !

Po prvi puta, sa nama će biti OPG Škarić Mario iz Čiste Velike koji već duže vrijeme surađuje sa Grupama solidarne razmjene na našem području, a donosi prve ovogodišnje bademe, bademovo brašno i hladno prešano ulje, ušećerene bademe, dimljene bademe, slane bademe, te bademe u crnoj i bijeloj čokoladi, sa i bez cimeta – svakako dođite probati.
Nakon pauze na prošlom sajmu, sa nama će ponovno biti i naši dragi DIP-ovci sa svojom voditeljicom i volonterima – molim Vas da posjetite njihov izložbeni prostor i da „udomite“ neku od rukotvorina koje izrađuju tijekom svojih aktivnosti. I, najava jedne prelijepe vijesti – DIP-ovci marljivo slikaju kako bismo tijekom studenog , u čast 4. rođendana „Zelenog Kastva“ organizirali jednu prodajnu  izložbu pod nazivom „Jesen na Zelenom Kastvu“ .

Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.

Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.

Emisiju „Čisti vidici“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, u kojoj ćete doznati zanimljive pojedinosti vezano uz nadolazeći 65. „Zeleni Kastav“, možete poslušati u subotu, 10. 10. 2020. u 11,15 sati, a naknadno i preko linka objavljenog na fb stranici Zeleni Kastav.

Prostor našeg druženja, kao i uvijek, krasiti će radovi dječice okolnih osnovnih škola i dječjih vrtića – veeeliko hvala tetama, učiteljicama i dječici koja su od prvog sajma dio našeg zajedničkog projekta.

Hvala svima koji su dio „obitelji Zelenog Kastva“, hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala volonterima na njihovom entuzijazmu – hvala Zlatici, Radmili, Danici i Maji !

Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma
 
 
POPIS SUDIONIKA:
 
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE
 
1.OPG Radmir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
2. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
3.OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
4. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, svježa aronija
5. OPG Andreja Petrović, Varaždin - bučino ulje, sjemenke, brašno, pripravci za kruh i slastice, pirovo brašno
6. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, batat
7. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
8. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan,pir, heljda, konoplja – ulja, proteini, čajevi
9. OPG Hursa Zvonko , D. Stubica – rajčice, paprike, grah, batat, prerađevine
10. KMETIJA ŽGAJNAR Postojna – kravlji sirevi, mlijeko, jogurti, mesne prerađevine
11. „SMID“, Mirjana Strancarić – Zagreb – prerađevine, senf, namazi od raštike, tikvica, octevi
12. OPG Hujić Senad, Sv. Ivan Zelina - lubenice, pomidori, paprike, salse
13. OPG Mataga Tomislav, Opuzen - rane mandarine, nar i cjeđeni nepasterizirani sok mandarina
14. OPG Krušvar Milan, Buzet - brašna, pahuljice, palente, tjestenina
15. OPG Maretić Tedi, Pazin - brašna, pahuljice, palente, tjestenine
16. "Hortiriviera - PERO" Matulji/Rijeka - Davor Ćiković - sredstva za njegu odjeće i naših domova
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ / PERMAKULTURNI UZGOJ
 
1. OPG Perković Josip, Retkovci – kozje mlijeko, kozji sirevi sa raznim začinima, kozja sirutka
2. OPG Vučemilović Jadranka, Veprinac – proizvodi lavande – ulja, hidrolati, jastučići, sapuni, likeri
3. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
4. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće, maline
5. OPG Kukurin , Kastav - povrće i voće, sadnice začinskog bilja , lovor višnje
6. OPG Bedeković, Zagreb – suhomesnati proizvodi crnih slavonskih i bijelih svinja ( kulen, kulenova seka, pršut, kobasice, slanina )
7. OPG Pleško Brankica, Tuhalj – „Damascena“ruže – kozmetika, sirupi, likeri, marmelade, ukrasne mirisne lampe
8. OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – povrće i cvijeće.
9. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi , proizvodi  protiv komaraca
10. OPG Marot Zdenko, Kastav – marmelade različitih vrsta voća sa šećerom i bez, sezonsko voće, povrće
11. OPG Hero Vedran, Matulji – svježe goji bobice i hladno prešani sokovi istih, marmelade, goji u medu
12. OPG Vinka Čargonja, Rijeka - ulja, hidrolati, mirisne vrećice od lavande
13. OPG Stipe Štavlić, Rijeka - kokošja jaja, marmelade, tjestenina
14. OPG Jasna Picek – vrt Mala vidrica, Županja – sirupi, marmelade, ajvari, octevi,
15. „Riba Dražin“, Kaštel Kambelovac kraj Splita – soljena i marinirana riba, masline, kapari, motar
16. OPG Šime Grce , Rijeka – marmelade, likeri, aromatizirano vino „Kaplak“, maslinovo ulje
17. OPG Klaudia Dokozić Matulji – kozje mlijeko, sirutka, jogurt i kefir
18. „Iris i Branimir delicije“, Zagreb – domaći kruh od kiselog tijesta, po staroj recepturi od organskog brašna
19. „Mayantu“ – Dobri duh Amazone, Ana Borović, Rijeka – ulja i smole iz Amazone
20. OPG Željko Hajek, Đurđevac/Zagreb – kozmetika na bazi konoplje, ulje konoplje i brašno, keksići, kukuruz
21. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – "Arka delicije" Želimira Vrabec – začini i začinske soli, marmelade
22. FIRST IN THE RAW, Rijeka - A. Tvrtković - energetske pločice od sušenog voća i orašastih plodova
23. BZ "Arka naša" - "Qala", K. Matun - prirodna kozmetika za njegu lica i tijela
24. OPG Škarić Mario, Čista Velika, Vodice - bademi sušeni, ušećereni, dimljeni, bademi u čokoladi, bad. ulje i brašno
25. OPG Rumac Maćuki, Poljane - autohtoni lovranski marun
26. "People2people", Zagreb - Berna Storjak - ghee maslac, paste orašastih plodova
27. DIP Rijeka - vrećice sa lavandom i druge rukotvorine od recikliranih prirodnih materijala
28. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova,razmjena knjiga, dezinfekcija ruku i ostavljanje osobnih podataka prije ulaza na prostor sajma
 
 

 

Galerija fotografija