Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

66. Zeleni Kastav, 24.10.2020.

23.10.2020.

 

Dragi prijatelji i sugrađani, dragi uzgajivači i proizvođači, dragi volonteri ! 

Jesen…boje, kiše, mirisi….na svakom koraku…naši dragi poljoprivrednici su vrijedni, spremaju svoje ukusne i zdrave proizvode za 66. „Zeleni Kastav“ koji će se održati izvan uobičajenog termina – u nedjelju, 25. 10. 2020. u vremenu od 09 do 13 sati na Fortici u Kastvu. Vremenska prognoza je jedino za taj dan stabilna…biti će polusunčan dan sa 18 stupnjeva – SVI STE POZVANI!   „ZELENI KASTAV“ –  to smo svi mi zajedno   
 
Obzirom na trenutnu situaciju vezanu uz Covid 19, molimo Vas za odgovorno ponašanje, kako bismo i nadalje mogli uživati u izobilju ponude na našim sajmovima. Na ulazu u prostor sajma biti će INFO Zeleni Kastav gdje će biti naše volonterke – MOLIMO VAS DA OSTAVITE KONTAKTNE PODATKE I DA DEZINFICIRATE RUKE. Od strane naših redara biti će kontrolirano puštanje na prostor sajma, kako bi se mogle poštovati važeće epidemiološke mjere u smislu držanja fizičke distance i nestvaranja gužve. Hvala svima na uvažavanju i strpljenju – sve Vas jako volimo !

Na INFO Zeleni Kastav biti će promotivna prodaja nove knjige naše sugrađanke, ing. agronomije Mirte Blažević pod nazivom “Zdravlje iz vlastitog vrta” – priručnik za vrtlarenje za osobne potrebe, jednostavno i praktično osmišljen, sa prekrasnim ilustracijama.
 
Na  66. „Zelenom Kastvu“ sudjelovat će 30- tak sudionika, a popis istih objavljen je na FB stranici Zeleni Kastav. Radi se o našim stalnim uzgajivačima i proizvođačima, ekološki certificiranim i onima koji to nisu, ali proizvode po principima ekološke, organske, biodinamičke ili permakulturne poljoprivrede. Koju pouku možemo izvući iz ovoga?! Ovo je mjesec obilja na poljoprivrednim dobrima sudionika! Pokažimo zahvalnost i solidarnost, novac im je potreban za daljnja ulaganja u jesenske sjetve i sadnje, te radove na postojećima.
Bliži se 4. rođendan „Zelenog Kastva“ – beskrajno smo sretni, hvala svima na podršci ! Udruga „Zeleni Kastav“ koju čine sudionici našeg sajma i volonteri, te počasni članovi koji su svojim entuzijazmom doprinjeli razvoju ovog projekta, uz svaki sajam pripremiti će i malo ugodno iznenađenje – u očekivanju 4. rođendana „Zelenog Kastva“ kojeg slavimo u studenom..
 
Naši dragi uzgajivači i proizvođači donirati će dio iz svoje ponude u jednu „veliku košaricu“ koju ćemo odnijeti gospođi Jasni Vrhovac, našoj sugrađanki koja se bavi humanitarnim radom, kako bi proslijedila jednoj majci sa djetetom u beznadnoj situaciji, kojoj se je ovih dana pomagalo. Ovo nismo realizirali na prošlom sajmu , no, učiniti ćemo na sadašnjem. Sudionici „Zelenog Kastva“ uplatili su i jednu manju financijsku donaciju za pomoć najpotrebnijima.
 
Ponuda „Zelenog Kastva“ biti će vrlo obilna, gotovo da se ne može spomenuti nešto što će nedostajati, i to nas jako veseli – salate, blitve, kelja, raštike, mladog kupusa, paprika, kapule, češnjaka, mrkve, cikle, mahuna, korabe, pastrnjaka, jaja, meda, proizvoda za vegane i nevegane za jačanje imuniteta, biljnih enzima, mladog krompira, sušenih gljiva, brašna, žitarica i pahuljica, palenti, obilje sirupa, marmelada i džemova u raznim kombinacijama, prerađevina ( salse,konšerve,octevi, senfovi, kiseli krastavci, kisele paprike, razni povrtni namazi i gotovi pasterizirani proizvodi ), ljekovitih čajeva, biljnih i voćnih likera, matičnog soka aronije, te sokova aronije u kombinacijama sa drugim voćem, konopljino ulje i proteini, granulat sikavice i mješavina čaja za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, tjestenine raznih okusa, tjestenine za vegane sa raznim okusima,  presadnica ukrasnog bilja i rezanog cvijeća, te sredstava za čišćenje i njegu naše odjeće i domova.
 
Imati ćemo ponudu lončanica krizantema našeg lokalnog OPG-a Sinčić Serđa iz Rubeši, a sadnice božura dolaze iz Đurđevca, suradnja OPG-a Hajek i OPG-a Valentić – roza, bijeli i crveni, jako se veselimo !
 
Radosni smo što će sa nama ponovno biti i Kmetija Žgajnar sa ponudom svojih kravljih delicija – sireva, skute, maslaca, jogurta običnih i voćnih, sirutke, mlijeka i mesnih prerađevina. I ovoga puta na akciji će biti sir Studenac sa začinima i bez začina. U ponudi imaju i kozje i ovčje sireve.
 
Biti će u ponudi i kruh „Iris i Branimir delicija“ iz Zagreba, te savijače OPG-a Kurbegović iz Skrada.
 
Ove godine sezona prvih ranih mandarina iz doline Neretve malo kasni, te najavljujemo ponovni dolazak OPG Mataga, ekološki certificiranih uzgajivača agruma – donose nam prve rane sorte mandarina i nara, te cjeđenog, nepasteriziranog soka od mandarina – jaaako se veselimo !
 
U ponudi ćemo imati lovranskog maruna OPG-a Rumac Maćuki , te ponude kostanja OPG Hursa i OPG-a Dešković – sezona je u punom jeku.
 
Možete donijeti plastične čepove koje proslijeđujemo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca koji ih proslijeđuju na recikliranje a dobivenim novčanim sredstvima pomažu članovima svoje udruge. Isto tako, raspitajte se o mogućnostima učlanjenja u neki od GSR-ova u cilju dobivanja mogućnosti tjednih nabavki.
Sa nama će biti i naši dragi prijatelji, „redari“ iz UHBDR Kastav, te Vas molimo da poštujete njihove upute oko zaustavljanja, parkiranja i nestvaranja gužve, a kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.
 
Emisiju „Čisti vidici“ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, u kojoj ćete doznati zanimljive pojedinosti vezano uz nadolazeći 66. „Zeleni Kastav“, možete poslušati petak 23. 10. 2020. u oko 17,30 sati, a naknadno i preko linka objavljenog na fb stranici Zeleni Kastav.
 
Prostor našeg druženja, kao i uvijek, krasiti će radovi dječice okolnih osnovnih škola i dječjih vrtića – veeeliko hvala tetama, učiteljicama i dječici koja su od prvog sajma dio našeg zajedničkog projekta.
 
Imamo i jedno iznenađenje – sa nama će biti Benjamin Rumac, još jedan krasni mladi harmonikaš – uz glazbu je sve obojano vedrinom, veliko mu hvala !
 
Hvala svima koji su dio „obitelji Zelenog Kastva“, hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala volonterima na njihovom entuzijazmu – hvala Zlatici, Radmili, Danici i Maji !  Hvala našem fotografu  - Branku Janiju Kukurinu !
 
Irena Kukurin Barić, volonterski koordinator sajma

 
POPIS SUDIONIKA:
 
CERTIFICIRANI ILI U POSTUPKU CERTIFIKACIJE
 
1.OPG Radmir Mićić, Rijeka - med od lipe, kadulje, šumski med, med u saću, apikompleks
2. OPG Samaržija Josipa , Krasno – svježe povrće i prerađevine
3.OPG Bogdanić Helena , Otočac – pekmezi i sirupi od malina i dr. voća, sir od dunja, čajevi, prerađevine povrća
4. OPG Brolich, Sv. Trojstvo - sok aronije čisti i u kombinacijama, čajevi, slastice, svježa aronija
5. OPG Karas Ana, Karlovac – mladi krumpir, hokaido tikve, batat, ječam, brašna
6. OPG Loboda Matija, Osijek – svježe voće i povrće, prerađevine
7. OPG Petrović Marinko, Stari Gradac – sikavica, lan,pir, heljda, konoplja – ulja, proteini, čajevi
8. OPG Hursa Zvonko , D. Stubica – rajčice, paprike, grah, batat, prerađevine
9. KMETIJA ŽGAJNAR Postojna – kravlji sirevi, mlijeko, jogurti, mesne prerađevine
10. „SMID“, Mirjana Strancarić – Zagreb – prerađevine, senf, namazi od raštike, tikvica, octevi
11. OPG Mataga Tomislav, Opuzen - rane mandarine, nar i cjeđeni nepasterizirani sok mandarina
12. "Hortiriviera - PERO" Matulji/Rijeka - Davor Ćiković - sredstva za njegu odjeće i naših domova
13. OPG Sokić Zdravko, Cernik, N.Gradiška – tjestenine raznih kombinacija za vegane, marmelade, salse, konšerve, octevi
 
NECERTIFICIRANI – ORGANSKI UZGOJ / BIODINAMIČKI UZGOJ / PERMAKULTURNI UZGOJ
  
1. Socijalna zadruga „Put“ Rijeka, Dijana Superina – svježe povrće, sirupi, namazi od medvjeđeg luka, marmelade
2. OPG Kurbegović Alen, Skrad - savijače od šumskog voća i jabuka, džemovi, sirupi, sezonsko povrće, maline
3. OPG Kukurin , Kastav - povrće i voće, sadnice začinskog bilja , lovor višnje
4. OPG Smojver Milka, Jurčići/Kastav – povrće i cvijeće.
5. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – „Prirodni enzimi“ – Davor Jelisić – pripravci za jačanje imuniteta, prirodni enzimi , proizvodi  protiv komaraca
6. OPG Marot Zdenko, Kastav – marmelade različitih vrsta voća sa šećerom i bez, sezonsko voće, povrće
7. OPG Hero Vedran, Matulji – svježe goji bobice i hladno prešani sokovi istih, marmelade, goji u medu
8. „Riba Dražin“, Kaštel Kambelovac kraj Splita – soljena i marinirana riba, masline, kapari, motar
9. OPG Šime Grce , Rijeka – marmelade, likeri, aromatizirano vino „Kaplak“, maslinovo ulje
10. „Iris i Branimir delicije“, Zagreb – domaći kruh od kiselog tijesta, po staroj recepturi od organskog brašna
11. OPG Željko Hajek, Đurđevac/Zagreb – kozmetika na bazi konoplje, ulje konoplje i brašno, keksići, sadniced božura u suradnji sa OPG Valentić iz Đurđevca
12. Braniteljska zadruga „Arka naša“, Zagreb – "Arka delicije" Želimira Vrabec – začini i začinske soli, marmelade
13. BZ "Arka naša" - "Qala", K. Matun - prirodna kozmetika za njegu lica i tijela
14. OPG Rumac Maćuki, Poljane - autohtoni lovranski marun, mrkva
15. OPG Andrija Dešković Liganj – radić, poriluk, kostanj
16. INFO Zeleni Kastav – informacije, sakupljanje plastičnih čepova, dezinfekcija ruku i ostavljanje osobnih podataka prije ulaza na prostor sajma, promotivna prodaja knjige „Zdravlje iz vlastitog vrta“ ing. agronomije Mirte Blažević
 
 
 

 

Galerija fotografija