Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

Pojašnjenja vezano uz dobivanje propusnica u turističke svrhe

22.12.2020.

Nastavno na ranije dostavljene upute, obavještavamo vas kako su na službenim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite RH objavljena pitanja i odgovori vezano uz propusnice:

https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/najcesca-pitanja-i-odgovori-o-propusnicama/3321

 

U nastavku izdvajamo informacije vezano za propusnice u turističke svrhe (izvor: Ravnateljstvo civilne zaštite RH https://civilna-zastita.gov.hr):

 

PITANJE:

Može li osoba dobiti propusnicu za odlazak u županiju u kojoj je uplatila smještaj u hotelu?

ODGOVOR:

Osoba može dobiti propusnicu za odlazak u županiju u kojoj je uplatila smještaj uz uvjet da posjeduje valjani dokaz o uplati za hotel ili drugi smještajni objekt kojem nije obustavljen rad. Uplata mora biti izvršena najkasnije do dana stupanja na snagu Odluke (23.12.2020. godine).

 

PITANJE:

Treba li stranom državljaninu propusnica od graničnog prijelaza s Republikom Hrvatskom do mjesta boravka u županiji?

ODGOVOR:

Ne, ali strani državljani se mogu kretati najkraćim putem samo do mjesta gdje imaju osiguran smještaj. Za vrijeme boravka u Republici Hrvatskoj ne mogu se kretati između županija, a za povratak u inozemstvo propusnica im nije potrebna.

 

PITANJE:

Treba li državljanima Republike Hrvatske propusnica kada dolaze iz inozemstva u Republiku Hrvatsku?

ODGOVOR:

Ne, ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Oni  se mogu kretati najkraćim putem do mjesta svog prebivališta u Republici Hrvatskoj, ali po povratku iz mjesta svog prebivališta u inozemstvo trebaju propusnicu izdanu od nadležnog županijskog stožera. Iznimno, ako naš državljanin ima prebivalište u inozemstvu, onda će mu na granici biti izdana propusnica do mjesta boravka u Republici Hrvatskoj (osiguranog smještaja). Za vrijeme boravka u Republici Hrvatskog ne može se kretati između županija, a za povratak u inozemstvo gdje ima prijavljeno prebivalište propusnica mu nije potrebna.

 

Sve informacije i upute prosljeđene su sukladno objavljenim informacijama na https://civilna-zastita.gov.hr. Skrećemo pozornost kako turistička zajednica nije odgovorna za izdavanje Propusnica, niti može utjecati na odluke Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Dodatne informacije vezano uz odluke dostupne su i putem:

mail: propusnice@rdd.gov.hr (0-24 h); ured@civilna-zastita.hr; stozercz@mup.hr

kontakt centar: 0800 8090 (8-20 h)