Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

99. "Zeleni Kastav"

29.04.2022.

U subotu, 30. 04. 2022. od 09 - 14 sati održat će se 99. "Zeleni Kastav" na Fortici u Kastvu, a biti će i baš jedan prekrasan sunčan dan , kao stvoren za druženje, šetnju i kupovinu. U sklopu "Zelenog Kastva", u vremenu od 10 - 14 sati , u suradnji sa udrugom Hrvatska permakultura iz Zagreba, organizirana je i proljetna radionica prepoznavanja samoniklog jestivog bilja, a koja će se provoditi u kastavskim šumama , na otvorenom. Voditeljica je Gordana Dragičević, permakulturna dizajnerica i edukatorica, članica spomenute udruge.

Samonikle biljke su veliki resurs - mogu se koristiti kao hrana, kao lijek, za poboljšanje tla i privlačenje korisnih kukaca, a mogu nam i puno reći o tome kakvo je zemljište po kojem se krećemo. Kad saznamo što sve oko nas je jestivo i korisno, više nikada nećemo "korove" gledati na isti način. Proljeće je odlično vrijeme za prepoznavanje samoniklih biljaka - još uvijek nemamo velik izbor lokalno uzgojenog sezonskog povrća, a priroda u ovo doba godine nudi na desetke vrsta zanimljivog "divljeg" jestivog zelenja i cvijeća.

Ujedno, obavještavamo sve da ćemo nastaviti sa raznim oblicima predavanja i edukacija u sklopu "Zelenog Kastva", a kako smo običavali ranijih godina.

Na "Zeleni Kastav" - sajam zdravlja i dobre vibre prijavljeno je gotovo 30 sudionika, a ponuda će biti raznolika - blitva, špinat, matovilac, riga, radić, salata, mladi kupus, raštika, peršin, šparoge, jabuke, sokovi, sirupi i marmelade, med i medni proizvodi, kozje i kravlje mlijeko, jogurti i sirevi, ovčji sirevi, te suhomesnate prerađevine. Uz ponudu hrane i pića, sa nama će biti i proizvođači prirodne kozmetike, nakita i uporabnih predmeta.

Sa velikom radošću najavljujemo i prve presadnice starih sorti pomidora, presadnice tikvica, krastavaca i peršina, te aromatičnog mediteranskog bilja - nikako nemojte propustiti.

 

Galerija fotografija