Uključi pristupačnost
HTZ
  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch
  • Italiano
  • Français

101. Zeleni Kastav, 4.6.2022.

03.06.2022.


Dragi prijatelji i sugrađani, drage Kastavke i Kastavci, dragi GSR-ovci!

U tijeku je organizacija 101. "Zelenog Kastva" koji će se održati u subotu 04. 06. 2022. godine u vremenu od 09 do 15 sati na Fortici pod krošnjama stoljetnih stabala. Sajam je zamišljen kao nastavak obilježavanja održanih 100 sajmova "Zelenog Kastva", te će se održati u malo drugačijem ritmu.
Na 100. "Zelenom Kastvu" imali smo u gostima Doriana Rubeša sa harmonikom i malu degustaciju za posjetioce, u srijedu - 01. 06. 2022. u vremenu od 18:00 do 20:00 sati u Vjećnici Grada Kastva održano je predavanje pod nazivom "Dren - zaboravljeno supervoće". Sudjelovala je Vesna Lukanović, predsjednica Udruge Dren, koja je ujedno i pokretač istraživanja o drenu, dipl. agronom Dario Jemrić sa stručnom prezentacijom, te Željka i Pavle Egredžija - OPG E-kos, koji su prisutne upoznali sa osobnim iskustvima uzgoja i prerade drena u Kostreni.
 
U sklopu sajma, u tijeku je organizacija predavanja pod nazivom "Razlika između pojma "DOMAĆE" i "EKO" a koje će se održati u "Učionici u prirodi" koja se nalazi 30 metara spuštajući se od Fortice stepenicama prema školi, na dan sajma u vremenu od 10:00 do 12:00 sati. Predavanje će održati Borojević Milan - član Hrvatskog saveza ekoloških udruga , član Eko udruge Izvor Sisačko -moslavačke županije i ujedno predstavnik iste udruge u Hrvatskom savezu ekoloških udruga i ekološki uzgajivač od 2003. godine - OPG Borojević Milan, sudionika naših sajmova sa ekološkim proizvodima lješnjaka, čijim uzgojem se bave.
Na subotnjem "Zelenom Kastvu" biti će 30 sudionika sa ponudom svojim poljoprivrednih gospodarstva i obrta, a izdvajamo prve ovosezonske maline iz Istre, te "lovranske črešnje“ iz Lovrana. Naravno, dolaze nam i predivne raznobojne kale iz Kostrene, te božuri iz Đurđevca.
 
U ponudi će biti blitve, salate, kelja, peršina, mlade kapule, kozjeg mlijeka i sireva, kravljeg mlijeka, sireva i jogurta, ovčjih sirev a, suhomesnatih prerađevina, ribljih i mednih delicija, povrće "organic forest" iz Lošinja, brašna, jaja, marmelada, povrtnih prerađevina, sirupa, sokova, lješnjaka u svim mogućim varijacijama, presadnica tikvica, krastavac, pomidora i voća, matičnog   soka aronije, bezkvasnog kruha, jabučnog octa, kreativnih rukotvorina.
Sa radošću najavljujemo da će sa nama biti i naši dragi DIP-ovci sa svojim radovima, molimo da ih obiđete i "udomite" neku sitnicu iz njihove ponude po principu predložene donacije - pokažimo empatiju.
 
Tijekom sajma, u 11:00 sati nastupiti će KUD "Zametski koren" pod vodstvom maestra Mance Emila - "100 godina glazbe za 100 sajmova zdravlja". Naime, oved godine slave 100 godina od osnivanja kulturno -umjetničkog društva .
 
U 12:00 sati pridružiti će nam se i glazbenici sastava "Kantridersi"; 100 je velika brojka i treba je obilježiti.
 
Udruga umirovljenika Kastav priprema i iznenađenje - uručiti će sudionicima sajma prigodne rukotvorine koje su izrađivali na svojim radionicama - jako su nas razveselili.
Od strane Grada Kastva na prošlom - 100. sajmu dobili smo na poklon baner sa logom Zelenog Kastva i predivan buket - bilo je jako emocionalno.
 
Na subotnjem sajmu tijekom sajma peći ćemo palačinke koje će posjetitelji moći isprobavati, a pripremiti ćemo i degustaciju malih zalogaja proizvoda sudionika naših sajmova, kojima ćemo počastiti goste i posjetitelje.
Veselimo se subotnjem druženju, zahvaljujemo svima na podršci malih uzgajivača i proizvođača - svi ste pozvani!

Irena Kukurin Barić, predsjednica Udruge "Zeleni Kastav" sa volonterima  

Galerija fotografija